Ország-világ

2012.06.02. 11:03

Flottafelvonulás és szuperkoncert a brit uralkodó tiszteletére - videóval

II. Erzsébet uralkodásának 60. évfordulóját több százezer ember ünnepli majd Angliában: Londonban hajófelvonulás, koncertek és utcabálok lesznek. Nézzük a királynő hatvan évnyi uralkodását számokban.

MTI

Szuperkoncert a brit uralkodó tiszteletére

Évek óta nem látott méretű londoni szuperkoncert a következő nagy eseménye a brit uralkodó gyémántjubileuma - vagyis trónra lépésének 60. évfordulója - alkalmából rendezett négynapos ünnepségsorozatnak.

A 86 esztendős II. Erzsébet királynő 1952. február 6., édesapja, VI. György király halálának napja óta áll az Egyesült Királyság - valamint az őt ma is államfőjének elismerő 15 nemzetközösségi ország - élén. A központi ünnepségeket a hétfői és keddi rendkívüli munkaszünettel négynapossá hosszabbított mostani, első júniusi hétvégére szervezték.

A Temzén rendezett vasárnapi flottafelvonulás után a gyémántjubileumi hosszú hétvége következő kiemelkedő rendezvénye lesz a hétfő esti szuperkoncert a Buckingham-palota - a legfőbb londoni királyi rezidencia - előtti téren. A több mint kétórás megarendezvényen fellép mások mellett Sir Paul McCartney, Sir Elton John, Sir Tom Jones, Stevie Wonder, Robbie Williams, Sir Cliff Richard, Shirley Bassey, Jools Holland, Ruby Turner, Annie Lennox és Kylie Minogue.

{liveinfo}mgkc1j{/liveinfo}

Live Info videó
A tíz évvel ezelőtti aranyjubileum alkalmából ugyanitt rendezett hasonló koncert máig emlékezetes mozzanata volt, amikor Brian May a palota tetején gitározta el a brit nemzeti himnuszt.

Nem hivatalos értesülések szerint ezúttal egy egész együttes, az 1980-as évek egyik meghatározó, műfajteremtő ska-pop bandája, a Madness játszik majd a Buckingham-palota tetejéről az alant összegyűlt királyi családnak és a hozzájuk csatlakozó 12 ezer szerencsésnek, akik jegyhez jutottak a több mint egymillió igénylő közül.

A hétfő esti londoni szuperkoncert élő közvetítését óvatos előrejelzések szerint is egymilliárd tévénéző kíséri majd figyelemmel világszerte.

A koncert után Nagy-Britanniában, valamint a Korona fennhatósága alá tartozó Csatorna-szigeteken és a Man-szigeten - a gyémántjubileum évére utalva - összesen 2012 jelzőtüzet gyújtanak majd, köztük a legnagyobbat, a Nemzeti Jelzőtüzet maga a királynő lobbantja lángra. Mindemellett a nemzetközösségi országokban is hasonló jelzőtüzek ezreivel emlékeznek meg az évfordulóról, mindenhol helyi idő szerint este 10 órakor.

A hétfői londoni ünnepségeket nagyszabású tűzijáték zárja a Buckingham-palota tetején.

Példátlan méretű flottafelvonulás a brit uralkodó tiszteletére

Nagy-Britannia történetének legnagyobb békeidőbeli flottafelvonulásával köszöntötték vasárnap délután London folyóján, a Temzén a brit uralkodót trónra lépésének 60. évfordulója alkalmából.

A 86 esztendős II. Erzsébet királynő 1952. február 6., édesapja, VI. György király halálának napja óta áll az Egyesült Királyság - valamint az őt ma is államfőjének elismerő 15 nemzetközösségi ország - élén.

A központi ünnepségeket azonban a hétfői és keddi rendkívüli munkaszünettel négynapossá hosszabbított mostani, első júniusi hétvégére szervezték, abban a reményben, hogy a milliónyi hazai és külföldi érdeklődő kellemes időjárási viszonyok közepette élvezheti a látványosságokat.

Ez a számítás sajnálatos módon nem vált be. A csaknem félnapos, rendkívül látványos folyami felvonulás kezdetén még valamennyire kegyesnek tűnt az időjárás a több mint ezer hajón utazó húszezer részvevőhöz - köztük a királynőhöz és kíséretéhez -, és a parton felsorakozott, becslések szerint egymillió érkelődőhöz, mert a 8-10 fokos, februárt idéző hőmérséklethez és a fagyos szélhez legalább eső nem társult. Később azonban megérkezett a csapadék is, és a konvoj végül szakadó esőben érkezett meg végállomásához, a világhírű londoni Tower-hídhoz.

Ezer hajó vonult végig a Temzén II. Erzsébet tiszteletére. Fotó: MTI/EPA/AP (galéria)


A 18 havi előzetes szervezéssel összeállított flottafelvonulás mindazonáltal így is a gyémántjubileumi négynapos "szuperhétvége" messze legnagyobb és leglátványosabb eseménye volt.

A normandiai partraszállás óta nem látott méretű, de ezúttal békés célú flottademonstrációban brit, nemzetközösségi és más országokból érkező hajók - köztük magánjachtok, lakóhajók, vitorlások, sőt evezősök - vettek részt.

A menetet egy úszó harangláb vezette fel, amelyen külön e jeles alkalomra öntött nyolc harang jelezte a "hajóhad" érkezését. A harangokat a királyi család tagjairól nevezték el; a legnagyobb az ünnepelt nevét viselő, csaknem féltonnás Elizabeth harang volt.

Utána 262 evezős bárka következett, élükön a 27 méter hosszú Glorianával, amelynek evezősei között két olimpiai bajnok is volt: Sir Steve Redgrave, az egyetlen brit sportoló, aki öt egymást követő olimpiáról tért haza aranyéremmel, és Sir Matthew Pinsent, a brit evezőssport négyszeres olimpiai bajnoka, a BBC jelenlegi sportkommentátora.

Az evezős szekció elhaladása után csatlakozott a konvojhoz az uralkodót és családját szállító Royal Barge, vagyis a királyi bárka, amely "civilben" a Magna Carta Steamship hajóstársaság The Spirit of Chartwell nevű folyami luxushajója.

Ezer hajó vonult végig a Temzén II. Erzsébet tiszteletére. Fotó: MTI/EPA/AP (galéria)


A hajót erre az alkalomra teljesen átalakították: II. Erzsébet királynőnek és férjének, a 91 esztendős Fülöp edinburghi hercegnek külön vörös-fehér bársonnyal borított trónszéket helyeztek el a félig nyitott fedélzeten, a vízi járművet szinte virágerdő borította, és a hajóorrt barokk stílusú, aranyfuttatású orrdísz ékesítette.

A Royal Barge-on utazott a királyi család tagjai közül az uralkodó elsőszülött fia, Károly trónörökös és hitvese, Kamilla cornwalli hercegnő, valamint Károly két fia, Vilmos és Harry herceg. Vilmos kíséretében természetesen jelen volt a fedélzeten felesége, Katalin cambridge-i hercegnő, vagyis Kate Middleton, akinek a herceg tavaly áprilisban esküdött örök hűséget.

A királynőt és kíséretét szemmel láthatólag nem zavarta a télies, szeles-esős időjárás: végig a tetővel fedett, ám minden oldalról nyitott fedélzetről integettek a parton felsorakozott százezreknek, akiknek ünnepi hangulatát szintén nem rontotta el az ömlő eső.

Ezer hajó vonult végig a Temzén II. Erzsébet tiszteletére. Fotó: MTI/EPA/AP (galéria)


A királyi bárkát számtalan kisebb-nagyobb motorcsónak, folyami munkahajó, valamint történelmi múlttal bíró vízi jármű követte. Ez utóbbiak között volt a legendás "Dunkirk Little Ships" közül is ötven. Nagy-Britanniában e névvel tartják számon azt a hétszáz kis magánhajót, amelyek kulcsszerepet játszottak a francia partokon, Dunkerque-nél 1940 májusában bekerített több mint 330 ezer szövetséges katona Angliába menekítésében.

A gyémántjubileumi hosszú hétvége következő nagy eseménye a hétfő esti szuperkoncert lesz a Buckingham-palota - a legfőbb londoni királyi rezidencia - előtti téren. A több mint kétórás megarendezvényen fellép mások mellett Sir Paul McCartney, Sir Elton John, Sir Tom Jones, Stevie Wonder, Robbie Williams, Sir Cliff Richard, Shirley Bassey, Jools Holland, Ruby Turner, Annie Lennox és Kylie Minogue.

Rendíthetetlen a britek bizalma a monarchiában

Rendíthetetlennek tűnik a brit alattvalók bizalma a monarchia intézményében és személyesen királynőjükben is, akinek gyémántjubileumát - trónra lépésének 60. évfordulóját - ezekben a hetekben ünnepli a nemzet és a Nemzetközösség.

A 86 esztendős II. Erzsébet királynő 1952. február 6., édesapja, VI. György király halálának napja óta áll az Egyesült Királyság - valamint az őt ma is államfőjének elismerő 15 nemzetközösségi ország - élén.

A központi ünnepségeket a mostani - a hétfői és keddi rendkívüli munkaszünettel megtoldott - négynapos hétvégére szervezték, és ebből az alkalomból a The Sunday Times megtudakolta a britektől, hogy miként is vélekednek uralkodójukról és az általa képviselt monarchiáról.

Ezer hajó vonult végig a Temzén II. Erzsébet tiszteletére. Fotó: MTI/EPA/AP (galéraI)


A tekintélyes konzervatív vasárnapi brit lap megbízásából elvégzett országos felmérés szerint a lakosság 73 százaléka pártolja a királyság intézményének fennmaradását, és mindössze 18 százalék vélekedett úgy, hogy Nagy-Britannia jobban járna, ha közvetlenül választott államfője lenne.

A válaszadók kétharmada azt szeretné, hogy II. Erzsébet királynő maradjon az Egyesült Királyság trónján, "ameddig csak lehet", 23 százalék ugyanakkor azt tartaná helyesnek, ha az idős uralkodó visszavonulna, és átadná a koronát utódainak.

A The Sunday Times felmérése ezúttal nem tért ki arra a kérdésre, hogy az alattvalók a lehetséges utódok közül kit látnának szívesebben a trónon, Nagy-Britanniában azonban már hosszú évek óta folyik a vita arról, hogy a királynő után elsőszülött fia, a 64 esztendős Károly trónörökös, vagy Károly elsőszülött fia, a 30 éves Vilmos herceg örökölje-e a koronát.

Ezer hajó vonult végig a Temzén II. Erzsébet tiszteletére. Fotó: MTI/EPA/AP (galéraI)


Károly első felesége, a hercegtől akkor már különélő Diana hercegnő 1995-ben - egy évvel hivatalos válásuk előtt -, egy világszerte döbbenetet keltő BBC-interjúban nyíltan megkérdőjelezte a trónörökös uralkodói képességeit, mondván: nincs meggyőződve arról, hogy Károly "képes lenne alkalmazkodni a királyi címmel járó kötöttségekhez".

A generációs ugrást brit alkotmányjogászok és történészek mindazonáltal sem valószínűnek, sem indokoltnak nem tartják, mivel - a trónörökös és 1997-ben elhunyt néhai felesége korábbi, kölcsönös házasságtörésekkel is tarkított súlyos magánéleti botrányai ellenére - kifejezett törvényi ok nincs arra, hogy miért ne Károly legyen a következő brit uralkodó. Emellett - sajtóértesülések szerint - Vilmos is kifejezetten ragaszkodik a trónutódlási sorrend betartásához.

Ezer hajó vonult végig a Temzén II. Erzsébet tiszteletére. Fotó: MTI/EPA/AP (galéraI)


A The Sunday Times megbízásából elvégzett gyémántjubileumi felmérésből ugyanakkor kiderül az is, hogy a britek sokkal többre becsülik királynőjüket választott politikusaiknál. Arra a kérdésre, hogy véleményük szerint ki érti meg jobban az utca emberének hétköznapi problémáit, a válaszadók 35 százaléka mondta azt, hogy az uralkodó, és mindössze 9 százaléknyian vélekedtek úgy, hogy a politikusok.

A britek étkezőasztaluknál is szívesebben látnák királynőjüket, mint politikusaikat. Arra a kérdésre, hogy kinek a társaságában költenének el inkább egy vacsorát, 34 százalékuk voksolt II. Erzsébet királynőre, és alig 7 százaléknyian választanák vacsoravendégnek David Cameron miniszterelnököt. Még rosszabbul járt George Osborne pénzügyminiszter, őt ugyanis a válaszadóknak mindössze az egy százaléka invitálná szívesen vacsorára.

Hatalmas flottafelvonulás a brit uralkodó gyémántjubileumának tiszteletére

Nagy-Britannia történetének legnagyobb békeidőbeli flottafelvonulása köszönti vasárnap délután London folyóján, a Temzén a brit uralkodót trónra lépésének 60. évfordulója alkalmából.

A 86 esztendős II. Erzsébet királynő 1952. február 6., vagyis édesapja, VI. György király halálának napja óta áll az Egyesült Királyság - valamint az őt ma is államfőjének elismerő 15 nemzetközösségi ország - élén. A központi ünnepségeket azonban az első - hétfői és keddi rendkívüli munkaszünettel megtoldott - júniusi hétvégére szervezték, abban a reményben, hogy a várhatóan milliónyi hazai és külföldi érdeklődő kellemes időjárási viszonyok közepette élvezhesse a látványosságokat.

Ez a számítás nem vált be, mert a meteorológiai előrejelzések szerint vasárnap várhatóan egész nap esős, hideg idő lesz Londonban, 10 Celsius-fok körüli legmagasabb nappali hőmérséklettel.

A 18 havi előzetes szervezéssel összeállított flottafelvonulás mindazonáltal a gyémántjubileumi négynapos "szuperhétvége" messze legnagyobb és leglátványosabb eseménye lesz. A Temzén ezernél több különböző hajóból álló konvoj vonul végig; a vízi járműveken húszezren kísérik a királynőt, aki díszes bárkája, a Royal Barge fedélzetén utazik férje, a 91 esztendős Fülöp edinburghi herceg társaságában.

Ezer hajó vonult végig a Temzén II. Erzsébet tiszteletére. Fotó: MTI/EPA/AP (galéraI)


A normandiai partraszállás óta nem látott méretű, de ezúttal békés célú flottafelvonulásban brit, nemzetközösségi és más országokból érkező hajók - köztük magánjachtok, lakóhajók, vitorlások, sőt evezősök - vesznek részt.

Előzetes számítások szerint 75 percig tart, mire a méltóságteljes, óránként négycsomós - körülbelül 7,5 kilométeres - sebességgel haladó konvoj az első hajótól az utolsóig elvonul a nyugat-londoni Battersea-hídtól a világhírű kelet-londoni Tower-hídig húzódó 12 kilométeres útvonal bármely adott pontja előtt.

A szervezők várakozása szerint legalább egymillióan sorakoznak majd fel a Temze partján a királynő és tekintélyes kísérete üdvözlésére.

A vasárnap délutáni flottafelvonulás méreteiben jóval nagyobb rendezvény lesz, mint az uralkodó unokája, Vilmos herceg tavaly április esküvője, pedig az is világraszóló esemény volt.

Ennek megfelelően a biztonsági előkészületek is szinte példátlanok. A Temzével párhuzamosan futó part menti londoni utcák mindegyikét lezárják a járműforgalom elől, csakúgy, mint a konvoj útvonalába eső 12 Temze-híd többségét.

A hidak szerkezetét a Scotland Yard terrorelhárító ügyosztályának pokolgépek felkutatására szakosodott egységei vizsgálták át, a parton pedig 5500 rendőr ügyel majd a biztonságra.

Korábban

Gyémántjubileumi "csúcshétvégének" örülhetnek a brit alattvalók milliói, a vasárnap kezdődő rendkívül látványos, háromnapos rendezvénysorozat lesz ugyanis az uralkodó trónra lépésének 60. évfordulója alkalmából rendezett egészéves ünnepségfolyam legkiemelkedőbb mozzanata.


A 86 esztendős II. Erzsébet királynő 1952. február 6., vagyis édesapja, VI. György király halálának napja óta áll az Egyesült Királyság élén. Emellett az 54 tagállamot számláló, zömmel az egykori brit gyarmatokból álló, önkéntes szerveződésű Nemzetközösség országai közül is tizenötnek ő az alkotmányosan elismert államfője, köztük olyan parányoknak, mint Tuvalu, és olyan földrésznyi óriásoknak, mint Kanada és Ausztrália.

A központi ünnepségeket az első júniusi hétvégére szervezték, abban a reményben, hogy a várhatóan milliónyi hazai és külföldi érdeklődő kellemes időjárási viszonyok közepette élvezhesse a látványosságokat.

A brit meteorológia előrejelzése szerint ez a számítás nem vált be, mert vasárnap és hétfőn várhatóan szakadni fog az eső Londonban és a legmagasabb nappali hőmérséklet 10 fok körül lesz, ám a briteket - ha igazán ünnepelni akarnak - az időjárás ettől nem szokta elriasztani.

A brit kormány négynapos hosszú hétvége meghirdetésével járult hozzá a nép gondtalan ünnepléséhez, a mostani hétvége után ugyanis a hétfőt és a keddet is munkaszüneti nappá nyilvánították. Igaz, ennek ára az volt, hogy a briteknek le kellett mondaniuk a május utolsó hétfőjén esedékes, hagyományos munkaszünetükről, mivel a kormány ezt helyezte át június első hétfőjére.

A hétvégi gyémántjubileumi rendezvények közül talán a leglátványosabb a Temzén tervezett, ezernél több különböző hajóból álló vasárnapi flottafelvonulás lesz, amelynek élén a királynő díszes bárkája, a Royal Barge halad majd.

A normandiai partraszállás óta nem látott méretű, de ezúttal békés célú flottafelvonulásban brit, nemzetközösségi és más országokból érkező hajók vesznek részt. Előzetes számítások szerint 75 percig tart, mire a méltóságteljes, óránként négycsomós - körülbelül 7,5 kilométeres - sebességgel haladó konvoj az első hajótól az utolsóig elvonul a 12 kilométeres útvonal bármely adott pontja előtt.


A szervezők várakozása szerint legalább egymillióan sorakoznak majd fel a Temze partján és hídjain a királynő és tekintélyes kísérete üdvözlésére.
A másik nagy esemény a hétfő esti szuperkoncert lesz a Buckingham-palota - a legfőbb londoni királyi rezidencia - előtti téren.

A több mint kétórás megarendezvényen fellép mások mellett Sir Paul McCartney, Sir Elton John, Sir Tom Jones, Stevie Wonder, Robbie Williams, Sir Cliff Richard, Shirley Bassey, Jools Holland, Ruby Turner, Annie Lennox és Kylie Minogue.

A hétfő esti koncert után Nagy-Britanniában, valamint a Korona fennhatósága alá tartozó Csatorna-szigeteken és a Man-szigeten - a gyémántjubileum évére utalva - összesen 2012 jelzőtüzet gyújtanak majd, köztük a legnagyobbat, a Nemzeti Jelzőtüzet maga a királynő lobbantja lángra. Mindemellett a nemzetközösségi országokban is hasonló jelzőtüzek ezreivel emlékeznek meg az évfordulóról, mindenhol helyi idő szerint este 10 órakor.

II. Erzsébet királynő néhai nagybátyja, VIII. Eduárd "jóvoltából" ülhet immár hat évtizede a brit trónon. Eduárd ugyanis a korona helyett egy elvált amerikai hölgy, Wallis Simpson kegyeit részesítette előnyben, és 1936. december 10-én távozott a birodalom éléről, átadva helyét öccsének, Erzsébet édesapjának, akit VI. György néven koronáztak királlyá.

Az uralkodás nagy-britanniai hosszúsági rekordját az 1901-ben, 82 évesen elhunyt Viktória királynő tartja, 63 évvel, hét hónappal és három nappal. II. Erzsébet királynőnek valamivel több mint három évet kell még uralkodnia Viktória rekordjának megdöntéséhez. Ehhez az szükséges, hogy 2015. szeptember 10-én, 90. életévében is még ő üljön az Egyesült Királyság trónján.

A királynő hatvan évnyi uralkodása számokban

Politika:

- II. Erzsébet királynő a második leghosszabb ideje uralkodó brit koronás fő. A szigetország történetében ezidáig mindössze öt másik uralkodó töltött ötven évet, vagy annál hosszabb időt a trónon:
- Viktória brit királynő (63 év)
- III. György brit király (59 év)
- I. Jakab angol király - Skóciában VI. Jakab - (58 év)
- III. Henrik angol király (56 év)
- III. Eduárd angol király (50 év)

- II. Erzsébet a negyvenedik uralkodó az angol trónon azóta, hogy azt Hódító Vilmos 1066-ban megszerezte.

- 1952 óta több mint 3500 törvényt szentesített.

- Uralkodása alatt 12 miniszterelnöke volt:
- Sir Winston Churchill (1951-1955)
- Sir Anthony Eden (1955-1957)
- Harold Macmillan (1957-1963)
- Sir Alec Douglas-Home (1963-1964)
- Harold Wilson (1964-1970, majd 1974-1976)
- Edward Heath (1970-1974)
- James Callaghan (1976-1979)
- Margaret Thatcher (1979-1990)
- John Major (1990-1997)
- Tony Blair (1997-2007)
- Gordon Brown (2007-2010)
- David Cameron (2010-)

- Tony Blair volt az első kormányfő, aki II. Erzsébet uralkodása alatt született: 1953 májusának elején jött a világra, egy hónappal a koronázási ceremónia előtt.
- A királynő részt vett a brit Parlament éves ülésszakának összes megnyitóján, kivéve 1959-et és 1963-at, amikor András herceggel, illetve Eduárd herceggel volt várandós.

Vallás:

- Uralkodása alatt hat Canterbury érsek szolgált:
- Geoffrey Fisher
- Michael Ramsey
- Donald Coggan
- Robert Runcie
- George Carey
- Rowan Williams

- és hat római katolikus pápa:
- XII. Piusz
- XXIII. János
- VI. Pál
- I. János Pál
- II. János Pál
- XVI. Benedek váltotta egymást.

- A királynő uralkodása alatt két pápa tett látogatást tett Nagy-Britanniában: II. János Pál pápa 1982-ben, míg XVI. Benedek pápa 2010-ben. II. János Pál érkezése az első pápai látogatás volt több mint 450 év után a szigetországban.
- A királynő két alkalommal tett hivatalos látogatást a Vatikánban, ahol 1961-ben XXIII. János pápa, 1980-ban pedig II. János Pál fogadta.

Látogatások, utazások:

- Hatvan évnyi uralkodása alatt a királynő összesen 261 hivatalos tengerentúli látogatást tett, köztük 78 állami látogatást 116 különböző országban.
- Az uralkodó 18 alkalommal járt Ausztráliában, 22-szer Kanadában, hatszor Jamaicában, és tízszer Új-Zélandon.
- A királynő számos szokatlan "hús-vér ajándékot" kapott a külföldi látogatásai során:
- 1972-ben két szárazföldi teknősbékát kapott a Seychelle-szigeteken,
- ugyanebben az évben egy Jumbo nevű hétéves hím elefánttal ajándékozta meg Kamerun elnöke a királynő ezüstlakodalma alkalmából,
- egyik kanadai látogatása után két fekete hóddal lett gazdagabb,

- 2011 májusában történelmi látogatást tett az Ír Köztársaságba. Ez volt az első brit uralkodói látogatás az ír függetlenség kikiáltása óta: V. György brit király 1911-ben járt az országban.

Gyémántjubileum:

- A királynő uralkodása alatt a világon mindössze három államfő ünnepelhette meg gyémántjubileumát:
- Bhumibol Aduljadezs thai uralkodó 2006-ban,
- Johor (ma Malajzia része) korábbi szultánja 1955-ben,
- a néhai Hirohito (1901-1989) japán császár 1986-ban ünnepelte a trónra lépésének 60. évfordulóját.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában