Ország-világ

2011.08.15. 23:45

Obama: ideje véget vetni a washingtoni játékoknak

Obama szerint most a legfontosabb feladat a munkahelyteremtés és a gazdasági növekedés felgyorsítása.

Ideje véget vetni a konfrontációs játéknak és ideje az országot az első helyre helyezni - jelentette ki hétfőn Barack Obama amerikai elnök a minnesotai Cannon Fallsban, a három államot érintő, háromnapos autóbuszos kampánykörútjának első állomásán.

Az elnök hangsúlyozta, hogy a politikusoknak Amerikát a pártjuk fölé kell helyezniük, a következő nemzedék sorsát pedig fontosabbnak tekinteniük a következő választásoknál. Obama szerint most a legfontosabb feladat a munkahelyteremtés és a gazdasági növekedés felgyorsítása.

Obama ismételten felszólította a kongresszust, hogy hosszabbítsa meg a bért terhelő adó terén nyújtott kedvezményt, ami mintegy 1000 dollárral növeli egy átlagos amerikai család bevételeit. (A kedvezmény, amely 6,2-ről 4,2 százalékra csökkentette a bér után fizetendő társadalombiztosítási adót, 2011 végén jár le.)

Az elnök sürgette, hogy a kongresszus mielőbb fogadja el a közúti és vasúti építkezéseket finanszírozó országos infrastrukturális bank létrehozásáról szóló törvényt, a szabadalmi rendszert átalakító jogszabályt, valamint hagyja jóvá a függőben lévő kereskedelmi megállapodásokat.

"Nem vagyunk szűkében az ötleteknek azzal kapcsolatban, hogy hogyan állítsunk azonnal munkába embereket - amire szükség van, az az, hogy a kongresszus cselekedjen" - jelentette ki az elnök, akinek támogatottsága a Gallup vasárnap közölt adatai szerint 39 százalékra csökkent. Obama bírálta azt a "politikai kultúrát", amely a jelek szerint nem óhajtja meghozni a "kemény döntéseket". Mint mondta, néhányan a kongresszusban szívesebben látnák ellenfeleik vereségét, mint azt, hogy Amerika győzedelmeskedjen.

Az elnök ismételten sürgette, hogy a törvényhozás "kiegyensúlyozott megközelítéssel" csökkentse a deficitet, vagyis azt, hogy a takarékossági intézkedések mellett a leggazdagabb amerikaiak és a legnagyobb vállalatok adóterheinek növelése is része legyen a hiány lefaragásának.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában