Ország-világ

2012.01.29. 07:02

Másodszor is megsemmisítette a KDB a Margit híd pillérszobrainak restaurálására kiírt tendert

Újra megsemmisítette a Közbeszerzési Döntőbizottság (KDB) a Budapest Főváros Önkormányzata által a Margit híd pillérszobrainak restaurálására

MTI

Másodszor is megsemmisítette a Közbeszerzési Döntőbizottság (KDB) a Budapest Főváros Önkormányzata által a Margit híd pillérszobrainak restaurálására, valamint a hiányzó Hercules szobor rekonstrukciójára kiírt közbeszerzés lezáró döntését - a határozat a Közbeszerzési Hatóság honlapján jelent meg.

A közbeszerzés tavaly májusban indult. A munkára - amelyben benne van a puha mészkőből elkészítendő 7,5 méter magas Herkules szobor elkészítése is - négyen tettek ajánlatot: a Reneszánsz Kőfaragó Zrt., a Laki Zrt., a Kőművészeti Kft., valamint a Reko Konzult Kft. A nyertes 268 millió forintos ajánlatával - amely az összességében legkedvezőbb ajánlat volt - a Reko Konzult Kft. lett. Második helyen a Reneszánsz Zrt. végzett.

Az eljárást a Reneszánsz Kőfaragó Zrt. támadta meg szeptember végén a KDB-nél, a testület megsemmisítette az eljárást lezáró döntést. Miután az ajánlati kötöttség közben lejárt, az ajánlatkérő megkérdezte az ajánlattevőket, hogy fenntartják-e ajánlataikat. A Kőművészeti Kft. kivételével mind úgy nyilatkozta, hogy fenntartják. Az ajánlatkérő újabb bankgaranciát is kért a lejárt helyett, illetve felkérte a Reko Kft.-t, hogy indokolja meg az ajánlati árát.

Újra a Reko Kft. lett a nyertes, a Reneszánsz Zrt. pedig ezúttal is a KDB-hez fordult. Több kifogása közül a döntőbizottság egyet mondott ki jogsértőnek: a nyertes ajánlattevő nem a kért műszaki tartalommal akarta elkészíteni a Hercules szobrot. Az ajánlatkérő puha mészkövet írt elő, a nyertes ajánlattevő viszont öntőhabarccsal kitöltött mészkő héjazatra tett ajánlatot.
Miután újabb értékeléssel a jogsértés reparálható, a KDB nem szabott ki bírságot az ajánlatkérőre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában