Ország-világ

2010.06.07. 07:57

Brüsszelben titok a Vértesi-támogatás

A Bajnai-kormánynak trükkökre volt szüksége a több tízmilliárdnyi forint közpénzt felemésztő Vértesi Erőmű életben tartásához, az előző Pénzügyminisztérium (PM) a kormány határozatát elszabotálva nem kérte ki az Európai Bizottság véleményét az erőmű állami támogatása tárgyában - tudta meg a Népszabadság.

A lap hétfői számában felidézték, hogy a kormány kötelezte az erőmű bezárását kezdeményező állami tulajdonost, a Magyar Villamos Műveket (MVM), hogy a működtetési költségeket tulajdonosként minden körülmények között fedezze. Ez az MVM-nek – azaz az államnak – tavaly óta máig havi mintegy egymilliárd forintba került.

A kormányhatározat felkérte a PM-et, hogy a témáról kérje ki az Európai Bizottság véleményét. A Népszabadság úgy tudja a PM tudatosan mulasztotta el a véleménykérést, az apparátus véleménye szerint ebben az esetben a legkörmönfontabb tálalás mellett sincs esély az unió támogató véleményére.

Szintén nem kérték ki Brüsszel álláspontját az erőmű másik, 2 milliárdos állami plusztámogatásáról, amelyet a Kapolyi Lászlóval kötött zavaros egyezségei miatt a cseh CEZ-zel szembeni kötelezettségeinek fedezetére juttattak az erőműnek.

A Népszabadság szerint bár az új kormány sem mond konkrétumokat, a nyár vége előtt dönt az erőmű sorsáról. Valószínű, hogy az új kormány szándékai szerint a Vértesi Erőművet bezárják, de az ott dolgozóknak mostani bérük mellett valószínűleg még évekig igyekeznek munkát biztosítani. A bányaterületek helyreállítása szakértők szerint alsó hangon is további 20 milliárd adóforintba kerülhet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában