Ország-világ

2010.04.14. 17:30

Halálos áldozatokat követelő természeti csapások

Kína - Számos halálos áldozattal, sebesülttel és tömeges kitelepítésekkel járó természeti csapások sújtották a Földet szerdán.

A legsúlyosabb közülük az északnyugat-kínai Csinghaj (Qinghai) tartományban reggel bekövetkezett Richter-skála szerinti 7,1-es erősségű földrengés volt, amelynek halálos áldozatainak a számát - közép-európai idő szerint délután - hozzávetőleg négyszázra tették, míg a becslések szerint mintegy 10 ezren sebesültek meg a földmozgásban.

A rengést 7 óra 49 perckor mérték, két órával korábban ezt egy 4,7-es földmozgás előzte meg. A rengés epicentruma a tartományi fővárostól 800 kilométerre található Jüsu (Yushu) tibeti autonóm prefektúrához tartozó Jüsu megye Rima nevű falujában volt. A település körülbelül 50 kilométerre nyugatra van a prefektúra közigazgatási székhelyétől, Csiekutól (Jiegu). Az epicentrumhoz közeli településen az épületek 85 százaléka összeomlott, Csieku lakóinak körében, az utcáin pánik tört ki, sok a sebesült, vérző fejű ember - számolt be a helyszínről egy illetékes, aki elmondta, hogy a szakközépiskola romjai sok diákot temettek maguk alá, a Jüsu szálloda oldalán hatalmas repedés keletkezett, a kormányzati épület ugyancsak romba dőlt.

A nagy területen rombolt földmozgás és annak utórengései a földdel tettek egyenlővé házakat, templomokat, benzinkutakat, kidöntötték a villanypóznákat. A térségben földcsuszamlások keletkeztek, utak mentek tönkre, megszűnt az áramellátás, megszakadt a távközlési összeköttetés, egy közeli víztározó fala szintén megrepedt, a víz elszabadulásának megakadályozásán dolgoznak. Sokan rekedtek az épületek romjai alatt. Mintegy 700 katona vezényeltek ki a romok eltakarítására, az utak megtisztítására, a törmelékek mozgatására, hogy minél közelebb kerülhessenek a mentésre szorulókhoz. További több mint 5 ezer mentőt küldtek a helyszínre.

Csinghaj érintett térségében eddig 18 utórengést regisztráltak, a legerősebb 6,3-es erősségű volt, 36 perccel a 7,1-es földrengés után mérték. A Csinghaj tartomány nagyrészt tibeti nemzetiségűek lakta részén található Jüsu - ahol a földrengés epicentruma volt - lakóinak száma negyedmillió. 97 százalékuk tibeti nemzetiségű.

José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke a földrengést követően az EU segítségét ajánlotta fel a földrengés sújtotta térség lakóinak. Egyben az Európai Unió részvétét fejezte ki az áldozatok hozzátartozóinak.

Bernard Kouchner francia külügyminiszter közölte: Franciaország kész a kínai hatóságok minden kérését teljesíteni a katasztrófa sújtotta lakosság megsegítésére.

XVI. Benedek pápa "mindenki szolidaritását" kérte a pusztító erejű földrengés hírére. A római Szent Péter téren tartott szokásos szerdai nyílt audienciáján a katolikus egyházfő az áldozatok lelki üdvéért imádkozott, és közölte: gondolatban a természeti katasztrófa károsultjaival van.

India keleti részét tomboló szélvihar sújtotta, 85 ember életét kioltva. Szrikumar Mukherdzsi polgári védelmi miniszter közlése szerint a vihar kedd este csapott le Nyugat-Bengál szövetségi állam Észak-Dinapur körzetére. A miniszter szerint több százan sérültek meg az állam székvárosától, Kolkatától (Kalkutta) mintegy 50 kilométerre északkeletre fekvő falvakban. A legsúlyosabb pusztítást Hamatábád, Rajganj, Kiran és Digi falvakban vitte véghez a vihar, ahol rendőrök és mentőalakulatok 39 holttestre bukkantak. Negyvenhat áldozatot Bihar államban találtak. A hatóságok szerint még emelkedhet a halottak száma.

Az ítéletidő mintegy 50 ezer vályogviskót rombolt le, telefon- és villanyvezetékeket rongált meg. Nyugat-Bengál közútjain kidőlt fák és felborult gépkocsik akadályozzák a közlekedést. A katasztrófa sújtotta térségbe szerda délután megérkeztek a mentőalakulatok. Ideiglenes sátortáborokban helyezik el mindazokat, akik elvesztették otthonukat.

Mintegy nyolcszáz embert telepítettek ki szerdán reggel Izland déli részén még mielőtt, az Eyjafjallajökull jégmezőn kitört egy vulkán - közölte a rendőrség. A környező folyók vízszintje három méterrel megemelkedett, így a gyéren lakott környéket víz árasztotta el. A kráterből több mint 6 ezer méter magasságig füst gomolyog.

Baldúr Sigurdsson rendőrségi szóvivő szerint számos földmozgást észleltek a térségben. Mint mondta, az evakuáltakat a Vöröskereszt központjaiba irányították.

1823 óta a múlt hónapban tört ki az első vulkán az Eyjafjallajökull jégmezőn: akkor is ugyanez a vulkán kezdett működni, s mintegy 600 embernek kellett rövid időre kiköltöznie lakóhelyéről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában