Hallgassa élőben!

Sokak szerint megérdemelték a lefejezést a franciák

A francia hatóságok vizsgálják azokat a személyeket is, akik a terrorizmust támogató kijelentéseket tettek, legalább 400 ilyen esetről van tudomásuk.

Három újabb tinédzsert vettek őrizetbe a francia hatóságok a múlt hónapban kegyetlenül lefejezett Samuel Paty történelemtanár ügyében. Két 18 esztendős, francia és csecsen származású fiatalembert azért tartóztattak le, mert kapcsolatban álltak az elkövetővel, az ugyancsak csecsen származású Abdullakh Anzorovval. Egy 17 éves lány pedig az egyik fiút ismerte. Ezzel már összesen tízre nőtt azoknak a száma, akiknek a szerepét vizsgálják a merényletben. Köztük vannak azok az ugyancsak tizenéves fiúk is, akik pénzért cserébe megmutatták a támadónak későbbi áldozatát, egy szélsőséges muszlim hitszónok, valamint az egyik diák apja akik a mecsetben és a közösségi médiában bosszút követeltek, amiért a történelemtanár Mohamed prófétáról mutatott karikatúrákat.

Azt kapta, amit megérdemelt

A francia hatóságok vizsgálják azokat a személyeket is, akik a terrorizmust támogató kijelentéseket tettek, például annak a meggyőződésüknek adnak hangot, hogy Samuel Paty azt kapta, amit megérdemelt.

Jean-Michel Blanquer oktatási miniszter pénteken arról számolt be, hogy legalább 400 ilyen esetről van tudomásuk. Némelyek erősebben, mások enyhébben fejezték ki magukat, de legalább egy tucat komolyabb esetben megtették a jogi lépéseket.

A közösségi média elemzéséből az is kiderült, hogy a szélsőségesek az interneten ünnepelték a párzsi, nizzai és bécsi merényleteket.

Az áldozatok holttestei, köztük lefejezésről készült képek is bejárták a világhálót – a beszámolók szerint Abdullakh Anzorov is felvételeket készített tettéről.A radikálisok a hagyományos platformok, a tartalmait egyre szigorúbban ellenőrző Facebook, a Twitter vagy a Telegram helyett újabb, titkosabb és védettebb fórumokat találnak ideológiáik terjesztésére, ilyen például a Rocket Chat is.

Ezt használva az al-Kaida is közleményt adott ki, arra buzdítva a muszlimokat, hogy válassza el a franciák fejét a testüktől.

Nizza nem kért a gyilkosból

Közben Nizzában is megemlékeztek arra a három emberre, akiket egy késsel felfegyverzett merénylő kivégzett a Notre-Dame-bazilikában. „Ismerjük az ellenséget, a nevét is tudjuk: szélsőséges iszlám; egy politikai ideológia, amely eltorzítja a muszlim vallást, elferdíti a szövegeit, a hittételeit és az előírásait azért, hogy a haladásellenesség és a gyűlölet eszközével uralkodhasson!” – figyelmeztetett az eseményen Jean Castex francia miniszterelnök.

A tunéziai terroristát, a 21 éves Brahím Iszávit pénteken átszállították Párizsba. A férfit elfogása során a rendőrök többször meglőtték, ráadásul kiderült, hogy koronavírusos. Állapota súlyos, de az átszállítását nem ez indokolta, hanem a kórház kérésére hajtották végre.

– Tunézia hajlandó visszafogadni a Franciaországból kitoloncolt állampolgárait, amennyiben minden fellebbezési lehetőséget kimerítettek – jelentette be Taufik Csarfeddin tunéziai belügyminiszter a múlt heti merénylet nyomán. Francia hivatali partnere, Gérard Darmanin jelenleg észak-afrikai körúton van Tunéziában és Algériában, hogy biztonsági kérdésekről és több tucat migráns visszaszállításáról tárgyaljon az ottani vezetésekkel.

Dosszié

Hozzászólások

hirdetés
Jótanácsokkal segítik a versenyzőket A Dal 2021 házigazdái
Székely Márton az FC Porto kézilabdázója lesz
A portugáloknak azért van szükségük rá, mert válogatott kapusuk, Alfredo Quintana múlt hétfőn szívrohamot kapott, és pénteken elhunyt.
Erős utórengés rázta meg Görögország középső részét
A katasztrófavédelem szerint a legerősebben sújtott térség Tírnavosz és Elasszona települések környéke.
Fokozott készültségbe helyezték a rendvédelmi szerveket a Capitoliumnál
Hírszerzési információk szerint egy fegyveres csoport a törvényhozás épületének megtámadására készülhet.
Tovább bonyolódik a BKV busztendere körüli botrány (videó)
Részletek az Informátor pénteki adásában 20.35-től.
Merkely: szigorítás nélkül meredeken nőne a fertőzöttek és a kórházba kerülők száma
Viszonylag rövid időn belül ezek a számok még jelentősebben emelkednének, és adott esetben a kórházi ellátás színvonalát is befolyásolnák - mondta a Semmelweis Egyetem rektora.
Tolvai Reni testhez simuló bőrruhája minden porcikáját megmutatja
Tizenhét kilótól szabadult meg hét hónap alatt Tolvai Reni.