Ország-világ

2010.03.29. 09:54

Terror Moszkvában: nőtt az áldozatok száma - sokkoló fotókkal!

Moszkvában kedden gyásznapot tartanak a metróban elkövetett robbantásos merényletek áldozatainak tiszteletére: nagyon sok házon félárbocra engedett, fekete szalaggal átkötött zászló leng, a lapok a szokásos viccrovatok nélkül jelentek meg, és a két érintett állomásnál egyre gyűlik a sok virág és mécses.

MTI

A hétfői két robbantás halálos áldozatainak száma kedd reggelre 39-re emelkedett, a kórházakban kora reggel 73 sérült volt, közülük öt állapota súlyos, életveszélyes, a többségé súlyos. Tatyjana Golikova egészségügyi miniszter újságíróknak elmondta: mindazokban a kórházakban, ahol a robbantások sérültjeit kezelik, kellő mennyiségű vér, plazma és vérkészítmény áll rendelkezésre.

Hétfő estig 25 halálos áldozatot azonosítottak a hozzátartozók. A legfelső ügyészség mellett működő nyomozati bizottság kedden kérte a szemtanúk jelentkezését, hangsúlyozva, hogy a nyomozás számára minden apró részlet fontos.

Az Interfax hírügynökség a rendvédelmi szervektől úgy értesült, hogy a keddre virradó éjjel a rendkívüli helyezetek kezelésére hadgyakorlatot tartottak a moszkvai metróban, és alaposan ellenőrizték a metró összes - mintegy 500 - szerelvényét.

A kedd reggeli csúcsforgalomban a szokásoshoz képest kevesebb utast szállított a metró. Olyannyira, hogy miközben máskor hatalmas a zsúfoltság ebben az időpontban, kedden a szemtanúk szerint szinte minden utas talált ülőhelyet. A pszichológusok szerint ez teljesen érthető reagálás, az emberek félnek, s ha tehetik, elkerülik a metrót egy ideig.

Az ügyészség szerint a két merénylet 35 ember életét oltotta ki.

Az ügyészség szerint a két merénylet 39 ember életét oltotta ki.


Akik mégis vállalkoztak ilyen útra és a Lubjanka állomáson szálltak ki - ahol hétfőn az első pokolgép robbant - a tudósítók jelentései szerint szinte kivétel nélkül elmentek az ott felállított asztal mellett, ahol a virágok gyűlnek az áldozatok emlékére, és nagyon sokan friss virágot hoztak. Mindkét állomáson plakátot helyeztek ki, amelyek tudatják, hogy hamarosan emléktáblát helyeznek majd el, amely tudósít róla, hogy 2010. március 29-én itt robbanás történt, amely emberek életét oltotta ki.
Sokan helyeztek el kedden is virágot a két metróállomás bejáratánál. Akadt, aki egy-egy áldozat fényképét tette ki, mások gyertyákat, mécseseket gyújtottak, és nem kevesen sírtak.

A Megváltó Krisztus templomban, az orosz ortodox egyház főtemplomában délben újra gyászistentiszteletet tartanak az áldozatok emlékére. Előzőleg hétfőn Kirill pátriárka is tartott gyászistentiszteletet, és azt mondta, minden egyes áldozatért és sérültért külön imádkozni fog.

Közben Ingusföldön a hatóságok megkezdték az ismertebb szélsőségesek családjainak ellenőrzését. Junusz-Bek Jevkurov ingus elnök utasítást adott a családtagok összeszedésére, és mindenekelőtt annak tisztázására, hogy hol vannak és mit csinálnak a családok nőtagjai. Ugyanakkor az ingusföldi elnök hangsúlyozta, hogy "még korai ingusföldi nyomokról beszélni" a hétfői moszkvai terrorcselekmények kapcsán. Alekszandr Bortnyikov, a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) igazgatója, továbbá több politikus és elemző is úgy vélekedett, hogy a terrorakció nyomai a Kaukázus északi részére vezetnek.

Hétfőn írtuk:

Hétfőn reggel két robbantásos merényletet követtek el a moszkvai metróban: a Kreml közvetlen közelében lévő Lubjanka állomáson 7.52-kor, a Gorkij parknál lévő Park Kulturi megállóban fél kilenc körül robbant pokolgép.

Az áldozatok számáról eleinte ellentmondásos adatok keringtek, de délutánra hivatalossá vált: 38 vétlen személy vesztette életét és 68 került különböző sérülésekkel kórházba. Az egyenként 2-4 kilogramm trotil robbanóerejével felérő szerkezeteket kis fémdarabokkal, vagy szögekkel töltötték meg, ezzel magyarázható, hogy az egyik robbanásnál egy szomszédos kocsiban utazó is halálos sérülést szenvedett.

Hétfő délutáni közlés szerint a moszkvai Park Kulturi metróállomáson - ahol a két reggeli merénylet egyike történt - az egyik öngyilkos merénylő testén találtak egy fel nem robbant pokolgépet: robbanószerrel megtöltött, gyújtással felszerelt övet, amilyet az öngyilkos merénylők használnak.

A halálos áldozatok családjainak a kormány és a fővárosi önkormányzat által nyújtandó segély mintegy egymillió rubelt - körülbelül 6,5 millió forintot - tesz ki.

Az érintett két metróvonal egyikén teljesen, a másikon részben beindult a forgalom moszkvai idő szerint délután 5 óra körül.

Alekszandr Bortnyikov, a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) igazgatója Dmitrij Medvegyev elnöknek azt jelentette, hogy "a merényleteket az Észak-Kaukázushoz kötődő terrorista csoportok követték el". Medvegyev kijelentette: az orosz vezetés rendületlenül kitart a terrorizmus felszámolását célzó irányvonala mellett, s ezt a harcot kompromisszumok nélkül végigviszi. Az elnök elrendelte, hogy az egész országban szigorítsák meg a biztonsági intézkedéseket, különösen azokban a városokban, ahol metró van.

Megtalálták a két merénylőt

A feltételezett két sahidka - öngyilkos merénylő nő - maradványait megtalálták, egyikükről közölték, hogy "kaukázusi küllemű", fekete hajú, barna szemű, 18-20 éves lányról van szó. A két női test maradványait elküldték szakértői vizsgálatokra.

Ezenkívül a rendvédelmi szervek a merénylettel kapcsolatban köröznek két "szláv külsejű" asszonyt, akik a metróban elhelyezett kamerák felvételeinek tanúsága szerint a sahidkákat kísérték, valamint egy férfit. Mindhárom személy számítógépes portréját kiosztották a rendőrök között, de azt nem közölték, hogy miért körözik a férfit.

Az Eho Moszkvi rádió a Roszbalt hírügynökséget idézve arról számolt be, hogy vasárnap egy asszony telefonon jelezte a moszkvai rendőrségnek: robbanás következhet be a metróban. A telefonáló a Konykovo állomáson hallotta néhány "kaukázusi személy", köztük fiatal nők beszélgetését, s ebből arra következtetett, hogy azon az állomáson terveznek merényletet. A rendőrség az állomást alaposan átvizsgálta, de semmit nem talált.

Mobillal robbanthattak?

Tovább folyik a mentés Moszkvában a reggeli metrótámadást követően. Az aif.ru orosz hírportál információi szerint nem öngyilkos merényletről van szó, hanem távirányítással, mobiltelefonnal hozták működésbe a robbanószerkezetet - ezt a későbbi bejelentések egyike sem erősítette meg.

A helyszínre érkezett Moszkva polgármestere, Jurij Luzskov. A robbanás a Saloniki metróvonalon történt, reggel 7 óra 56 perckor a Ljubljanka állomásnál. A hírek szerint 3 kg TNT erejével egyező robbanás történt.

1998-ban a Tretyakov állomáson robbantottak, három metróalkalmazott sérült. 2001–ben a Fehérorosz-körgyűrűn volt robbanás, akkor 20 ember sérült meg. 2004-ben két állomás között robbant a metró második kocsija, 41 ember meghalt, közel 250 megsérült. A 2004-es robbanás erejét 4-5 kilogramm TNT-nek tulajdonították.

Az orosz ügyészség legfrissebb, helyesbített közlése szerint 36 ember vesztette életét a moszkvai metróban hétfőn reggel elkövetett két robbantás következtében, és mintegy 70 sebesültet vittek kórházba. Az ügyészség korábban közzétett listája még 38 halálos áldozatról számolt be. Az áldozatok túlnyomó többsége orosz, köztük több gyerek is van. A külügyminisztérium közlése szerint életét vesztette két, Örményországból érkezett, ideiglenes moszkvai bejelentővel rendelkező személy. Malajzia moszkvai nagykövetsége bejelentette, hogy két malajziai állampolgár könnyebben megsérült.

A merényleteket moszkvai idő szerint hétfőn délig egyetlen szervezet sem vállalta magára. A helyszíneken több mint 400 mentő és tűzoltó dolgozik.

Terror a moszkvai metróban. Fotó: MTI/AP/Szergej Ponomarjev (galéria)


Öngyilkos merényletek a moszkvai metróban - nők követték el?

Jurij Luzskov moszkvai polgármester szerint nők követték el a metró egy-egy állomásán hétfő reggel a két öngyilkos merényletet. Az áldozatok számáról eltérő adatokat közölt a polgármester, a rendkívüli helyzetek minisztériuma, valamint a mentőszolgálat.

A Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) megerősítette, hogy nők voltak a merénylők.

Az ügyészség szerint a két merénylet 35 ember életét oltotta ki. A legfrissebb adatok szerint 38 sebesültet szállítottak kórházba.

A moszkvai magyar nagykövetségen Fendrik László főkonzul az MTI kérdésre elmondta: érdeklődött az illetékes szerveknél, hogy nincs-e magyar állampolgár az áldozatok között, de egyelőre azt a választ kapta, hogy még egyáltalán nem tudnak esetleges külföldi áldozatokról.

Jurij Szjomin moszkvai főügyész közölte, hogy a pokolgépek az elkövetők testén voltak, és az első adatok szerint mindkét öngyilkos merénylő nő volt. A pokolgépek robbanóereje mintegy 2-2 kilogramm trotilnak felelt meg.

A robbantásoknak legalább 38 sebesültje van.

A robbantásoknak legalább 73 sebesültje van.
Az első robbantás időpontjában a moszkvai metróban több mint félmillió ember tartózkodott. Az egyik merényletet a Lubjanka metróállomáson követték el, amely közvetlenül az FSZB székháza közelében van.

A rendvédelmi szervek a délelőtt folyamán kutyákkal vizsgálják át a hatalmas moszkvai metróhálózat minden állomását. A fővárosi rendőrségnél megerősített szolgálatot rendeltek el.

Az orosz fővárosban alig fél órával a második robbantás után elterjedt a hír, hogy a Proszpekt Mira állomáson is volt robbantás, de ezt a rendkívüli helyzetek minisztériuma és az ügyészség megcáfolta.

Dmitrij Medvegyev elnöknek a legfőbb ügyész és az egészségügyi miniszter tett jelentést. A Krasznojarszkban tartózkodó Vlagyimir Putyin kormányfőt szóvivője közlése szerint szintén részletesen tájékoztatták.

Időközben kiderült, hogy a mobilhálózat nem sérült meg, csak túlterhelt, de lelassult az internet szolgáltatás is.

A moszkvai közlekedés továbbra is gyakorlatilag bénult állapotban volt moszkvai idő szerint délelőtt 11 óra körül, vagy három órával az első robbantás után, noha a közlekedési vállalat nagyon sok külön buszjáratot állított be, s a tömegközlekedési eszközök a lezárt részeken is közlekedhetnek. A közlések szerint moszkvai idő szerint 13 óra előtt nem lehet számítani a közlekedési helyzet javulására.

Az Eho Moszkvi rádió élő adásába betelefonáló hallgatók arra panaszkodnak, hogy sem a forródróton, sem a helyszínen nem kapnak tájékoztatást az áldozatokról. Délelőtt 11 óra körül a sérültek névsorát azonban közzétették, s azt is, hogy kit melyik kórházba szállítottak.

Érdekesség, hogy a rádió adásába meglehetősen sokan telefonálnak az Oroszország elleni terrorizmus fő fészkének tekintett Csecsenföldről és Ingusföldről, hogy kinyilvánítsák részvétüket az áldozatok hozzátartozóinak és általában Moszkvának.

A moszkvaiakat sokkolta a kettős merénylet

A hétfői moszkvai metrórobbantások sokkhatásként érték az orosz főváros lakóit. Több százan önkívületi állapotban menekültek ki a metróból, sokan zokogva. Az egyik öngyilkos merénylet helyszínén, a Park Kulturi állomásnál egy férfi a nála lévő palack vízzel igyekezett tisztára mosni véres arcát - számolt be az AFP francia hírügynökség egyik munkatársa. Egy fiatalember viszont a rendőr kordonon akart áttörni, miközben azt kiabálta, hogy neki mindenképpen metróra kell szállnia.

Putyin: a terroristák megbűnhődnek

Vlagyimir Putyin nem kételkedik abban, hogy az illetékes szervek mindent elkövetnek a moszkvai metrórobbantásokat kitervelő terroristák elfogására, s hogy a felelősöket meg fogják semmisíteni. A kormányfő Krasznojarszkban szörnyű következményekkel járó, különösen aljas bűncselekménynek nevezte a merényleteket. Putyin utasítást írt alá, amelynek értelmében a halálos áldozatok családjainak a kormány több mint 300 ezer rubelt - mintegy kétmillió forintot - utal ki, s utazását megszakítva visszaindult Moszkvába. Jurij Luzskov moszkvai polgármester keddre gyásznapot hirdetett Moszkvában, s Kirill pátriárka gyászistentiszteletet tartott az áldozatok emlékére.

A katasztrófahangulatot fokozta a mentőautók szirénáinak idegtépő süvöltése, az égbolton a városközpont felé tartó mentőhelikopterek látványa.

Néhány kilométerrel arrébb, a történelmi moszkvai városközpont közvetlen közelében lévő Lubjanka metróállomásnál - az első robbantás célpontjánál - ugyancsak pánikhangulat várta az odaérkezőket. A detonáció után egy helikopter szállt le az Lubjanka tér kellős közepén. Ezen a téren magasodik az egykori KGB, ma a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) székháza.

A moszkvai metrón naponta 8,5 millió ember utazik. Így az érintett metróvonalak lezárása miatt óriási közlekedési dugók alakultak ki városszerte, s a munkába igyekvők közül sokan kénytelenek voltak gyalog folytatni útjukat.

A metróhálózat azon vonalain, amelyeken nem állították le a szerelvényeket, a biztonsági erők a szokásosnál szigorúbban ellenőrzik a hátizsákokat és a csomagokat. A peronokon összezsúfolódott emberek eközben mobiltelefonjaik gombjait lázasan nyomogatják, hogy kapcsolatba léphessenek azokkal a hozzátartozóikkal, ismerőseikkel, akik a terrortámadások idején feltehetően az érintett szakaszokon utaztak.

Korábban írtuk:

Robbanás történt a moszkvai metróban, a Kreml közvetlen közelében lévő Lubjanka állomáson hétfő reggel, legalább 26-an életüket vesztették a metró kocsijában és a peronon, majd egy második robbanás is történt a Park Kulturi állomáson, ugyancsak egy metrókocsiban, és az első hírek szerint ebben 12-15 ember halt meg.

A rendkívüli helyzetek minisztériumának szóvivője szerint az első robbanás 7 óra 52 perckor történt, a második 8.30-kor. Az elsőben a sérültek száma tíznél több. Tűz nem keletkezett az első robbanás nyomán.

Az ügyészség terrorcselekménynek minősítette a történteket. Feltehetően pokolgép robbant fel, amelyet fémdarabkákkal, vagy szögekkel töltöttek meg. Az Interfax hírügynökség a rendvédelmi szervektől úgy értesült, hogy öngyilkos merénylő követte el a robbantást, és "a terrorcselekmény következményeinek felszámolására" operatív stábot hoztak létre.

A reggeli csúcsforgalomban egyébként is kapacitása végső határán működő metró érintett vonalán, amely az egész várost átszeli, leállt a forgalom, az állomást lezárták. A központi Lubjanka téren a felszíni forgalmat is elterelik, mert a mentők, a rendkívüli helyzetek minisztériuma, a belügyi szervek és az ügyészség több tucat autója áll a helyszínen.

Moszkvában 2004-ben már elkövettek terrorakciót a metróban, akkor 40 ember vesztette életét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában