Ország-világ

2009.10.29. 15:54

Ombudsman: duplájára emelkedett a vasi panaszok száma

Megkétszereződött az ombudsmani hivatalba Vas megyéből érkező bejelentések száma, de az állampolgári jogok országgyűlési biztosa szerint még mindig kevés a panasz ebből a térségből.

MTI

Szabó Máté csütörtökön sajtótájékoztatón összegezte a megyei panaszfelvételi nap és a megyét érintő vizsgálatok tapasztalatait, miután a Szombathelyi Regionális Büntetés-végrehajtási Intézetben és a Fővárosi Önkormányzat szentgotthárdi pszichiátriai otthonában is vizsgálódott munkatársaival.

A megyéből kapott bejelentések duplájára emelkedésének oka az ombudsman szerint az újonnan átadott regionális büntetés-végrehajtási intézet, ahonnan tíz panasz is érkezett.

Szabó Máté úgy fogalmazott: a szombathelyi jelenleg az ország egyik legkorszerűbb büntetés-végrehajtási intézete, amely egy sor olyan dolgot is lehetővé tesz a rabok számára, ami más hasonló intézményekben elképzelhetetlen lenne. Kitért arra, hogy a részben magántőkéből gazdálkodó fenntartó például szakkörök sorát biztosítja, s a fogva tartás és az étkezés körülményei is messze átlagon felüliek.

Ennek ellenére erre is vannak panaszok, az intézmény vezetőjének elmondása szerint például volt, aki azt kifogásolta, hogy a "miért nem készítenek gyakrabban krumplistésztát" - mondta az ombudsman.

Voltak panaszok, amelyek az egészségügyi ellátásra, kapcsolattartási problémákra, illetve a fogvatartottak bántalmazására vonatkoztak. Ez utóbbiakat Szabó Máté közlése szerint a győri katonai ügyészség vizsgálja, és dönt majd arról, melyik panaszt találja megalapozottnak és melyiket megalapozatlanak.

Az országgyűlési biztos hozzátette: a tapasztaltakról az érdemi panaszok kivizsgálása után átfogó jelentést készítenek, amelyet hamarosan közzétesznek.

A főváros által fenntartott szociális intézményekkel kapcsolatban - amelyekből több is van Vas megyében - Szabó Máté megjegyezte: atipikusnak mondható, hogy az eredeti lakóhelytől ilyen nagy távolságban látnak el idős embereket, ez megnehezítheti a családdal való kapcsolattartást és az idős embereknek a lakóhelyen esetleg hátrahagyott vagyontárgyaival kapcsolatos ügyintézést is.

Szeptemberben Vas megye 11 településén tettek ki gyűjtőládákat, ezekben a lakosok 46 beadványt helyeztek el. A panaszok közül 17 az önkormányzatok működésével, 12 a bíróságokkal, 10 a büntetés-végrehajtási intézettel, 7 a közszolgáltatókkal, 6 valamely egészségügyi intézménnyel, 5 pedig a rendőrség intézkedésével kapcsolatos.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában