Ország-világ

2009.07.09. 11:38

Merénylet Irakban és Afganisztánban - sok halott

A tel-áfárinak több tucatnyi, a bagdadinak legalább hat halálos áldozata van. Afganisztánban is tíz felett a halottak száma.

Tel-Áfár 420 kilométerre északnyugatra fekszik Bagdadtól. A városban mindkét robbantást öngyilkos merénylő hajtotta végre a testére erősített pokolgéppel egy törvényszéki bíró háza közelében. A második robbanás akkor történt, amikor az első után sokan összegyűltek a helyszínen - közölte a rendőrség. A merényletek áldozatainak száma eltérő a különböző jelentésekben. A francia hírügynökség legalább 20 halottat és 40 sebesültet említ kórházi forrásokra hivatkozva, az amerikai 34 halálos és 70 sebesült áldozatot, a brit pedig legalább 35 halottat és több mint 60 sebesültet a rendőrség közlése alapján.

A bagdadi kettős merénylet a főleg síiták lakta Szadrváros egyik piacán követték el. A két robbanószerkezetet szeméthalmokban helyezték el a rendőrség szerint. A merényletnek 6 vagy 7 halálos áldozata van, és 20-25 sebesültje.

Szerdán is elkövettek két pokolgépes merényletet Moszul közelében, Tel-Áfártól mintegy 80 kilométerre, a robbantásoknak hivatalos források szerint 16 halálos áldozata és több mint két tucat sebesültje volt. Magában Moszulban is halálos áldozatokat követelő bűncselekmények történtek szerdán: lövöldözésekben és robbantásokban egy polgári személy, egy katona és két feltételezett lázadó vesztette életét.

Pokolgépes merénylet Afganisztánban

Pokolgépes merényletet követtek el csütörtökön Afganisztán középső részén egy rendőrjárőr ellen, egy iskola közelében, legalább tíz diák és négy rendőr meghalt.

Egy út szélén parkoló járműbe helyezhették feltehetően a robbanószerkezetet, amelyet akkor hoztak működésbe, amikor a rendőrségi jármű elhaladt. A támadás az afgán fővárostól 30 kilométerre délre fekvő Logar tartománybeli Mohammed Agha körzetben történt. A helyszín több száz kilométerre fekszik a dél-afganisztáni Hilmend tartománytól, ahol az amerikai erők nagyszabású támadást indítottak a szélsőséges tálibok ellen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában