Ország-világ

2009.06.03. 19:50

Fidesz: Tragikomikus Slota nyilatkozata

A Fidesz "tragikomikusnak" tartja Ján Slota, a Szlovák Nemzeti Párt elnökének nyilatkozatát, miszerint nem kívánatos személynek akarja nyilváníttatni Orbán Viktor Fidesz-elnököt.

Úgy gondolják, ennek nem lehet más célja, mint hogy a "legalantasabb magyarellenességgel" mozgósítsák a szlovák nacionalistákat és eltereljék a figyelmet arról, hogy egy "fasisztoid" politikust juttattak hatalomra - mondta a fideszes Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi és határon túli magyarok bizottságának elnöke szerdai sajtótájékoztatóján.

Akik Orbán Viktor május 23-án, Esztergomban tett kijelentésének elfogadhatóságát vitatják -miszerint az európai parlamenti (EP) választáson eldől, hány magyar nemzetiségű politikus képviseli a Kárpát-medencét Brüsszelben -, azok nem értik Európát. A Fidesz elutasítja Slota azon törekvését, hogy törvényben vegyék el a felvidéki magyarok autónómia kialakítására vonatkozó lehetőségeit - hangsúlyozta Németh Zsolt.

Slota szerint ugyanis törvényt kell hozni a Szlovák Köztársaság védelméről, magyar egység szorgalmazását pedig szélsőséges mozgalmak népszerűsítésének, vagyis bűncselekedménynek kell minősíteni. Továbbá sürgette, hogy helyezzék törvényen kívül a Magyar Koalíció Pártját. Slota csak olyan képviseletet biztosítana a szlovákiai kisebbségeknek, mint amilyet Budapest ad a magyarországiaknak, ezek mellett kötelezővé tenné a szlovák nyelvű érettségit, a munkavállalás feltételévé pedig a szlovák nyelvizsgát, valamint felülvizsgálná a szlovák-magyar alapszerződést is.

Németh Zsolt szerint bíztató, hogy a szlovák ellenzék bojkottálta azt a rendkívüli ülést, amelyet Ján Slota szerdára összehívott. Emellett rámutatott arra, hogy a cseh és a német külügyminiszter minden bizonnyal Slota fasisztoid félrevezető kampányának áldozataivá váltak, amikor azt mondták, hogy nem támogatják azokat a nemzeti autonómia gondolatokat, amelyeket Orbán Viktor Fidesz-elnök hangoztatott az utóbbi hetekben.

Az Európai Néppárt elnöke, Wilfried Martensen közleményben üdvözölte, hogy tagpártjai mint például a Fidesz és a szlovákiai Magyar Koalíció Pártja, országhatárokon átnyúlóan támogatják egymást a választási kampányaikban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában