Ország-világ

2010.10.22. 22:07

Megalakult az MSZP Demokratikus Koalíció platformja

Megalakult az MSZP Demokratikus Koalíció nevű új platformja Budapesten. A szerveződést Gyurcsány Ferenc volt pártelnök-miniszterelnök vezeti.

A platformba belépő szocialista párttagok internetes szavazatai alapján alelnöknek Vitányi Ivánt és Molnár Csaba volt kancelláriaminisztert választották az alakuló rendezvényen, amelyen bejelentették azt is, hogy a szerveződésbe eddig 2.400-an jelentkeztek felvételért. A Szent István parkban felállított sátorban több százan gyűltek össze, köztük szocialista politikusok, jelenlegi és volt országgyűlési képviselők. A platform alakuló eseményén részt vett Mesterházy Attila pártelnök is.

Ott volt Vojnik Mária, Csiha Judit, Kolber István, Ficsor Ádám, Szabó Zoltán, Arató Gergely, Avarkeszi Dezső, Varju László, Baracskai József és Gál Zoltán. Az elsőként felszólaló Vitányi Iván ezzel összefüggésben úgy fogalmazott: ez jelképezi, hogy "együtt vagyunk, de nem jelenti azt, hogy nem kritizáljuk egymást". A rendezvényen közéleti személyiségek is megjelentek, köztük Vágó István televíziós műsorvezető, Farkasházy Tivadar humorista, újságíró, Debreczeni József közíró, és Bálint György kertészmérnök. Ott volt Bauer Tamás és Iványi Gábor korábbi szabad demokrata képviselő.

Vitányi Iván azt mondta, nem véletlen, hogy a forradalom előestéjének évfordulójára szervezték az alakuló rendezvényt, mivel 1956 örökösének tekintik magukat és ma is vállalják Nagy Imrét. Bejelentette, hogy az általa vezetett Szociáldemokrata Társulás 25 fős vezetőségéből húszan már az új platform tagjai.

Molnár Csaba a platform másik alelnöke arról beszélt, hogy az MSZP-nek meg kell szabadulnia az elmúlt években ráaggatott igaztalan címkéktől, melyek megmérgezték a párt politikáját és a Fidesz folyamatos sulykolása miatt sok szocialista már-már el is hitte a hamis valóságot. Hozzátette: leginkább a neoliberális stigma égett rájuk, de szerinte a szocialista kormányok intézkedései bizonyítják, hogy nem árulták el a szociáldemokrácia eszméit. Hazug szembeállításnak nevezte az is, hogy a baloldal korrupt, a jobboldal viszont hótiszta. Úgy látja, az elmúlt években részben emiatt az MSZP-n belül divattá vált "a köldöknézés, és a lehajtott fejjel járás".

"Közös hibánk, hogy nem álltunk be az elmúlt nyolc évben a kormányunk politikája mögé" - jelentette ki, majd úgy fogalmazott, gyávák voltak és ezért elnyerték a méltó büntetésünket tavasszal és ősszel is. Molnár Csaba leszögezte: a mai nappal vége van az ok nélküli szégyenkezésnek, arra törekszenek, hogy a baloldaliak büszkén vállalják értékrendjüket. Hangsúlyozta, tanulni kell a hibáikból, ezért az MSZP-ben politikai erkölcsi, szervezeti, irányítási és finanszírozási rendszerváltásra van szükség. A Szent István park bejáratánál néhányan tüntettek Gyurcsány Ferenc ellen, rendbontás nem történt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában