Ország-világ

2015.05.21. 16:47

Ezzel a zöldséggel kötheti magát az egészséges élethez

A spárga nemcsak finom, de az egyik legjobb vitaminforrás. Ráadásul az eper mellett most ennek a remek zöldségnek is szezonja van, így a szokottnál olcsóbban be lehet szerezni.

Munkatársunktól

Már az ókorban gyógyító csodanövényként tartották számon a spárgát. A liliomfélék családjába tartozó zöldség nagyon magas vitamin- és ásványianyag-tartalma miatt igen kedvelt növény, az utóbbi években pedig már nem csupán külföldön, de Magyarországon is egyre többen termelik és fogyasztják.

Minimális energiatartalom

A spárga - amellett, hogy egészséges - 100 grammonként mindössze 17 kalóriát tartalmaz, ezért fogyókúrázóknak hetente legalább 2-3-szor érdemes enniük. Már csak azért is, mert miközben kalóriaszegény rengeteg hasznos ásványi anyagot, vitamint és nyomelem van benne.

 

Állítólag Leónidasz király is odavolt érte.

 

Maximális vitamin- és ásványianyag-tartalom

A spárga igazi vitaminbomba: A-, B-, C-, E- és K-vitamin is van benne. A B-vitamin-komplexből leginkább folsavban, azaz B9-viaminban dús, ezért kiváló gyulladáscsökkentő. Nem véletlen, hogy a spárgát a daganatos betegségek egyik leghatékonyabb természetes megelőzőjének tartják. Nyomelemek és ásványi anyagok is vannak benne: cinket, vasat, mangánt, kalciumot, valamint foszfort tartalmaz, de fehérjében és rostokban is gazdag.

Milyen betegségekre jó?

A spárga gyulladáscsökkentő ereje miatt jó vesebántalmakra és húgyúti fertőzésre. Közismert vízhajtó hatása is. A nagy mennyiségű folsavtartalma miatt védi a szív-érrendszert, a benne lévő réz csökkenti a szervezetben végbemenő oxidációs folyamatokat, ezért óv a daganatos betegségektől.

Lúgosít

A lúgosítás egyre népszerűbb, de szükség is van rá, mert mindinkább savasan táplálkozunk. A spárga lúgosításban is világbajnok: aszparagin nevű aminosavat tartalmaz, amely segíti helyreállítani a sav-bázis egyensúlyt szervezetünkben. Ezért a spárga másnaposságra is kiváló étel.

Így kell elkészíteni

A spárgát állva kell főzni, úgy, hogy a "rügyes" végét ne érje víz. Csak lobogó vízbe szabad beletenni, hogy minél kevesebb íz és értékes tápanyag távozzon belőle főzés közben. 10-12 percnél tovább ne hagyjuk a vízben. A spárga párolva és főzve is kiváló, de készíthetünk belőle turmix-italt is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában