Ország-világ

2010.05.26. 16:14

Túlélt eddig minden földrengést a Golden Gate híd

73 évvel ezelőtt május 27-én adták át a Golden Gate hidat San Franciscoban. Az Egyesült Államok másodika leghosszabb függőhídja eddig minden földrengést kiállt és az öngyilkosok egyik kedvelt helye lett.

Delmagyar.hu

1937-ben május 27-én átadták a Golden Gate hidat San Franciscoban. A függőhíd a Csendes-óceánt a San Franciscó-i öböllel köti össze a Golden Gate tengerszoroson át. A híd hossza 1260 méter. A Golden Gate (magyarul Aranykapu) híd az Amerikai Egyesült Államok második leghosszabb függőhídja. A hatsávos út mellett a hídon gyalogosan is lehet közlekedni. A híd alatt nagy a hajóforgalom.

A Golden Gate híd építését 1933. január 5-én kezdték el, és 1937. május 27-én adták át a gyalogos forgalomnak, ezt követően 27 évig, a New York-i Verrazano-Narrows híd elkészültéig a világ leghosszabb hídja volt. A híd egy lehorgonyzott függőhíd, melynek két hatalmas acélkonzolja közt 1280 méternyi víz húzódik.

Rövid, angol nyelvű bemutató a hídról. Forrás: youtube
A két óriási torony közt feszülő híd két fő kábele egyenként 11 000 tonnát nyom, és 25 572 önálló huzalból áll. Amellett, hogy megtartják a hídpályát, a nyomást és a feszítőerőt a tornyokon át a híd két végén lévő horgonyokhoz továbbítják. A híd elkészülte után igen sikeres vállalkozásnak bizonyult: 1971-re megtérült az építkezés 75 millió dolláros költsége, pedig csak a dél felé, a San Franciscóba tartó utasok fizetnek rajta díjat. Az elmúlt hét évtizedben számtalan földrengést is kiállt, köztük az 1989-es, megsemmisítő erejű, 7,1-es fokozatú rengést. Fennállása óta csak háromszor kellett lezárni – erős szél miatt.

Néhány felvétel a hídról - ködben. Forrás: youtube
A 227 méterrel a víz felett húzódó építmény – átadása idején a világ legmagasabb függőhídja – az öngyilkosok kedvelt helye lett: eddig körülbelül 1200-an ugrottak át a híd gyalogos járdájának korlátján, és zuhantak a mélybe. A híd közlekedési és biztonsági hatósága kétmillió dolláros pályázatot írt ki a védőkorlát tanulmányára, amelyet négy pályázó készített el 2006 augusztusára. A hatóság ezek közül választja majd ki a nyertes elképzelést annak érdekében, hogy lezárhassák a mindeddig megoldhatatlannak tűnő problémát. Az öngyilkosok elriasztására már több terv is született az utóbbi évtizedekben, azonban eddig egyik sem valósult meg.

Címkék#usa

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában