Ország-világ

2010.10.29. 08:51

CEU-konferencia az EU-elnökségi tapasztalatokról, kihívásokról

Budapest - EU-elnökségi tapasztalattal rendelkező országok szakértői osztják meg tapasztalataikat a magyar közigazgatás, szakértői szféra és civil élet képviselőivel a Közép-Európai Egyetem (CEU) kétnapos konferenciáján pénteken és szombaton.

Delmagyar.hu

A Magyarországi Európa Társaság (MET) és a CEU EU-bővítési tanulmányok központja közös tanácskozását Először uniós elnökség, először trióban címmel rendezik meg. A szervezők fel akarják hívni a figyelmet az EU-elnökség feladatainak sokoldalúságára, illetve arra, milyen kiemelkedő szerepet játszik majd Magyarország 2011 első félévében, soros EU-elnöksége idején. A szervezők a műhelybeszélgetésekkel a magyar felkészülést kívánják segíteni.

A MET szerint Magyarország az unió viszonylag új tagállamaként rendkívüli politikai feladatot és egyedülálló lehetőségeket kap azáltal, hogy - Spanyolországgal és Belgiummal szoros együttműködésben, az elnökségi trió tagjaként - először tölti be az Európai Unió elnökségét, ráadásul úgy, hogy a Lisszaboni Szerződés nemrég lépett életbe, és a fő feladatok közé tartozik a kilábalás a globális gazdasági válságból.

[namelink name="Carme Colomnia"], a barcelonai Nemzetközi Kapcsolatok Központjának kutatója a spanyol elnökség tapasztalatairól számol be, [namelink name="Steven Van Hecke"], az Antwerpeni Egyetem európai és nemzetközi politikai kutatócsoportjának tagja pedig az eddigi tucatnyi belga elnökségből levonható következtetésekről tart előadást pénteken. [namelink name="Jari Vilén"] budapesti finn nagykövet és [namelink name="Uwe Puetter"], a CEU közpolitikai tanszékének professzora az EU-elnökségek szociális és politikai hátteréről értekezik; a közpolitikai tanszék professzora a többsebességű integrációs folyamat kihívásait elemzi.

Az Európai Unió jövőjéről, a Lisszabon utáni intézményi szerkezetről és a gazdasági kormányzás kilátásairól beszél szombaton Piotr Maciej Kaczynski, a brüsszeli Európai Politikai Tanulmányok Központjának kutatója, [namelink name="Federigo Argentieri"], a római John Cabot Egyetem Guarini Közügyi Intézetének igazgatója, valamint [namelink name="Iván Gábor"] jelenlegi zágrábi, korábban a brüsszeli állandó EU-képviseletet vezető nagykövet.

A résztvevők, cseh, finn, szlovén és lengyel szakértőkkel együtt az Európai Unió társadalmi és gazdasági kihívásait egyaránt áttekintik. A szakértői konferenciát [namelink name="Balázs Péter"] volt külügyminiszter, a CEU EU-bővítési tanulmányok központja igazgatója zárja le.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában