Ország-világ

2012.01.18. 19:47

Lieben-díjat kap Kovács Mihály

Kovács Mihály magyar biológus kapja az Osztrák Tudományos Akadémia (ÖAW) Ignaz L. Lieben 2011-es díját.

A tudóst "az izommotor-proteinek területén végzett rendkívüli teljesítményéért jutalmazták az akadémia legrégibb díjával" - jelentette be szerdán közleményben az ÖAW.

A 36 ezer dollárral (8,5 millió forint) járó kitüntetést január 24-én adják át két egyéb díj mellett.

Kovács Mihály a budapesti Eötvös Loránd Tudományegyetem biokémiai tanszékének tudományos főmunkatársa. Munkája során elsősorban a miozinnal, a motorfehérjék egy családjával foglalkozik. Ezek a proteinek közreműködnek az élő sejtekben izom-összehúzódáskor, a molekulák sejten belüli szállításakor vagy egész sejtek mozgásakor.

Az Ignaz L. Lieben-díjat 1863-ban alapították, nevét a Lieben bankház alapítójáról kapta. A díjak adását 1937-ben felfüggesztették, mivel az adományozó család a náci üldöztetés elszenvedőjévé vált.

Az amerikai Isabel és Alfred Bader házaspár anyagi támogatásának köszönhetően aztán újra életre hívták a díjat, és 2004-től ítélik oda egy Bosznia-Hercegovinából, Horvátországból, Szlovéniából, Csehországból, Magyarországról vagy Ausztriából származó, a sejtbiológia, a kémia és a fizika területén kiemelkedő munkát végző fiatal - negyven év alatti - tudósnak.

A Lieben-díjjal egyidőben átadják a művészettörténeti Bader-díjat Stefan Alblnek a Pietro Testa barokk művésszel foglalkozó disszertációjáért, illetve a természettudományi Bader-díjat Anna Lindemannak, aki Sigmund Freud pszichoanalízis-elméletét a német nyelvű romantika és a fizikális biológia kontextusában elemezte disszertációjában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában