Ország-világ

2019.03.04. 12:51

Legalább egymillió hiányzik Magyarországról - 2020-ra eltűnhetnek a fecskék, de van esély a megmentésükre

A Magyar Madártani Egyesület hamarosan részletes útmutatót ad ki, amelyben leírják, mit tehetünk ezekért a hasznos madarakért. Már egymillió fecske hiányzik az országból.

2020-ra eltűnhetnek a fecskék - írta meg portálunk is múlt héten. Egy-két millió fecske hiányzik hazánkból, pedig ők jelenthetnek biológiai védelmet a rovarok által terjesztetett betegségekkel szemben is. Minden egyes fecske, amíg Magyarországon van, minimum 1 kilogramm rovart eszik meg: ha egy-két millió fecske hiányzik hazánkból, egy-két millió kilogramm rovar marad a "nyakunkon".

A Sokszínű Vidék Orbán Zoltánt, a Magyar Madártani Egyesület szóvivőjét kérdezte a lehetőségekről, miután sokan érdeklődtek, mit tehetnek a hasznos madarakért - tavaly bemutattunk egy jó példát, a tömörkényi Fecskefészek sörözőt. A szakember elmondta: nem könnyű feladat, de vissza lehet csábítani a fecskéket ereszeink alá. Hamarosan jön az útmutató: a Magyar Madártani Egyesület ugyanis március végén, április elején részletes közleményt bocsájt ki, amelyből minden érdeklődő tájékozódhat.

A tájékoztatóból megtudhatjuk  majd többek között, mit tehetünk, ha a fecskék egy ideje nem tértek vissza korábbi fészkükre - esetleg éppen azért, mert leverték a fészküket -, és hogyan készítsünk lakóházainkon a fészek alá úgynevezett “fecskepelenkát." Részletes leírást ígérnek arról is, hogyan készíthetünk saját kezűleg mű fecskefészket, fecskeházat, amelyben otthonra találhatnak a fecskék - ez a megoldás akkor igazán működőképes, ha maradt a ház falán, a korábbi helyén egy-két fészek.

Mivel az április-május kiemelten fecskevédelmi időszak, ilyenkor szigorúan tilos a fészkek leverése vagy bármilyen megrongálása! Az elkövetőre súlyos bírságot szabhatnak ki.


A költési időszakban, vagyis április 1 és október 31 között a fészkek leverését nem engedélyezik. A költési időszakon kívül, vagyis november 1 és március 31 között pedig csak a megyei kormányhivatal Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztály írásbeli határozatának birtokában, az abban megfogalmazott feltételek betartása mellett lehetséges a fészkek leverése vagy átköltöztetése - olvastuk a Pénzcentrum tavalyi összefoglalójában.

 

Ha valaki egy védett állatfaj egyedének fészkét kívánja áttelepíteni, a természetvédelmi hatósághoz kell kérelmet benyújtania, és 5000 forintos természetvédelmi hatósági eljárási illetéket kell fizetnie. A közelmúltban egy békéscsabai  gólyapár fészkének áttelepítését országos tiltakozás akadályozta meg.

Orbán Zoltán az M1 csatorna február 27-i műsorában azt is elmondta, hogy a lakosság toleranciájának növelése mellett fontos lenne, hogy változtassanak a szúnyogirtás szabályain is. A jelenleg 4-5-6 százalékos biológiai szúnyogírást 100 százalékra kellene növelni a fecskék védelmében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában