Ország-világ

2009.06.05. 21:35

Ukrajna fizet

Ukrajna fizet - Viktor Juscsenko államfő pénteken bejelentette, hogy Kijev átutalja az orosz gázért járó összeget.

A májusi számla értéke csaknem 650 millió dollár volt, az ukrán gázszolgáltató számláján viszont mindössze 120 millió volt. Juscsenko emiatt mintegy 500 millió dollár felszabadításáról döntött, a biztonsági kabinet ülése után. Ha Ukrajna nem fizetne, akkor ismét leállhat az orosz gázszállítás Európába. Vlagyimir Putyin orosz kormányfő szerdán figyelmeztette Kijevet és az Európai Uniót a lehetséges következményekre.

Ukrajnának eredetileg június 7-ig kellene kiegyenlíteni tartozását. Mivel azonban vasárnap és hétfő állami ünnep, így a pénznek keddig kell megérkeznie az orosz Gazprom számlájára.

Az orosz-ukrán gázvita miatt idén januárban leállt az európai gázszállítás. A fűtőanyag 80 százaléka ugyanis Ukrajnán át érkezik az Unióba. Több országban komoly gondot okozott a leállás, például Boszniában, Szerbiában és Bulgáriában is, ahol nincsenek gáztározók.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában