Ország-világ

2009.10.27. 11:51

Gusztos jövőre nem indul

Gusztos Péter SZDSZ-es parlamenti képviselő a 2010-es országgyűlési választáson nem indul képviselőjelöltként. Az SZDSZ frakcióvezető-helyettese döntését kedden, levélben tudatta Retkes Attila pártelnökkel.

Az MTI-hez is eljuttatott levelében Gusztos Péter azt írja: döntése a Szabad Demokraták Szövetségére és a mostanában megalapított valamennyi liberális párt és egyesület esetleges jelöltségére egyaránt vonatkozik.

A képviselő kijelenti, hogy párt- és frakciótagságát a parlamenti ciklus végéig fenntartja.

Úgy fogalmaz: az Országgyűlésben mandátuma lejártáig minden kérdésben az SZDSZ 2002-es és 2006-os választási programja alapján, választói képviseletében, liberális meggyőződése szerint jár el.

Gusztos Péter emlékezteti Retkes Attilát arra, hogy 1990-ben, 14 évesen már részt vett a kampányban azzal, hogy a párt plakátjait ragasztotta és nagykorúsága napján lépett be az SZDSZ-be. Kitér arra is, hogy egyik alapítója, később elnöke volt a párt Új Generáció nevű ifjúsági szervezetének, 2001 és 2009 nyara közt az Ügyvivői Testület tagja volt, 2002 óta a parlamenti frakció tagja, liberális országgyűlési képviselő. Hozzáteszi, hogy 2002-ben és 2006-ban is a Nógrád megyei 1. választókerület, Salgótarján és környéke képviselőjelöltje volt, kilenc, illetve tíz százalékot megközelítő egyéni eredménnyel.

A politikus jelzi: a meghatározó szereplők mindegyikét ismeri, ezért tudja, hogy "ki-ki jószándékkal, legjobb tudása szerint törekszik arra, hogy kiutat keressen a helyzetből".

Ennek ellenére - írja - „a jelenleg, a korábbi önmagát olykor megtagadó és üres lózungokkal megújulást mímelő SZDSZ-t és az önálló liberális parlamenti képviselet megteremtésének esélyét (néhol szándékát is) nélkülöző, osztódással szaporodó új formációkat figyelve azt érzem, nem akarok részvevője lenni annak, ami zajlik".

Gusztos Péter arra is kitér, hogy aggódva figyeli „a liberális politika és szavazótábor szétforgácsolódását".

Mint írja, a magyar liberális választópolgárok megérdemelnek egy erős és büszkén vállalható saját pártot, de most azzal kell szembenézniük, hogy a legnagyobb valószínűsége annak van, hogy a következő választás után politikai képviselet nélkül maradnak.

Gusztos Péter végül kijelenti, hogy ezen politikai képviselet újraépítését az alapoktól kell majd újrakezdeni 2010 után.

Címkék#SZDSZ

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában