Ország-világ

2007.12.17. 11:54

Sztrájk az egészségügyben

Az ország 15-18 kórházában és rendelőintézetében tartanak munkabeszüntetést hétfőn - mondta Független Hírügynökségnek a Magyar Orvosok Szövetségének elnöke.

Gyenes Géza azt nem tudta megmondani, hogy pontosan mely intézményekről van szó, de mint mondta, a Kórházakban általában kétórás, míg a háziorvosi rendelőkben 4 órás munkabeszüntetések várhatók. A háziorvosok egyébként nem sztrájkolhatnak, így ők különböző formákban tiltakoznak a kormány egészségbiztosítási reformja ellen. Lesz ahol az asszisztens nem veszi fel a munkát, máshol szakmai továbbképzésre mennek a háziorvosok.

Győr-Moson-Sopron megye összes Kórházában szolidárisak a sztrájkkal, de a munkát nem szüntetik be. Ehelyett a délelőtti órákban két-két órára "tiltakozó nagygyűlést" szerveznek, így fejezik ki egyetértésüket. A háziorvosok nem sztrájkolhatnak, a megyében viszont mindenkit "továbbképzésre" küldtek.

Hódmezővásárhelyen délelőtt tíz órától egészen délután kettőig sztrájkolnak az egészségügyi dolgozók, a sürgősségi ellátás azonban zavartalan lesz. A járóbeteg-ellátásban azonban lehetnek fennakadások, a halasztható beavatkozásokat majd csak a sztrájk után végzik el.

Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében egyetlen helyről tud a Magyar Orvosok Szövetségének helyi szervezete, ahol beszüntetik hétfőn a munkát. Nyíregyházán a Jósa András Kórház dolgozóinak egy része csatlakozott a sztrájkhoz, a gyerekgyógyászati, a baleseti és a sürgősségi osztályokon azonban itt is folyamatos a munka. Az ambuláns ellátásban lehetnek fennakadások, illetve az előre prognosztizálható beavatkozásokat halasztották el.

Baranyában több egészségügyi intézményben is kék szalag viselésével szolidárisak az egészségügyi dolgozók a sztrájkhoz, a munkát azonban mindenhol felvették.

Egerben, a Markhot Ferenc Kórházban reggel hét órától 9-ig tartott a sztrájk, amelynek ideje alatt a betegeket ellátták. Az eredeti elképzelés szerint a rendelőintézetben, a laboratóriumban, és a radiológián nem dolgoztak volna az egészségügyisek. A tisztiorvosi szolgálat pénteken azonban olyan határozatot hozott, hogy le kell adni a sztrájkolók névsorát, és el kell látni a betegeket, ezért többen visszaléptek. Végül 30-35 dolgozó a rendelőintézet folyosóján sztrájkolt, mondta el a Független Hírügynökségnek Hegyaljai Judit, a Kórházi EDDSZ ügyvivője.

Címkék#sztrájk

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában