Ország-világ

2011.07.14. 16:08

MÁV: a nagyobb vasútállomásokon vizet osztanak

A hőség miatt a MÁV csütörtöktől tizenegy nagyobb vasútállomáson és az étkezőkocsikban ásványvizet biztosít a vonattal utazóknak.

Emellett folyamatosan mérik a sínek hőmérsékletét.

A vasúttársaság az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: a három budapesti főpályaudvaron és nyolc nagyobb vidéki állomáson - miskolci, szegedi, szombathelyi, debreceni, pécsi, szolnoki, nagykanizsai, nyíregyházi - a MÁV dolgozói a peronon osztják az ásványvizet a készlet erejéig. Ez naponta több mint harmincezer palackot jelent.

Mint hozzátették, a vonatokon az étkezőkocsi üzemeltetőjétől lehet kérni az ingyenes ásványvizet, vagy a jegyvizsgáló tud segítségképpen információval szolgálni.

Utaltak arra, hogy a napokban tartják Szolnokon az Egyetemisták és Főiskolások Országos Turisztikai Találkozóját (EFOTT), emiatt is nagyobb utasforgalomra számít a vasúttársaság, ezért több kocsival megerősített szerelvények is közlekednek ezen a vonalon vasárnapig.

A közlemény szerint a MÁV a hőség miatt folyamatosan ellenőrzi a sínek hőmérsékletét a kritikus pontokon. Ha az eléri vagy meghaladja a 45 Celsius-fokot, fokozott pályafelügyeletet vezetnek be, 50-60 foknál ugyanis a pálya deformálódhat. Amennyiben ennek jelei mutatkoznak, a közlekedés biztonsága érdekében sebességkorlátozást rendelnek el. A nagy meleg hatására a felső vezetékek megnyúlnak, emiatt vezetékszakadásra, áramszedőtörésre is számítani lehet. A karbantartó ügyeletesek folyamatosan készen állnak arra, hogy kijavítsák az esetleges hibákat.

A szabadban dolgozó vasutasok számára megfelelő védőfelszerelést, korlátlan mennyiségű ásványvizet és óránként 10-15 perc pihenőidőt biztosítanak. Rendkívüli helyzet esetén pedig az átlagostól eltérő munkaszervezési intézkedések léphetnek életbe - tette hozzá a MÁV.

Paller Judit megbízott országos tiszti főorvos a meteorológiai előrejelzések alapján péntekig terjedően másodfokú hőségriasztást rendelt el. Az Országos Meteorológiai Szolgálat veszélyjelző munkatársa korábban az MTI-nek azt mondta: csütörtökön ismét megdőlhetnek a melegrekordok és megint extrém erős UV-B sugárzás várható.

Címkék#MÁV

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában