Ország-világ

2009.02.05. 17:57

Csillagászati összeg a Hamász szóvivőjénél

Őrizetbe vették az egyiptomi hatóságok csütörtökön a Hamász, palesztin iszlamista szervezetet egyik rangidős tisztsgéviselőjét, akinél tizmillió amerikai dollárt és kétmillió eurót találtak készpénzben a rafahi átkelőnél. Ezt egyiptomi biztonsági források közölték az AFP-vel. <br>

A bejelentés szerint a határőrök feltartóztattak egy hatfős palesztin csoportot, amely előzőleg Kairóban tárgyalt az izraeli tűzszünetről, és hazafelé tartott éppen. A határőörök közölték, hogy átkutatják a csomagjaikat. A csoport öt tagját átengedték, a hatodikat, a Hamász szóvivőjét, Ayman Taha-t azonban őrizetbe vették, miután megtalálták a csillagászati összeget a csomagjában. Az egyiptomi pénzügyminisztérium dönt majd arról, hogy átengedhetik-e a pénzzel a szóvivőt.

Nem ez volt az első eset, hogy rengeteg pénz volt a Gáza felé tartó hamászosoknál azóta, hogy 2006-ban megnyerte a szervezet a palesztin választásokat. De most előszőr történt meg, hogy nagy mennyiségű pénzt találtak a szervezet egyik tagjánál azóta, hogy napokig tartó fegyveres összecsapások után a Hamász kiszorította riválisát a Fatahot Gázából 2007. júniusában. 2006 decemberében a Hamász "kormányfője" kénytelen volt 35 millió dollárt a rafahi határátkelőnél leeadni az egyiptom hatóságoknak, amelyek később átutalták a pénzt a palesztin hatóság számlájára.

Címkék#Hamász

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában