Ország-világ

2009.04.16. 21:27

Megalakult a válságkormány

Megalakult hivatalosan a válságkezelő kormány - adta hírül a Kormányszóvivői Iroda. A kormány első ülését pénteken tartja, utána Bajnai korábbi ígérete szerint ki kellene derülnie a kormányprogramnak.

Delmagyar.hu

Bajnai Gordon miniszterelnök ma ellenjegyezte a miniszteri kinevezésekről szóló köztársasági elnöki határozatot, így megkezdhetik tevékenységüket az új miniszterek és hivatalosan is megalakult a válságkezelő kormány - olvasható a Kormányszóvivői Iroda közleményében.

Már pénteken üléseznek

Az új kormány pénteken tartja első ülését, amelyen első olvasatban tárgyalnak válságkezelésről. A frissen kinevezett miniszterek hétfőn teszik le esküjüket az Országgyűlés előtt - írja a közlemény.

A miniszterek között természetesen már nem található meg Vahl Tamás (alias "Válltömés", ahogy egyes ismerősei emlegetik), ő ugyanis visszalépett. Szerepel viszont Ficsor Ádám, bár a nemzetbiztonsági bizottság szerint nem alkalmas a tárca vezetésére.

Megismerjük a programot?

Bajnai miniszterelnökké választása előtti parlamenti beszédében azt ígérte, hogy a kormány első ülése utána ismertetni fogja a nyilvánossággal kormánya programját. A programról egyelőre nem sokat tudni, Bajnai miniszterjelöltjei kerültek a bizottsági meghallgatásukkor konkrétumok említését. Így jelenleg csak annyi tudható a programról, ami az MSZP és az SZDSZ képviselőinek összeállított dokumentumban szerepel.

A kormányfő ellenjegyzésével a Miniszterelnöki Hivatal négy államtitkárának kinevezésére is sor került: Csizmár Gábor a társadalompolitika összehangolásáért felelős tárca nélküli miniszter tevékenységében közreműködő államtitkárként, Baja Ferenc infokommunikációért felelős államtitkárként, Szigetvári Viktor a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető államtitkárként, Tordai Csaba pedig jogi és közigazgatási államtitkárként fogja ellátni feladatait a Miniszterelnöki Hivatalban.

A többi minisztérium államtitkárainak kinevezésére a következő napokban kerül sor - olvasható a Kormányszóvivői Iroda közleményében.

A névsor

Balázs Péter külügyminiszter
Draskovics Tibor igazságügyi és rendészeti miniszter
Ficsor Ádám a polgári nemzetbiztonsági szolgálatokat irányító tárca nélküli miniszter
Gráf József földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter
Herczog László szociális és munkaügyi miniszter
Hiller István oktatási és kulturális miniszter,
Hónig Péter közlekedési, hírközlési és energiaügyi miniszter
Kiss Péter a társadalompolitika összehangolásáért felelős tárca nélküli miniszter
Molnár Csaba Miniszterelnöki Hivatalvezető miniszter,
Oszkó Péter pénzügyminiszter
Szabó Imre környezetvédelmi és vízügyi miniszter
Székely Tamás egészségügyi miniszter
Szekeres Imre honvédelmi miniszter
Varga Zoltán önkormányzati miniszter

Címkék#kormány

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában