Ország-világ

2014.05.01. 16:57

Mesterházy: Orbán zsákutcába vezeti az országot

A pártelnök szerint napról napra távolodik az ország Európától, a szabadságtól, a demokratikus rendtől, a biztonságtól és a nemzeti modernizációtól.

"Orbán Viktor populista, nacionalista politikája történelmi zsákutcába vezeti Magyarországot" - az MSZP elnöke erről csütörtökön Budapesten, pártja Városligetben tartott majálisán beszélt.

Az MSZP európai parlamenti választási kampánynyitóján [namelink name="Mesterházy Attila"] azt mondta, populizmus azt állítani, hogy az Európai Unió (EU) Magyarország ellensége lenne, ugyanakkor a szocialisták is kritikusan szemlélik az unió működését. Az elmúlt tíz évben az ország összességében nem tudott élni az unió adta lehetőségekkel - közölte.

Hangsúlyozta, Magyarország is tagja az EU-nak, és megvan a lehetősége arra, hogy jobban érvényesítse érdekeit. Ehhez kevesebb harcra és erőfitogtatásra, több józan észre és őszinte beszédre van szükség - közölte.

Mesterházy Attila azt mondta, hogy a magyarországi beruházások 97 százaléka uniós pénzből valósult meg, vagyis előnyökkel jár a tagság, ezek nélkül a források nélkül nem épülne semmi, több százezer magyar vállalkozó, gazda menne tönkre.

Mesterházy Attila kettős ünnepnek nevezte május 1-jét: egyrészt a munka ünnepének, másrészt Magyarország uniós csatlakozása évfordulójának. Azt mondta, a csatlakozás óta ez a nap a magyar baloldal számára szimbolikusan is összeköti a munka és a dolgozó ember megbecsülését, jogainak védelmét és a nyugatos, modern Magyarország eszményét.

Szanyi Tibor, az MSZP EP-listavezetője úgy kezdte mondandóját az égre mutatva, hogy "nem vagyunk egyedül, Gyula". Tíz éve annak, hogy Horn Gyula álma valóra vált és Magyarország az EU tagja lett - tette hozzá.

Bírálta az unió konzervatív vezetését, amely szerinte "lerongyosította Európát" és "elbaltázta a válság kezelését". Szanyi Tibor felszólalt a Szabadság térre tervezett, a náci megszállás áldozataink emlékműve ellen is. "Itt készül valami, a magyar diktátor, Orbán Viktor születésnapján birodalmi sassal akar ünnepelni a ma még Szabadság tér elnevezésű helyen" - fogalmazott, utalva arra, hogy a miniszterelnök születésnapja, május 31-e egybeesik az emlékmű elkészültének tervezett időpontjával.

Szanyi Tibor közölte, arra kéri a szocialista Horváth Csabát, hogy ha ősszel főpolgármester lesz, akkor azonnal vitesse el a szobrot és állíttassa fel a "felcsúti stadion közepén".

A városligeti nagyréten a beszédek előtt és után koncerteket tartottak, az egyik sátorban pedig az MSZP politikusai tartottak fórumot az oktatásról, a fővárosról és az EP-választásokról.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában