Ország-világ

2015.06.06. 16:16

Már nem terrorszervezet a Hamász

Egy egyiptomi fellebbviteli bíróság hatályon kívül helyezte szombaton azt a februári ítéletet, amely terrorszervezetnek nyilvánította a Hamász radikális palesztin szervezetet.

A döntés megfigyelők szerint azt jelezheti, hogy Egyiptom esetleg enyhíteni akarja a Gázai övezetet irányító iszlamista szervezetre nehezedő nyomást.

A Hamász üdvözölte a szombati lépést, azt hangoztatva, hogy az javítani fogja Kairóhoz fűződő viszonyát.

A Kairó és a palesztin szervezet közötti viszony ellenséges, amióta az egyiptomi hadsereg 2013-ban elmozdította posztjáról az iszlamista Mohamed Murszi elnököt. A Hamász a Murszi mögött álló mozgalom, a Muzulmán Testvériség palesztin ágaként jött létre az 1980-as évek végén, és ennek megfelelően az iszlamisták uralta egyiptomi kormány feltétlen támogatását élvezte.

A Muzulmán Testvériséget fél évvel a Murszi-kabinet megbuktatása után ugyancsak terrorcsoportnak nyilvánították.

Egyiptomban a 2013-as hatalomváltás óta felerősödött a terrorcsoportok jelenléte, és Kairó egyebek mellett azzal vádolja a palesztin szervezetet, hogy a Gázával szomszédos Sínai-félszigeten tevékenykedő dzsihadistákat pénzeli és csempészett fegyverekkel látja el.

A Sínai-félszigeten, a gázai és az izraeli határ közelében már több száz egyiptomi rendőrt és katonát öltek meg Murszi posztjáról való eltávolítása óta, és az erőszakos akciók már Egyiptom más részeire is átterjedtek.

Címkék#Hamász

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában