Ország-világ

2009.07.19. 14:41

Kiszélesítették a törökországi dohányzási tilalmat

Törökország - Vasárnaptól már kávézókban, bárokban és éttermekben sem lehet cigarettára gyújtani Törökországban, miután kiszélesítették a több mint egy éve bevezetett dohányzási tilalmat.

Bár több mint húszmillió dohányos van Törökországban, a közvélemény-kutatási adatok szerint a lakosság 95 százaléka támogatja a korlátozást. A kávézók és bárok bevételeséstől tartó tulajdonosai azonban erősen támadták a szabályozást.

"A jövőnk érdekében dolgozunk, hogy megmentsük fiataljainkat" - közölte a tiltással kapcsolatban a török egészségügyi miniszter. A török kormány tavaly májusban már a legtöbb zárt közterületről kitiltotta a dohányzást, így már 15 hónapja nem lehet rágyújtani kormányzati épületekben, iskolákban, kórházakban, vagy munkahelyeken. A török egészségügyi miniszter elmondása szerint a tiltás hat százalékkal csökkentette a dohányosok arányát.

A bárok és a kávézók tulajdonosai erősen ellenezték a tiltás bevezetését, attól tartva, hogy jelentős bevételtől esnek el. A kormányzat elutasította kérésüket, hogy szórakozóhelyeiken dohányzó részt jelölhessenek ki, és az új szabályozás bevezetésének elhalasztását sem engedélyezték. Egy kávézókat tömörítő érdekvédelmi szervezet jelezte, hogy jogi lépéseket tesznek a tiltás ellen.

Az új tiltás megszegőire 69 lírás (8700 forint) büntetés vár, míg a dohányzást engedő szórakozóhelyek tulajdonosait akár 5600 lírás (hétszázezer forint) pénzbüntetés kifizetésére is ítélhetik. Az illetékes hatóságok több ezer embert vettek fel az új szabályozás ellenőrzésére.

Sokak szerint azonban csak a gyakran ellenőrzött nagyvárosi szórakozóhelyeken sikerül majd a betartatni a tiltást, míg a hagyományos falusi kávé- és teaházakban továbbra is rá fognak gyújtani a sok időt ott töltő férfiak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában