Ország-világ

2015.05.29. 12:18

Orbán értékelt: ˝A valaha volt legjobb kormánya akarunk lenni a magyaroknak˝

Az elmúlt öt évben a kormányzás kulcsszava az erő volt, mostantól azonban a figyelem lesz - mondta a miniszterelnök az Ötéves a kormány című konferencián.

Ötéves a kormány címmel rendeztek ma konferenciát Budapesten, a rendezvényen beszédet mondott Orbán Viktor miniszterelnök is.

Orbán: a kormányzás kulcsa mostantól a figyelem

Az elmúlt öt évben a kormányzás kulcsszava az erő volt, mostantól azonban a figyelem lesz - mondta Orbán Viktor miniszterelnök pénteken Budapesten, a Szövetség a Polgári Magyarországért Alapítvány által szervezett, Ötéves a kormány című konferencián, amelyen arról is beszélt: új szakaszt kell nyitni és a polgári életminőség megteremtésére kell fektetni a hangsúlyt.

Az elmúlt öt évben egy végzetesen legyengített országot kellett felerősíteni, ami sikerült, és bár az erős vezetés ezután sem gyengülhet el, ma már nem az erő a legfontosabb: mostantól a kormányzás kulcsa a figyelem, "odafigyelés az emberekre, a mindennapi életre" - fejtette ki a Budapesti Történeti Múzeumban tartott, mintegy háromnegyed órás beszédében a kormányfő, aki szerint ez a munka talán még nehezebb lesz.

A miniszterelnök szerint új szakaszt kell nyitni és a polgári életminőség megteremtésére kell a hangsúlyt fektetni, a 2016-os költségvetés már erről szól: "a munkába igyekvő, bérből és fizetésből élő emberek számára akarjuk otthonosan berendezni az országot".

A polgári berendezkedés lényege - folytatta -, hogy az emberközeli, emberléptékű, a politika pedig nem "odafent történik", a makromutatók világában, hanem "bekopogtat az emberekhez, és a gondjaikra keresi a választ". Megismételte: bár fontosak a nagy politikai célok, a fő feladat az emberek mindennapi problémáinak kezelése. Nem szabad, hogy a kormányzás elvonja a figyelmet az emberekről - figyelmeztetett.

A 2010-es kormányalakítás ötödik évfordulója. Fotó: MTI (galéria)


A polgári berendezkedés azt is jelenti: Magyarország magyar ország lesz, kis betűvel és két szóval, vagyis első a magyar emberek biztonsága, boldogulása és jóléte - fogalmazott a kormányfő, erkölcsi kérdésnek nevezve a magyarok sikerét. Több munkahely, kevesebb adó, támogatás a családoknak, nagyobb rend, de kevesebb szabály, kényelmesebb élet, büszkeség, kiállás - sorolta a polgári berendezkedés jellemzőit.

Értékelésében Orbán Viktor azt mondta: Magyarország ma már egy megerősödött, biztos lábakon álló, EU-s összehasonlításban is jól teljesítő ország. Úgy fogalmazott: 2010-ben, nyolc év szocialista kormányzás és a 2008-as válság nyomán Magyarország romokban hevert, mára azonban már "a magyar fregatt stabil", "biztosan szeljük a hullámokat", noha "van még tennivaló a fedélzeten", és "a tenger is viharos még". Magyarország felemelő átalakuláson ment át 2010 óta - jelentette ki a miniszterelnök, aki hozzátette azt is, hogy az unortodox módszerekre megjegyzéseket tevők ma már érdeklődnek a magyar recept iránt.

Beszédében felsorolt az elmúlt évekből olyan "kimagasló oszlopokat", amelyek szerinte bizonyítják, hogy van a magyarokban kurázsi és az országban fantázia. Megemlítette a gazdasági növekedést, a bővülő foglalkoztatottságot, a nulla közeli inflációt, a nyugdíjak értékének növelését, az adók és a rezsi csökkentését, az óvodások túlnyomó többségét érintő ingyenes étkeztetést, a multik és a bankok közteherviselésben való részvételét, a bankok által megkárosított ügyfeleknek nyújtott állami igazságszolgáltatást, az új alaptörvényt, a politikusok számának felére csökkentését, a rendőrség számának emelését és Budapest buszparkjának megújítását. A devizahitelesekkel kapcsolatban megjegyezte - utalva a konferencián szintén felszólaló Matolcsy György jegybankelnök szavaira -, hogy a forintosítással nem lehetett "gatyázni", mert ha nem lépték volna meg időben, akkor ma 70 százalékkal magasabbak lennének a törlesztőrészletek, s nem arról szólna a vita, hogy azok mennyivel csökkentek.

Jelezte ugyanakkor, hogy alkalmanként hibáztak is, ilyen volt például a távközlési adó kiterjesztésének terve, amely internetadóként vonult be a köztudatba, de - mondta - nem ragaszkodtak a hibájukhoz.

A miniszterelnök arról is beszélt, hogy most "a jobbszél pártja tűnik vezető ellenzéki erőnek" Magyarországon, amivel kapcsolatban fontosnak tartotta világossá tenni az Európai Unióval és az NATO-val kapcsolatos álláspontját. Azt mondta, bár kész vitázni az Európai Unióval, de azt határozottan ellenzi, hogy bárki is az EU-ból vagy a NATO-ból való kilépés irányába terelje az országot, mert "nekünk, magyaroknak ez a családunk", és "nem válunk".

Kitért a bevándorlással kapcsolatos új uniós tervekre is, amelyekről úgy fogalmazott: aki el akarja venni azt az alapvető jogot, hogy "megválasszam, kit engedek be a házamba, családomba, hazámba, az nem jót akar nekem, hanem rosszat".

Előadásában Orbán Viktor szólt arról is, őt is meglepte, hogy a tavalyi három, a Fidesz-KDNP győzelmét hozó választás után minden korábbinál hevesebb támadások érkeztek Magyarországgal szemben. Úgy vélte ugyanis, hogy a kormány politikájának megerősítése három választáson "egy időre lecsillapítja a kedélyeket", ám nem így történt.

A 2010-es kormányalakítás ötödik évfordulója. Fotó: MTI (galéria)


Kijelentette: 25 év alatt sok minden változhat, de az nem, hogy "mi voltunk és mi vagyunk a szabad és független Magyarország hívei", "mi vagyunk azok, akik számára Magyarország szuverenitása nem lehet alku tárgya".

Arra is felhívta a figyelmet ugyanakkor, hogy a bizalom megszerzéséért sokat kellett dolgozni, a bizalom megtartásáért azonban külön is tenni kell. Mint mondta, senki sem állhat a törvények fölött, senki sem élhet vissza a helyzetével, de az sem fogadható el, hogy merő irigységből támadjanak embereket, mert ők bátrak és sikeresek. Zéró tolerancia a visszaélésekkel és az alaptalan rágalmakkal szemben egyaránt - hangoztatta Orbán Viktor.

Összegzésül azt mondta, a valaha volt legjobb kormánya akarnak lenni minden magyar embernek, "a mi kormányunknak továbbra is Magyarország lesz az első", Magyarország "a közös szenvedélyünk".

Beszédét a szokásos fordulattal zárta: "Hajrá, Magyarország, hajrá, magyarok".

Schmidt Mária: az Orbán-kormány innovatívnak bizonyult

Az elmúlt években az Orbán-kormány innovatívnak bizonyult, mert egy működőképes és sikeres magyar modellt dolgozott ki, amelyet a választópolgárok döntéseikkel többször visszaigazoltak - mondta [namelink name="Schmidt Mária"] történész, a Terror Háza Múzeum főigazgatója a Polgári Magyarországért Alapítvány Ötéves a kormány című konferenciáján, pénteken.

Kiemelte: a status quo őrzése, a döntések halogatása, a konfliktusok elkerülése néha valóban szükséges, de a határozott döntéseknek is megvan a maguk ideje. Az EU 2008 óta túl sok időt áldozott az előbbire és túl keveset a szükséges döntések meghozatalára - vélekedett. Hozzátette: a magyarok abban érdekeltek, hogy az EU sikeres maradjon, de ehhez kevesebb kioktatás és leckéztetés kellene.

A 2010-es kormányalakítás ötödik évfordulója. Fotó: MTI (galéria)


Balog Zoltán: megnőtt az élet értéke Magyarországon

Az emberi erőforrások minisztere szerint az elmúlt években megnőtt az élet értéke Magyarországon.

[namelink name="Balog Zoltán"] erről a kormány elmúlt öt évét értékelő konferencián beszélt pénteken a fővárosban.

A miniszter az eltelt időszak pozitív tendenciáit részletezve többek között kiemelte: 91 500 gyermek született tavaly, több mint az elmúlt öt évben bármikor. Az elmúlt négy évben a házasságkötések száma 10 százalékkal nőtt, míg 2002 és 2010 között 23 százalékkal csökkent. Három év alatt a válások száma 15 százalékkal lett kevesebb és csökkent a terhesség-megszakítások aránya is. Kitért arra is, hogy 2014-ben 30 százalékkal, 238 milliárd forintra nőttek a családoknál maradó pénzek, ezáltal a jövedelemkülönbségek csökkentek.

Balog Zoltán ugyanakkor kifejtette: az elmúlt években Magyarországon harcolni kellett azért, hogy építeni és építkezni lehessen.

Matolcsy: Magyarország sikeresen lezárta a 2010-2015 közötti válságkezelést

Magyarország sikeresen lezárta a 2010-2015 közötti válságkezelést - jelentette ki [namelink name="Matolcsy György"], a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke pénteken az Ötéves a kormány című budapesti konferencián.

Szavai szerint minden korábbi stabilizációs kísérletnél sikeresebb volt az Orbán-kormány vezette újkori magyar stabilizáció. Hozzátette, ennek igazi értékét az adja, hogy a válságkezelésre szoruló európai uniós országok makrogazdasági számait figyelembe véve Magyarország hajtotta végre a legsikeresebb válságkezelést, az ország minden makrogazdasági mutatóban sikeres. Példaként említette a csökkenő államadósságot, a 3 százalék alatti államháztartási hiányt, a folyamatosan emelkedő foglalkoztatottságot és a csökkenő munkanélküliséget. A siker kulcsának a munkát ösztönző, munkahelyteremtésre ösztönző adórendszert nevezte, és hangsúlyozta, az egykulcsos szisztémát meg kell védeni.

E siker különösen annak köszönhető, hogy "megtaláltuk a saját utunkat", a magyar modellt - mondta a jegybankelnök, aki hangsúlyozta, új gazdaságfilozófiát, új gazdasági képletet vezettek be.

Az MNB-ről szólva Matolcsy György arról beszélt, hogy az alapkamat-csökkentéssel, a növekedési hitelprogrammal és a devizahitelek forintosításával a központi bank az elmúlt két évben jelentősen hozzájárult a gazdasági növekedéshez. A forintosítással kapcsolatban megjegyezte, ha későbbre hagyták volna, 70 százalékkal is emelkedhetett volna a devizahitelesek törlesztőrészlete.

A 2010-es kormányalakítás ötödik évfordulója. Fotó: MTI (galéria)


Közölte azt is, hogy 2015 végétől, 2016 elejétől az MNB már nem a gazdaság dinamizálásának egyik motorja lesz, hanem a saját útján járó Magyarország, annak gazdasági-pénzügyi rendszerének őrzője, stabilizátora. Megóvjuk a sikeresen a maga útját járó országot a külső és a belső támadásoktól - fogalmazott.

A jegybankelnök célként végül annak elérését határozta meg, hogy 2020-ig Magyarország a régió legdinamikusabban fejlődő gazdasága és a Kárpát-medence legvonzóbb életminőséget kínáló országa legyen.

A Szövetség a Polgári Magyarországért Alapítvány által szervezett konferencián Boross Péter volt miniszterelnök hangsúlyozta: az elmúlt 150 évben Magyarország akkor fejlődött, akkor volt tele reményekkel, amikor a mai fogalmakkal mérsékelt jobboldali kormányzás működött az országban. Kijelentette: minden más irányzat esetében tragédia, baj történt, amelyet a mai napig sem tudott kiheverni az ország.

A korábbi kormányfő kifejtette: a mérsékelt jobboldaliság ismérve az erős patriotizmus, a konzervatív attitűd, a múlt megbecsülése és a tapasztalatok tisztességes felhasználása. Ez az irányzat ideológiamentes, de eszményektől vezérelt - tette hozzá.

Úgy vélte, az országban egységet kell létrehozni, hogy az igazán meghatározó, a nemzet sorsát érintő kérdésekben együtt lehessen fellépni. Emellett fontos, hogy tartós vezérléssel lehet igazán eredményeket elérni, és szükségesek a stabil makrogazdasági alapok is – magyarázta. Kiemelte annak jelentőségét is, hogy a kormány és a parlament képes volt használható, alkalmazható és betartható alaptörvényt adni az országnak.

Boross Péter arra is kitért, hogy okosan és célszerűen kell centralizálni az országban, meg kell teremteni a szervezetek és a személyek között összhangot, és vezetésre képes embereket kell kinevezni.

Meglátása szerint "megnyugtató és eredményes állapot" jellemzi a mostani kormányt, amely – tette hozzá - talán két miniszterrel még bővülhetne.

A 2010-es kormányalakítás ötödik évfordulója. Fotó: MTI (galéria)


Boross Péter: a mérsékelt jobboldali kormányzás segíti az ország fejlődését

Az elmúlt 150 évben Magyarország akkor fejlődött, akkor volt tele reményekkel, amikor a mai fogalmakkal mérsékelt jobboldali kormányzás működött az országban - mondta [namelink name="Boross Péter"] volt miniszterelnök a Polgári Magyarországért Alapítvány Ötéves a kormány című konferenciáján pénteken.

A korábbi kormányfő kijelentette: minden más irányzat esetében tragédia, baj történt, amelyet a mai napig sem tudott kiheverni az ország.

Boross Péter kifejtette: a mérsékelt jobboldaliság ismérve az erős patriotizmus, a konzervatív attitűd, a múlt megbecsülése és a tapasztalatok tisztességes felhasználása. Ez az irányzat ideológiamentes, de eszményektől vezérelt - tette hozzá.

Azt mondta, a sikerhez fontos az egység létrehozása, a tartós vezérlés és a stabil makrogazdasági alapok.

1

Orbán Viktor miniszterelnök (k), mellette Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere, a Szövetség a Polgári Magyarországért Alapítvány kuratóriumának elnöke (j), Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum főigazgatója (b2) és Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter (b) a 2010-es kormányalakítás ötödik évfordulója alkalmából, a Szövetség a Polgári Magyarországért Alapítvány által összehívott tanácskozáson a Budapesti Történeti Múzeumban május 29-én.
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Korábban írtuk:

Ötéves a kormány címmel tartanak ma konferenciát a fővárosban, a rendezvényen beszédet mond [namelink name="Orbán Viktor"] miniszterelnök.

A 2010-es kormányalakítás ötödik évfordulója alkalmából összehívott tanácskozás szervezője a Szövetség a Polgári Magyarországért Alapítvány.

A délelőtti eseménynek a Budapesti Történeti Múzeum ad otthont.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában