Ország-világ

2011.05.13. 12:25

Péntek 13.: babonák és hiedelmek

Sokan annyira rettegnek péntek 13-tól, hogy ezen a napon legszívesebben ki sem lépnének itthonról. Az igazán babonások több szokatlan módszert is bevetnek, hogy elűzzék a szerencsétlenséget.

Delmagyar.hu

Sokan annyira rettegnek péntek 13-tól, hogy ezen a napon legszívesebben ki sem lépnének itthonról. Megoszlanak a vélemények arról, miért is alakult ki az a babona, miszerint balszerencsét jelent, ha 13-a péntekre esik. Az azonban biztos, hogy az igazán babonások világszerte több szokatlan módszert is bevetnek, hogy elűzzék a szerencsétlenséget.

Valószínűleg még a bibliai időkben kialakultak a 13-as szám körüli hiedelmek. Az utolsó vacsorán 13 vendég volt, a 12 apostol és maga Jézus. Más források szerint az őt eláruló Júdás személyére utal a szám, mert ő volt az, aki tizenharmadikként ült az asztalhoz. A babona ma is tartja magát, vannak, akik mind a mai napig kerülik, hogy egy tizenhárom fős társasággal üljenek le ebédelni.

A középkorra már a 13-a mellett a pénteki nap külön-külön is balszerencsét jelentett. A pénteki napot a VI. századtól kezdve a boszorkányok vagy a pogányok napjának tartották a keresztény hittérítők, ez volt az általuk üldözött ősi vagy nomád istenségek titkos imádásának ideje.

[namelink name="Dan Brown"] A da Vinci-kód című regénye hívta fel újra a figyelmet arra a hiedelemre, hogy 1307. október 13-án, pénteken végeztette ki a nagy hatalmú Templomos Lovagokat IV. „Szép" Fülöp francia király.

Sokan annyira rettegnek péntek 13-tól, hogy ezen a napon legszívesebben ki sem lépnének itthonról.

Sokan annyira rettegnek péntek 13-tól, hogy ezen a napon legszívesebben ki sem lépnének itthonról.
A XX. században az angolszász, a német és a dél-európai kultúrákban volt a legerősebb a félelem, nemcsak a 13-i péntektől, hanem a 13-as számtól is. New Yorkban és más amerikai nagyvárosokban alig találni felhőkarcolót, amelynek lenne 13.-nak hívott emelete, a 12. után ugyanis rögtön a 14.-re lehet menni. A babonások számára nem volt meglepő, amikor az Apolló 13-nak 13 óra 13 perces fellövési kísérlete meghiúsult. Világszerte sok kórházban nincs 13-as számú kórterem, a toronyházakban 13. emelet, sőt, egyes légikikötőkből hiányzik a 13-as beszállókapu is.

Számmisztikusok szerint a 13-as azért balszerencsés, mert a 12-es után következik, márpedig ez utóbbi teljes szám, ennyi hónapja van az évnek, tagja a csillagjegyeknek, isten az Olimposzon, feladata Herkulesnek, törzse Izraelnek, apostola Jézusnak, napja a karácsonynak és 12 egy tucat is.

A pszichológusokat és a történészeket is megosztja, hogy mi lehet a magyarázata a péntek 13-a által keltett babonás szokások fennmaradásának, de legtöbben azt vallják: az ember életében olyan sok a rejtélyes veszély vagy a stressz, hogy néha hinni akar abban, hogy az olykor felfoghatatlan és megmagyarázhatatlan jelenségek mögött mégiscsak van valami ok.

A különösen babonások a szerencsétlenség elűzésének széles palettájáról válogatnak ezen a napon, például sót dobnak a hátuk mögé a bal vállukon át. Ezen a napon nem szabad létrára mászni, minden baljós gondolatot le kell kopogni egy fán -a babonások szerint legalábbis.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában