Hallgassa élőben!

Májustól lépnek életbe az új közlekedési bírságok

A közlekedési balesetek számának visszaszorítása és a környezet védelme érdekben 2008. májustól új bírságolási szabályok lépnek életbe Magyarországon.

A szigorítások legfőbb célja – mint azt már a Független Hírügynökség korábban hírül adta – az üzembentartók, tulajdonosok felelősségérzetének növelése. Az Országos Rendőr-főkapitányság kedden közzétette az új közigazgatási bírságok rendszerét, vagyis miért, mennyit kell fizetni a szabálytalankodóknak. Méltányosság nincs, a bírságolási eljárásokat a rendőrség végzi. A büntetések leginkább az üzembentartókat sújtják, kivétel akkor van, ha a kocsit más használja, és ezt megfelelő dokumentumokkal bizonyítják. Ha azonban a használótól a bírság nem hajtható be, akkor is a kocsi üzembentartója fizet. A közigazgatási bírságokat a 2008. május 1-je után elkövetett szabályszegések után róják ki.

Az Országos Rendőr-főkapitányság tájékoztatása szerint a sebesség-túllépéseket három kategóriába sorolják. Különböző mértékű a büntetés azokon a helyeken, ahol 50 kilométer per óra vagy annál kisebb a megengedett sebesség, de másként büntetnek az 50 és 100 kilométeres sebességhatárok és a 100 kilométeres sebességhatár felett. Mindhárom kategóriában 30 ezer forint a büntetése a legkisebb sebességtúllépésnek is. Ezen felül attól függően büntetnek majd, hogy az autós hány százalékkal lépte túl az adott helyen megengedett legmagasabb sebességet.

A legmagasabb büntetés 300 ezer forint lesz. Az első kategóriában – például lakott területen – a megengedett sebesség duplájával haladók fizetnek ennyit. A második kategóriában – például közúton – már akkor is háromszázezer a büntetés, ha a megengedett sebességet annak 70 százalékával lépik túl. A harmadik kategóriában 80 százalékos túllépésnél kezdődik a legnagyobb bírság.

A gyakorlatban a százalékos arány alapján a büntetés azt jelenti, ha valaki például 70-es táblánál 126-al – 80 százalékkal többel – megy, akkor 300 ezret fizet, ha rajtakapják.

Szigorúan megbírságolják azt is, aki nem tartja be a vasúti átjárón való áthaladás szabályait. Ha például valaki nem áll meg a vasúti átjáró előtt, az 100 ezer forintjába kerül. Ha valaki szabálytalanul hajt fel az átjáróra – mondjuk tilos jelzéskor – akkor 300 ezer forintot kell fizetnie.

A közlekedési lámpáknál szabálytalankodók 50 ezer forintot fizetnek, ha tiloson mennek át, 100 ezret. A megállni és várakozni tilos táblák figyelmen kívül hagyása 30 ezer forintba kerül.

Sokba kerül januártól az autópálya leállósávján való közlekedés is: a szabálytalankodók 150 ezres bírságra számíthatnak. A megállás – ha szabálytalanul történik – a leállósávon, vagy az úttesten, 300 ezer forintba kerül.

A behajtani tilos tábla és a kötelező haladási irány megszegőire 50 ezer forintos bírság vár.

A természetvédelemmel kapcsolatos bírságok a védett területeken autózók, terepmotorozók visszatartásában lehetnek hatékonyak. Ha valaki engedély nélkül hajt be járművel védett területre, az 150 ezer forintba kerül, ha fokozottan védett területen autózik valaki, akkor 300 ezer a büntetés. Ha engedélyezett útvonalról a védett, vagy fokozottan védett területről letér valaki, az 100 ezer forintot fizet, ha rajtakapják.

Magyarországon a személyi sérüléses balesetek száma 1990-től 2000-ig 37 százalékkal csökkent. 2001 óta azonban folyamatosan növekszik a balesetek és az áldozatok száma is. A hazai célkitűzéseket tartalmazó “Magyar Közlekedéspolitika 2003-2015” program 2010-re a halálos áldozatok számának 30 %-os csökkenését irányozza elő, az Európai Unió által kitűzött 50 %-os csökkenést pedig 2015-re célozza meg. A közlekedésbiztonság helyzetének rosszabbodása vonta maga után a szigorításokat. A közigazgatási bírságokat május 1-től kell kiszabni, addig a hatóság írásos tájékoztatót küld a szabálytalankodóknak a májustól a tettükért várható bírságról. Természetesen a korábbi bírságolási rendszer szerint addig is megbüntetnek mindenkit, akit rajtakapnak.

Szörnyű, ami kiderült: 72 éves nőt erőszakolt meg Maddie feltételezett gyilkosa
Az azóta elhunyt asszony unokaöccse állítása szerint Christian Brueckner egy karddal rontott be nagynénje házába.
Gyurcsány szivárogtathatta ki az őszödi beszédet, de elszámította magát
A napvilágra került titkosszolgálati dokumentumokból és más tényekből viszonylag pontos kép bontakozik ki arról, mi volt a hangfelvétel útja.
Elérheti a bruttó félmillió forintot is az átlagfizetés
Az idei és a jövő évi béremelkedések hatására 2022 második vagy harmadik negyedévében akár bruttó 500 ezer forintot is hazavihet egy alkalmazott.
Tóth Gabi kivételt tett és megmutatta: kiköpött Krausz Gábor a kislányuk, Hannaróza
Az énekesnő csak ritka esetekben készít fotót a kislányáról, így néz ki most a csöppség.
MITEM: oidipuszi vakság a színházi találkozón
Nem az idei az első politikai botrány a MITEM-en.
Nyert az orosz kormánypárt
A szavazatok felének összesítése alapján megőrizhette alkotmányozó többségét az orosz kormánypárt, az Egységes Oroszország a parlament alsóházában.