Ország-világ

2012.08.26. 18:03

Eddig 202 NATO-bázist zártak be Afganisztánban

Az afganisztáni NATO-erők bázisai közül 202-t bezártak, 282-t pedig átadtak az afgán kormányerőknek - közölte vasárnap David Olson alezredes, a NATO-erők szóvivője.

MTI

A bázisok alapvetően kis létesítmények voltak, őrállástól a pár tucat, vagy pár száz katonának helyet adó létesítményig. Többségük a főútvonalak mentén található, az ország valamennyi tartományára elosztva.

A NATO-erőknek tavaly októberben még mintegy 800 bázisuk volt Afganisztánban, ma pedig már csak ennek mintegy a fele áll rendelkezésükre.

Steven Shapiro amerikai dandártábornok, aki a feleslegessé vált katonai felszerelés kivonását, illetve az afgán erőknek történő átadását felügyeli, vasárnap cáfolta, hogy a bázisok bezárása és átadása hátráltatná a tálibok elleni műveleteket. A műveletet a frontvonalban lévők részéről a közelmúltban több bírálat is érte.

"Ez egy rémálom. Alig van elég emberünk ahhoz, hogy lefedjük a területet, a csomagolásról már nem is beszélve" - nyilatkozta nemrég egy amerikai katonatiszt Kunar tartományban a Reutersnek.

A több mint 60 milliárd dollár értékű harci felszerelés kivonása megfigyelők szerint minden idők egyik legbonyolultabb logisztikai művelete lesz, sokkal nehezebb, mint az amerikai haderő kivonása Irakból. A több mint 60 ezer jármű felkészítése komoly erőket köt le és von el a harci műveletektől, illetve az afgán haderő kiképzésétől.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában