Ország-világ

2009.03.28. 17:47

Medvegyev szerint normalizálódik az élet Csecsenföldön

Oroszország - Visszatér az élet a normális medrébe Csecsenföldön, ezért talán véget lehet vetni a biztonsági okokból bevezetett és 10 éve tartó megszorító intézkedéseknek. Ezt az orosz elnök mondta az orosz állami tévében pénteken este.

A Dmitrij Medvegyev által említett megszorító intézkedések közé tartoznak a kijárási tilalmak, az útakadályok és az orosz biztonsági erők felhatalmazásai a Moszkvában iszlamista terroristáknak nevezett fegyveresek felkutatására és úgymond megbüntetésére. "A csecsenföldi helyzet nagy mértékben normalizálódik." - közölte az állami tévében az orosz államfő, aki szerint a normalizálódás akkor lesz visszafordíthatatlan, ha az orosz kormány új lehetőségeket teremt a befektetésekhez és munkahelyek létrehozásához.

Medvegyev előzőleg tárgyalt Alekszandr Bortnyikovval, a Szövetségi Biztonsági Szolgálat vezetőjével, aki az orosz elnök szerint egyetértett a csecsenföldi megszorítások fellazításával. Az orosz elnök azonban azt is közölte, hogy a harc a terrorizmus ellen nem lassul le, változatlan erővel folytatódik. A BBC szerint Medvegyev ezzel a megjegyzésével az ingusföldi és a dagesztáni erőszakra is utalt.

Jelenleg egy volt lázadó, Ramzan Kadirov Csecsenföld elnöke, akit jogvédő szervezetek gyakran támadnak azzalal, hogy brutális módon lép fel politikai ellenfeleivel szemben. A csecsenföldi normalizálást végrehajtó orosz erők is rendszeresen kapnak hasonló bírálatokat emberi jogi csoportoktól.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában