Ország-világ

2010.09.06. 23:39

Jogi kisokos és tanácsadás hajléktalanoknak

A hajléktalanokat felvilágosító jogi kisokos jelent meg, emellett pedig utcajogász ad tanácsot minden pénteken a Blaha Lujza téren Budapesten.

A Város Mindenkié csoport által megjelentetett füzet azokat a témákat dolgozza fel, amelyekkel az utcán élő hajléktalanok a leggyakrabban szembesülnek. Felvilágosítja őket a saját és a hatósági személyek jogairól, kötelességeiről, a jogorvoslat lehetőségeiről. A kiadvány a többi között foglalkozik az igazoltatással, a BKV járműveinek és a MÁV várótermeinek használatával, a kéregetésre vonatkozó jogszabályokkal, a sátorozással, a személyes tárgyakhoz kapcsolódó tulajdonjogokkal, a tűzgyújtással, a kutyatartással, a közterületfelügyelők, a polgár-, kerület- és biztonsági őrök jogaival, kötelességeivel - közölte a szervezet az MTI-vel.

A jogi kisokos megjelenését vasárnap délután köztéri piknikkel ünnepelték a VIII. kerületi Kálvária téren, ahol több mint 100 hajléktalan ember kapott egy-egy példányt.

Utcajogász fogadja ügyfeleit minden héten pénteken 15 és 17 óra között a Blaha Lujza téren. A köztéri jogklinikáján önkéntes jogászok hallgatják meg a hajléktalanok jogi jellegű kérdéseit és panaszait. Az Utcajogász célja a tanácsadás, az információnyújtás, a hajléktalanokat érintő problémák összegyűjtése, hogy később szervezetten léphessenek fel a megkülönböztetés ellen.

A Város Mindenkié hajléktalan és nem hajléktalan aktivisták csoportja, melynek célja a hajléktalan emberek jogvédelme és a hajléktalanság felszámolása érdekében társadalmi változások elindítása.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában