Ország-világ

2012.02.01. 14:08

Hazaszállították az etiópiai merénylet magyar halottait

A koporsókat szállító menetrend szerinti repülőgép szerdán reggel landolt fedélzetén a szegedi oktatókkal. Fábián Tamást Vasváron temetik, Szabad Gábor búcsúztatásáról később döntenek. <br>

Szerda reggel hazaszállították az etiópiai merénylet magyar halottait – közölte [namelink name="Szijjártó Péter"], a miniszterelnök szóvivője. A koporsókat szállító menetrend szerinti repülőgép nem sokkal 10 óra előtt szállt le a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren, ahol a Terrorelhárítási Központ (TEK) és a Miniszterelnökség munkatársai felügyelték a koporsók kirakását és elszállítását.

Megírtuk: január 17-én hajnalban a etióp–eritreai határ mentén lévő Erta Ale vulkán közelében támadtak fegyveres terroristák egy ott szabadságukat töltő és kutató nemzetközi csoportra, amelyben 2 német és egy osztrák állampolgáron kívül életét vesztette a Szegedi Tudományegyetem két munkatársa, [namelink name="Fábián Tamás"] geográfus és [namelink name="Szabad Gábor"] bőrgyógyász. Súlyosan megsérült [namelink name="Vizler Csaba"], az MTA SZBK főmunkatársa is.

Túlélték a tűzharcot - 13 órán át ápolták Gábort  Fotó: Karnok Csaba  (képgaléria)


A természeti földrajzi és geoinformatikai tanszék munkatársának, Puskás Irénnek és férjének, az SZBK-ban dolgozó Winter Zoltánnak sikerült elbújnia a támadók elől. A túlélőket már január 20-án hazaszállították; az átélt borzalmakról sajtótájékoztatón számoltak be a múlt héten.

[namelink name="Petrovics Kálmán"], az EDF DÉMÁSZ-Szeged VE igazgatója a Fábián család barátja. A klubigazgató már a merénylet másnapján meglátogatta elhunyt barátja szüleit Vasváron. – Amennyiben rendben lezajlik a holttestek igazságügyi orvosszakértői vizsgálata, úgy Tamást február 11-én 12 órakor temetik a vasvári temetőben. Mivel a szülők idősek, így fel sem merült, hogy Szegeden helyeznék örök nyugalomra. Tamást több száz barátja mellett szülei és nagynénje kíséri majd el utolsó útjára – mondta lapunknak Petrovics Kálmán.

A Szegedi Tudományegyetem sajtóközleménye szerint Fábián Tamás szegedi búcsúztatását az SZTE Természettudományi és Informatikai Kara Földrajzi és Földtani Tanszékcsoport Természeti Földrajzi és Geoinformatikai Tanszéke szervezi: február 8-án 18 órától a kutató emlékére misét tartanak a szegedi fogadalmi templomban. Szabad Gábor végső búcsúztatásának időpontjáról családja még nem döntött.

Túlélték a tűzharcot - 13 órán át ápolták Gábort  Fotó: Karnok Csaba   (képgaléria)


Információink szerint az igazságügyi orvosszakértői vizsgálat után a holttesteket Budapesten hamvasztják el, az áldozatok hamvait urnában adják ki családjaiknak.

Korábban írtuk:

Szerda reggel hazaszállították az etiópiai merénylet magyar halottait - közölte Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője az MTI-vel.

Mint írta, Orbán Viktor miniszterelnök utasításának megfelelően az etiópiai terrortámadás magyar túlélőinek hazautaztatását követően szerda reggel a merényletben elhunyt két magyar állampolgár holttestét is hazaszállították.

A koporsókat szállító menetrend szerinti repülőgép nem sokkal ezelőtt szállt le a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren, ahol a Terrorelhárítási Központ (TEK) és a Miniszterelnökség munkatársai felügyelték a koporsók kirakását és elszállítását. Szijjártó Péter hozzátette: az etiópiai merénylettel kapcsolatban Hajdu János, a TEK főigazgatója várhatóan a délután folyamán sajtótájékoztatót tart.

A január 17-én, egy turistacsoportot ért támadás következtében a Szegedi Tudományegyetem két munkatársa, Fábián Tamás 53 esztendős geográfus és Szabad Gábor 39 éves kutatóorvos vesztette életét.

Így emlékeztek vissza a történtekre a túlélők
Szijjártó Péter az Interpol etiópiai irodájának hivatalos bejelentését ismertetve akkor azt közölte, hogy két magyart, két németet és egy osztrákot öltek meg fegyveresek; egy magyar könnyebben megsérült, két németet és két etiópot elraboltak, két olasz elmenekült.

A támadásról a TEK vezetője haladéktalanul értesítette, majd a fejleményekről folyamatosan tájékoztatta az akkor Strasbourgban tartózkodó Orbán Viktort. A kormányfő utasítást adott Martonyi János külügyminiszternek és a TEK főigazgatójának, Hajdu Jánosnak, hogy mielőbb gondoskodjanak a magyarok megfelelő ellátásáról és hazautaztatásáról.

Az etiópiai terrortámadás három magyar túlélője január 20-án érkezett Budapestre. A sérült magyar állampolgárt egy fővárosi kórházba szállították, a két sértetlen utas, valamint a csomagok Magyarországon belüli hazaszállításáról is a TEK gondoskodott.

Január 21-i keltezésű közleményében az Afar Forradalmi Demokratikus Egységfront (ARDUF) nevű mozgalom vállalta magára a támadást, amelyben életét vesztette két magyar, két német és egy osztrák turista. Közölték, hogy németek vannak fogságukban, de azt cáfolták, hogy nyugatiakat öltek meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában