Ország-világ

2009.02.10. 21:17

Fegyvereladási rekord Oroszországban

Oroszország több mint nyolcmilliárd dollár (1800 milliárd forint) értékben exportált fegyvereket 2008-ben - közölte Dmitrij Medvegyev orosz elnök kedden.

A Szovjetunió bukása óta nem adott el Oroszország külföldre ilyen nagy értékben fegyvereket. Az összeg harminc százalékát a SU-30-as vadászgépek eladása teszi ki - írta egy orosz gazdasági lap.

"Ez új rekord" - mondta a Stratégiai és Technológiai Elemző Központ (CAST) igazgatója. A fegyvereladásokat elemező független orosz civilszervezet vezetőjének elmondása szerint a rekordeladást a többi között annak köszönheti Moszkva, hogy néhány hagyományos kliense, mint például Algéria és Venezuela a magas olajáraknak köszönhetően gazdasági növekedést élt át. Sokat segített még Vlagyimir Putyin orosz miniszterelnök személyes lobbizása is - közölte Ruszlan Puhov.

Dmitrij Medvegyev orosz elnök a 8,3 milliárd dolláros rekordbevételről szóló közleményében arra figyelmeztetett, hogy a gazdasági válság miatt "ez az év nyilvánvalóan nem lesz olyan könnyű", és új piacok keresésére utasította ezzel foglakozó magas rangú tisztségviselőit.

A Vedomosztyi nevű orosz gazdasági lap információi szerint a rekordbevétel főleg a Szuhoj Su-30-as típusú vadászgépek eladásának köszönhető. A lapnak nyilatkozó repülőgép-ipari vezető elmondása szerint Oroszország nagyjából negyven Su-30-ast adott el, többek között Indiának, Algériának, Malajziának, Venezuelának és Indonéziának. A Vedomosztyi információi szerint ezek a gépek és a hozzájuk tartozó fegyverek a teljes orosz fegyverexport harminc százalékát tették ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában