Ország-világ

2009.04.08. 21:15

Közös megbeszélésre hívják Iránt a nagyhatalmak

Irán - Közös közleményben kérték fel szerdán a nukleáris ügyekben Iránnal tárgyaló hatalmak az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselőjét, Javier Solanát, hogy hívja meg az iszlám köztársaságot egy közös megbeszélésre.

"Határozottan sürgetjük Iránt, hogy használja ki az alkalmat a kölcsönös tiszteleten alapuló komoly tárgyalásokra." - áll a közleményben, amit az Egyesült Államok, Kína, Oroszország, Franciaország, Nagy-Britannia, Németország képviselőinek megbeszélései után adtak ki. Németországon, illetve a külön erőként a hetekben jelen lévő EU-n kívül az öt további ország mindegyike rendelkezik atomfegyverekkel.

"Felkérjük Javier Solanát, hogy a meghívást közvetítse az iráni kormány felé, hogy létrejöhessen a találkozó, ahol együttesen megtalálhatjuk a diplomáciai megoldást erre a kritikus kérdésre."- fogalmaz a közlemény, amelyben a kritikus kérdés Irán nukleáris programja. Az iszlám köztársaság szerint ez a program békés célokat szolgál, a Nyugat, illetve a hetek szerint viszont atomfegyverek építését célozza.

Címkék#Irán

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában