Szakértő: azt várják az iszlám radikálisok, hogy az Iszlám Állam vagy az al-Kaida lesz-e erősebb

Kivárják, melyikhez lehet csatlakozni. Az Iszlám Állam az al-Kaida nyugati szárnyából nőtt ki öt évvel ezelőtt. Előkerülhet Oszama Bin Laden kedvenc fia is.

Azt várják az iszlám radikálisok, hogy az Iszlám Állam vagy az al-Kaida terrorszervezet lesz-e az erősebb a közeljövőben, melyikhez lesz érdemes csatlakozni – mondta Horváth József biztonságpolitikai szakértő az M1 aktuális csatorna szombat esti műsorában.
 

Horváth József felidézte, hogy az Iszlám Állam az al-Kaida nyugati szárnyából nőtt ki öt évvel ezelőtt, ugyanakkor utóbbi marginalizálódott az előbbi előretörése miatt. Úgy fogalmazott: az Iszlám Állam és az al-Kaida legfelső vezetése alatt a “második-harmadik sorokban” erős átjárás van a két szervezet között.

Az Oszama bin Laden fiára vonatkozó kérdésre elmondta: Hamza bin Laden 30 éves, az egykori terroristavezér húsz gyerekéből a tizenötödik, de kedvencének nevezte és a szeptember 11-i merénylet utáni bujkálásban is vele volt. Szerinte azért van rá szüksége az al-Kaidának, mert Oszama bin Laden neve olyan nagy jelentőségű az iszlám radikális világban, hogy ezzel próbálja megerősíteni pozícióját az Iszlám Állammal szemben.

Jelezte, nagy kérdés, hogy hol van most az ifjabb bin Laden, aki maga is fontos tisztséget tölt be a terrorszervezetben. Azt valószínűsítik, hogy Iránban, és komoly ütőkártya lenne az Egyesült Államok kezében, ha ez így lenne, hiszen Irán “fekete bárány” Washington szemében, mivel atomhatalommá akar válni, ráadásul Szíriában is beavatkozik – tette hozzá Horváth József.

Névre szóló ajándékot kapnak az óvodások
Korcsoportjuknak megfelelő, készségfejlesztő ajándékokkal lepték meg a kübekházi és a tiszaszigeti gyerekeket óvónőik. Bár tárasikat nélkülözniük kell, a színezőknek, feladatlapoknak köszönhetően tartalmasan tölthetik ezt az időszakot.
A Bukaresti Nemzeti Színház nyáron pótolná az elmaradó előadásokat
A teátrum az első kulturális intézmény Romániában, amely bejelentette, hogy a rendkívüli helyzetre való tekintettel hajlandó átstrukturálni az évadot.
A mentők munkáját segítik fiatal programozók
A koronavírus elleni küzdelmet segítő együttműködésbe kezdett az Országos Mentőszolgálat és a Codecool programozóiskola.
Emberarcú árvácska a gangon
Egy antropomorf árvácskára lett figyelmes újságírónk a saját kertjében.
A kormány meghosszabbította a veszélyhelyzeti intézkedéseket
Az Országgyűlés tegnap szavazta meg az erre felhatalmazást adó törvényt.
Vitorlázást is lehet a neten oktatni
Távoktatásban is működik Kipper György vitorlás kurzusa az egyetemen. Az oktató elmesélte: nem most dolgozta ki az oktatás ezen formáját.