Ország-világ

2009.10.15. 17:35

Szokatlanul télies az október Németországban is

Hőmérsékleti mínusz rekordokat döntött a rendkívül zord időjárás Németországban is. Hasonló hidegre október közepén a németek nem emlékeznek.

MTI

Ami a hivatalos időjárási adatokat illeti, a délnyugati Fekete-erdőben lévő Bernauban csütörtökön hajnalban és kora reggel mínusz 10,6 fokot mértek. Ilyen hidegre Németországban ebben az időszakban az emberek még soha nem ébredtek. Az eddigi - október közepi - rekordot az 1992-ben mért mínusz 10 fok jelentette.

A német Alpokban, illetve a keletnémet Érchegységben napok óta havazik, a hegyvidéki utak hajnalra jégpályává váltak. A Fichtelberget, az Érchegység legmagasabb csúcsát 15 centiméteres hó borítja, ami azonban nem számít a rendkívüli hideghez hasonló ritkaságnak. A hó és a fagy a németországi hegyvidékeken nem először októberi "vendég".

A fővárosban, Berlinben hajnalban mínusz 3 fokot mértek, és a hőmérő higanyszála nap közben sem emelkedett 6 fok fölé. Berlinben, de az ország más térségeiben is a kabát mellé előkerült a sapka és a sál, ami október közepén mindeddig igencsak ritkaságnak számított.

A hatóságok a járművezetőket felszólították arra, hogy haladéktalanul gondoskodjanak a téli gumik felszereléséről. A hirtelen jött hideg okozta tolongást jelzi, hogy a szervizek az előjegyzéseket legkevesebb kéthetes előjegyzéssel veszik fel.

A meteorológusok mindenesetre azzal vigasztalnak, hogy a hét végétől lassú melegedés várható. Pénteken szombaton azonban folytatódik a havazás, a hideg és az eső, azaz az októberi tél.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában