Ország-világ

2007.02.08. 15:19

Inkább kifizetnék a szabadságot a munkaadók

A munkaügyi tárca pénteken terjeszti az Országos Érdekegyeztető Tanács elé a szabadságok kiadására vonatkozó szabályozás tervezetét. A szakértői egyeztetések azt vetítik előre, hogy kemény vita bontakozik ki.

Dávid Ferenc, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára olyan szabályozást javasol, amelynek értelmében a szabadság nagyobb részét ki kellene adni a tárgyévben, de legyen lehetőség az ez után is bennmaradt szabadság pénzbeli megváltására. A Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének alelnöke, Rolek Ferenc is azzal érvelt, hogy vannak olyan helyzetek, amikor egyszerűen nem lehet kiadni a szabadságot.

A szakszervezetek ellenállnak a javaslatnak, mert az éves szabadságot a munkavállaló alkotmányos alapjogának tartják. Szerintük nem szabad hagyni, hogy a törvényes munkaidőnél amúgy is többet dolgozó emberek egy kis pénzért feláldozzák a pihenés lehetőségét. A kormány sem fogadja el a "megváltó" konstrukciót, egyrészt az alkotmányra, másrészt az ILO-egyezményre hivatkozva.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában