Ország-világ

2010.05.08. 13:35

Kétnapos tavaszi árverést tart a Pintér Galéria

Kétnapos tavaszi aukciót tart a Pintér Galéria: szerdán és csütörtökön csaknem 300 klasszikus és kortárs festményt, plasztikát, valamint műtárgyakat visznek kalapács alá.

Az első napon több olyan mű is szerepel a tételek között, amelyek kikiáltási ára 2 és 5 millió forint közé esik. Ekkor árverezik a teljes kollekció legdrágább, 5,4 millió forintos képét, egy lófejtanulmányt, amely a Budavár visszavétele című monumentális Benczúr Gyula-munkához készült. Szerepel a kínálatban egy másik tanulmány is: a Koszta József Háromkirályok imádása című festményéhez készült munka induló ára 1,2 millió forint.

Kiemelkedő darab 2,8 millió forintos induló árral a müncheni tanulmányokon nevelkedett Kováts Károly Golyózó gyerekek című méretes vászna. Ezt követi 2,2 millióval Berczeller Rezső Rudolf mozgalmas kisplasztikája, az 1971-ben készült Karóbahúzott. Millió forint feletti ára van Gyarmathy Tihamér kompozíciójának, Barcsay Jenő alföldi tájának és egy 18. századi, ismeretlen festő Golgotájának. Kádár György gobelinjét, a Macskás csendéletet az 1950-es évekre datálják és 1,5 millió forintról indítják a licitet.

Milliós tételekkel a kortárs kínálatban is lehet találkozni: két üvegkompozíció, Lugossy Mária és Bohus Zoltán munkája 1,9 és 1,7 milliós kikiáltási árat kapott. Nagy Gábor György óriás festménye, a Győztes óriás, valamint Jovián György Bontás III. című vászna egyaránt 1, 6 millióról startol, míg egy Lossonczy Tamás-olajkép 1,2 millió forinttól licitálható.

Rippl-Rónai József tájképéhez 800 ezer forintos árat rendeltek, míg Kmetty János szentendrei jelenete 950 ezer forintról indul. Kerényi Jenő két bronz plasztikáját 800 és 400 ezerért árverezik. Kínálnak hat Schéner Mihály-tájat és csendéletet 90 és 180 ezer forint között, valamint az 1983-as Betyárcsendéletet 480 ezer forintért.

Az ezüst használati és dísztárgyak 12 ezer és 900 ezer forint között mozognak. Az előbbi egy bécsi szecessziós ezüsttükör, az utóbbi egy pesti kávés és teáskészlet. Fischer- és Zsolnay-dísztárgyakhoz néhány tíz, legfeljebb 280 ezer forintért lehet hozzájutni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában