Ország-világ

2007.05.16. 16:19

Szülés előtt: fél nap a folyosón

Az egészségügyi tárca is elismerte, nem volt zökkenőmentes a fővárosban a szülészeti osztályok megreformálása. Szeptemberre viszont végre kiderül, Budapesten melyik kórház, hány ággyal működtetheti tovább szülészeti osztályát, őszre ugyanis véget ér a „Molnári ágyszámok" felülvizsgálata és Fővárosi Önkormányzat kórházátalakítása is. Addig azonban marad a bizonytalanság az orvosok és a kismamák részéről egyaránt.

„Bizonytalanok a fővárosi orvosok és kórházigazgatók, hogy végül megmenekül-e az intézményük, kapnak-e esetleg több ágyat vagy átteszik őket egy másik kórházba" – mondta a Szent Imre kórház szülészeti osztályának főorvosa. Jelenleg ugyanis nem tudni, hogy mi lesz a Szent Margit kórházzal, a Kútvölgyivel vagy a Schöpf-Mereivel, a kórházi dolgozók ezért rendkívül bizonytalanok és feszültek.

Rákóczi István szerint egyébként nem az a baj, hogy bezártak bizonyos szülészeteket, hanem hogy minden kórházban csökkentették az ágyszámot. „Amikor pár hete szülési hullám volt, előfordult, hogy egy kismamának fél napot a folyosón kellett töltenie, mert nekünk csak 37 ágyunk van" – mondta a kiemelt kórház szülészeti vezetője hozzátéve, hogy ha lecseng a szülési hullám, és korrigálják az ágyszámokat, akkor októberre konszolidálódhat a helyzet.

A Szülészek és Nőgyógyászok Szakmai Kollégiumának elnöke viszont élesebben fogalmazott arra a kérdésre, mikor állhat helyre a rend a fővárosban. „A politikusoktól kell megkérdezni, ők döntenek" – mondta Szabó István, aki nem mert találgatásokba bocsátkozni. Mint jelezte, bár próbálkoznak a fővárosban, a döntések néha mégis inkább nevetségesnek bizonyulnak.

„Valóban nem volt zökkenőmentes a fővárosban a szülészeti osztályok átalakítása, ezért van feszültség" – ismerte el Kovács Attila, az Egészségügyi Minisztérium államtitkára a FigyelőNetnek. A két hete még szülészként dolgozó államtitkár szerint az egyik legfontosabb feladat, hogy megvizsgálják és adott esetekben korrigálják a szülészeti és nőgyógyászati ágyak számát. A kapacitások felülvizsgálata az államtitkár szerint három hónap múlva zárulhat le, addig a fővárosi kórházaknak jelentést kell küldeniük, hogy egy nap mennyi szülést vezetnek le.

„Korrekció kell, de nem az a megoldás, hogy visszacsinálunk mindent" – jelezte az államtitkár, aki szerint sokkal összetettebb a probléma. Mint mondta, a kórházak egyrészt nem készültek fel arra, hogy kevesebb ággyal működhetnek csak tovább, másrészt létezik egy olyan „hagyomány" is Magyarországon, hogy vidékről is a fővárosba járnak szülni a nők. Kovács Attila egyébként a héten kezdi végigjárni a szülészeti osztályokat.

(fn.hu)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában