Ország-világ

2007.02.06. 15:19

Magyar dolgozók ausztriai jogai

„Ausztriában dolgozik? Kérdezzen a szakértőktől!" akciónk keretében megválaszoltuk jópár kérdést.

Popadic-Antal Csilla„Ausztriában dolgozik? Kérdezzen a szakértőktől!" akciónk keretében a Régióközi Szakszervezeti Tanács Burgenland–Nyugat-Magyarország (IGR) ausztriai munkatársai és megyénkbeli segítőjük levélben, telefonon érkezett kérdésekre válaszoltak szerkesztőségünkben. A leggyakoribb kérdésekre adott válaszaikat már szombati számunkban közöltük. Ezúttal részletesen, az egyéni problémák kapcsán megfogalmazott tanácsaikat ismertetjük, amiket Tóth Eszter projektvezető, Popadic-Antal Csilla jogi tanácsadó és Németh Kálmán, a tanácsadó rendszert magyar részről segítő munkaügyi szakértő adott.

Nagyobb a családi pótlék

„ Férjem Ausztriában ingázó. Tavaly adott ki az IGR egy kis könyvet, amelyben sok mindenről szó volt az ausztriai munkát illetően és a családi pótlékról is, magyarul. Hol lehet ilyet beszerezni? Igaz, hogy minél idősebb a gyerek, annál több a családi pótlék összege? Van-e olyan internetes oldal, ahol ezt meg lehet nézni?"

– Az IGR több olyan magyar nyelvű kiadványt, kis füzetecskét megjelentetett, amelyben praktikus jogi ismereteket közöl közérthetően. Ezek irodáiban és Győrben, az MSZOSZ (Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége) irodáiban (Csaba utca 16.) megtalálhatók. Az MSZOSZ tagszervezeteinek, munkahelyi csoportjainak tisztségviselőinél is igényelhetők. Ausztriában a családi pótlék a gyermekek számától, esetleges fogyatékosságuktól és igen, koruktól is függ. Legtöbbször azonban a kint dolgozó szülő csak a magyar és az osztrák családi pótlék közti különbözetet kaphatja meg, amennyiben a nem Ausztriában foglalkoztatott szülőnek van itthoni társadalombiztosítási jogviszonya. Ezt évente egy összegben, visszamenőleg utalják. Hogy ki mennyit kaphat, kideríthető az erről szóló tájékoztatóból, ami megtalálható az IGR kiadványában és honlapján (www.igr.at).

Táppénz és álláskeresés

„ 2003 óta Ausztriában dolgozom. Tavaly október vége óta beteg vagyok. A magyar orvosok táppénzre vettek. Betegségem miatt nem tudok kimenni Ausztriába, a táppénzes papírokat ezért még nem tudtam leadni. Mit tehetek? Elég-e, ha akkor viszem ki, amikor már tudok vezetni?"

– Mivel a kérdező már régebb óta dolgozik Ausztriában, valószínűleg kitöltötte az E106-os nyomtatványt, amelyben az osztrák társadalombiztosító intézet értesíti a magyar tb-t az ügyfél ausztriai tb-jogviszonyáról, s amelynek következményeként a magyar orvosi igazolást is elfogadják az osztrákok. Ezeket a táppénzes papírokat a magyarországi társadalombiztosítási intézethez kell eljuttatni, s ezen túlmenően természetesen az osztrák munkáltatót mihamarabb a betegségről értesíteni kell.

„ Érdekelne olyan internetes portálok elérhetősége, ahol az ausztriai munkalehetőségek fellelhetők. Ki tudna segíteni külföldi munka keresésében?"

– A www.ams.or.at honlapon érdemes az ausztriai munkalehetőségekről tájékozódni és az osztrák munkaügyi központokban lehet érdeklődni.

Juttatások és mulasztások

Tóth Eszter„ Ha ausztriai munkaadó munkavállalási engedéllyel foglalkoztatna, akkor a kinti munkaviszonyom alapján idehaza is biztosítottnak minősülök-e? Ha megszűnik ausztriai munkaviszonyom, akkor mi a helyzet az egészségbiztosítással, itthon mit kell tennem?"

– Ausztriai munkaviszony alapján a magyar munkavállaló mindkét országban biztosítottnak minősül, amennyiben az E106-os nyomtatványt már kitöltötték. Ha megszűnik ausztriai munkaviszonya, akkor megszűnik biztosítotti viszonya is. Magyarországon állást vállalhat és így oldhatja meg egészségbiztosítását vagy regisztráltatnia kell magát a munkaügyi központban, illetve felkeresheti a magyar területileg illetékes társadalombiztosítási intézetet további információkat kérve.

„ Ha valaki 6 hetes vízummal rendelkezik, milyen juttatások illetik? Mi a teendő, ha vízummal rendelkezem, de nem jelentenek be az egészségpénztárba?"

– Jár a szabadságpénz és a karácsonyi pénz is, a ledolgozott idővel részarányosan. Érdemes a munkavállalónak az ágazatára vonatkozó kollektív szerződést is megismernie, abban más juttatások is szerepelhetnek. Ha sejti, hogy nem jelenti be munkaadója, kérjen a társadalombiztosítási igazgatóságtól kivonatot, amin ezt ellenőrizheti. Ha gyanúja igazolódik, forduljon az IGR jogsegélyszolgálatához. Nyilvántartást kell vezetnie munkaidejéről, tanúkat biztosítania, akkor feljelentést tehet a társadalombiztosító intézetnél munkáltatója ellen.

Más a vízum, más az engedély

„ Úgy járok Ausztriába félnapos munkába, hogy egy nap bejelentenek a munkaadóim, hogy legyen vízumom és másnap kijelentenek. Idáig megcsinálták a vízumot személyi igazolványról, most ezért útlevelet kell csináltatnom?"

– Sokan összekeverik a szóhasználatban a vízumot (tartózkodási engedély) – amire uniós csatlakozásunk előtt volt szükség a munkavállaláshoz – és a munkavállalási engedélyt. Utóbbi a helyes megnevezés, valószínűleg erre gondol a kérdező, akinek érdemes a társadalombiztosítási igazgatóságnál kikérnie adatlapját (Versicherungsdatenauszug), azzal az IGR jogsegélyszolgálatát megkeresnie, hogy utána tudjanak nézni ügyének. Ugyanis a mezőgazdaságban vannak egynapos munkák, de ez nem szokványos. Az IGR kiadványaiban, honlapján megtalálhatók a határ menti járásokban található munkaügyi és tb-kirendeltségek elérhetőségei. A kérdés további részére korábbi cikkünk vonatkozik (Határ menti ingázás csak útlevéllel – Kisalföld, január 30.).

„ Férjem Ausztriában mezőgazdasági ingázó, állandó munkavállalási engedéllyel rendelkező, borpalackozó üzemi dolgozó. Milyen előnyök, juttatások vonatkoznak rá?"

– Jár neki az 5 hét szabadság és a 13. és 14. havi bér. Ennél több juttatás is megilletheti a rá vonatkozó kollektív szerződés alapján, de csak pontos adatok birtokában dönthető el, melyik kollektív szerződés vonatkozik rá. Egyszerre ugyanis több kollektív szerződés is vonatkozhat a munkáltatóra. Ez ügyben keresheti az IGR jogsegélyszolgálatát.

Még érvényes korlátozások

„ A munkavállalási engedély kérésének procedúráját 2 évvel ezelőtt már végigjártam, de akkor sajnos nem kaptam meg. Azóta is próbálkozom. Tudom, hogy kellene foglalkoztatási ígérvény, de a munkaadók többsége csak olyat alkalmaz, akinek már van engedélye. Újabban azért nem alkalmazzák a magyarokat, mert állítólag 2008-tól eltörlik a schengeni egyezményt és nem kell munkavállalási."

– Ha már van munkavállalási engedélye a magyar munkavállalónak, akkor az osztrák munkaadóknak kevesebb az intéznivalójuk, ezért többnyire inkább olyanokat alkalmaznak, akiknek már van. Aki most akar szerezni, nehezebb a dolga, a régebben kint dolgozók előnyben vannak. Viszont a munkavállalási engedély és a schengeni egyezmény közt nincs összefüggés. Utóbbi a határőrizetre vonatkozik. Az ausztriai munkavállalásra más okból vonatkoznak még korlátozások.

„ Az ausztriai gyakornoki munkavállalással kapcsolatban van kérdésem. Hol kell beadni a kérvényt?"

– A kérelmet Budapesten, a Foglalkoztatási Hivatal nemzetközi osztályán kell intézni. A gyakornoki egyezmény alapján egész Ausztria területén történhet a munkavégzés, nincs konkrét munkahelyhez kötöttség, azonban hosszabb foglalkoztatás sem vezet ahhoz, hogy a gyakornok megszerzi a jogosultságot a munkavállalási engedélyre.

Segélyek és szabadságok

„ Azok az ingázók, akiket munkájuk jellegéből kifolyólag a téli hónapokra kijelentenek, jogosultak lesznek-e Ausztriában a későbbiekben munkanélküli-segélyre a kényszerpihenő idején? Mennyi szabadság illeti meg évente az ilyen munkavállalót?"

– Ausztriai munkanélküli-segélyre csak az jogosult, aki kint bejelentett lakcímmel és tartózkodási hellyel is rendelkezik. Ezt szigorúan ellenőrzik. Aki korábban a határon túl dolgozott, itthon jelentkezhet munkanélküli-segélyért. Ehhez kell az osztrák munkaügyi központ 301-es számú igazolása. A gyorsabb ügyintézés érdekében érdemes személyesen beszerezni, de gyakran a hivatalok egymás közt lekérik azt. Azokat az ausztriai munkavállalókat – a magyarokat is –, akiket a téli hónapokra kijelentenek, az évi 5 hét szabadság arányos része illeti meg. (Ez főként az építőiparban jellemző, amelyre azonban további külön rendelkezések is vonatkoznak, ezekről érdemes az IGR-iroda jogtanácsadási szolgálatát felkeresni.)

„ Mit kell benyújtanunk a családi pótlék igényléséhez, ha már tavaly igényeltünk és meg is kaptuk? Melyik Finanzamthoz kell benyújtanunk a kérelmet, ha most Linz melletti székhelyű a munkaadóm? Előző munkaadóm nyár végén csődöt jelentett. Öt kollégámmal együtt járt nekünk csődpénz és végkielégítés, ketten azonban kimaradtunk a listából, ezért nem november, hanem január végén kaptuk meg a járandóságunkat. Kaphatok kártérítést a késedelmes kifizetésért? Hova fordulhatok? A csődtömeggondnok elismerte, hogy hibájából történt az elmaradás."

– Az E401-es, az E411-es és a Beih38-as nyomtatványt – amelyek megtalálhatók az IGR honlapján (www.igr.at) – kell az adóhivatalhoz beadni. Vagy a linzi, vagy ha van a járásban, akkor az ottani hivatalhoz. Óvoda-, iskolalátogatási igazolást akkor kell újra benyújtani, ha e tekintetben változás történt. A másik ügynek az Arbeiterkammernél, a Munkáskamaránál kell utánajárni.

Érdekvédelem a határon túl

„ Ausztriában, vendéglátásban dolgozom. 2006 augusztusában született második gyermekem után jár-e pluszszabadság, ha igen, hány nap?"

– A vendéglátásra vonatkozó kollektív szerződés szerint gyermeke születése kapcsán egyszeri alkalommal plusz 1 szabadnap illeti meg. Egyébként Ausztriában 5 hét az éves szabadság – ha az ágazati kollektív szerződés másképp nem rendelkezik –, de abba, hogy mikor veszi ki a munkavállaló, mind az 5 hétre vonatkozóan bele kell egyeznie a munkaadónak. Ebből nem kevés gond származik szomszédainknál.

„Milyen minimálbér vonatkozik rám mint ingázóra?"

Németh Kálmán– A minimálbér Ausztriában is évente változik, de nincs országosan egységes összeg. Attól függ, ki milyen szakágban dolgozik. Egy-egy ágazatban a munkaadói és a munkavállalói oldal egyezsége alapján alakul ki a minimálbér. Ágazatonként a törvényben szabályozotton felüli juttatásokról is megegyeznek Ausztriában a dolgozók és a munkáltatók, érdemes az erre vonatkozó kollektív szerződést megismerni. Több mint 1500 ágazat van, amelyekről felvilágosítást az IGR-irodában (Eisenstadt, Wiener Straße 7.) tudnak adni. Vannak Ausztriában úgynevezett rendkívüli juttatások, amiket kötelező adni. Szabadság- és karácsonyi pénznek nevezik ezeket, de tulajdonképpen 13. és 14. havi bért jelentenek, amelyek nem törvényileg, hanem a kollektív szerződésben meghatározottak. Azt is érdemes tudni, hogy a magyar ingázó beléphet az ÖGB-be (Österreichischer Gewerkschaftsbund), az Osztrák Szakszervezeti Szövetségbe. Ez egyéb előnyök mellett azt jelentheti, hog y munkajogi vita esetén a bírósági költségeket, képviseletet a szakszervezet vállalja.

Tanácsadások Burgenlandban

A Régióközi Szakszervezeti Tanács Burgenland–Nyugat-Magyarország (Interregionaler Gewerkschaftsrat) egy 2002 óta működő európai uniós projekt, melynek többek közt feladata, hogy megkönnyítse az Ausztriában munkát vállaló magyarok mindennapjait. Szociális és munkajogi kérdésekben képviseli a munkavállalók jogait, felvilágosító kampányokat és képzéseket szervez. A projektben az osztrák szakszervezet mellett a három nyugat-magyarországi megye szakszervezetei is részt vesznek.

Az IGR munkatársai 2 és fél év alatt csaknem 8500 jogi tanácsadást tartottak magyar nyelven. A mezőgazdaságban dolgozók számára információs fórumokat rendeztek az ingázók által gyakran használt fertődi és jánossomorjai határátkelőkön. Tavaly információs fórumokon foglalkoztak a beteg- és nyugdíjbiztosítással, a családi pótlékkal, az adótörvényekkel. Rendezvényeiken csak az elmúlt évben több mint 2600-an vettek részt.

Az Európai Unió, az osztrák kormány és az osztrák szakszervezet által finanszírozott projekt idén véget ér. A tapasztalatok azonban azt mutatják, hogy a legtöbb magyar munkavállaló nincs tisztában jogaival és lehetőségeivel, ezért igényli segítségüket. Mintegy 14 ezer magyar dolgozik Ausztriában, számukra nélkülözhetetlen a jogi tanácsadás, ezért az IGR megint pályázik és szeretné folytatni az eddigi munkát.

Munka- és szociális jogi, a külföldiek foglalkoztatására vonatkozó kérdéseiket a következő helyszíneken és időpontokban tehetik fel az érdeklődők az IGR tanácsadásain: Eisenstadtban (Wiener Straße 7.) minden kedden és pénteken 9 és 12 óra között, Neusiedlben (Obere Hauptstraße 55.) minden hétfőn 8 és 12 között, Oberpullendorfban (Spitalstraße 25.) páratlan héten csütörtökön 9 és 12 között, Oberwartban (Lehárgasse 5.) páros héten csütörtökön 9 és 12 között, Güssingben (Hauptstraße 59.) minden hónap utolsó szerdáján 10 és 14 között. Telefonos tanácsadás (+43/2682-770-63) hétfőnként 13.30 és 16 között, csütörtökönként 9 és 12 között. Családi támogatásokkal kapcsolatos tanácsadás hétfőnként Oberwartban (Lehárgasse 5.), telefonon (+43/3352-32356-16) hétfőnként 13 és 16 között.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában