Volt amerikai kormánytisztviselők a rendkívüli állapot ellen foglaltak állást

"Nincs elfogadható bizonyíték arra, hogy ma olyan rendkívüli állapot volna, amely felhatalmazza az elnököt, hogy más célokra elkülönített pénzalapokat vonjon el a fal építésére a déli határon" - szögezték le a közleményben.

Volt miniszterek és nemzetbiztonsági szakemberek közös közleményben utasították el a Donald Trump által meghirdetett rendkívüli állapotot – hozta nyilvánosságra a kommünikét a The Washington Post amerikai lap internetes felülete helyi idő szerint vasárnap. A közös közleményt 58 volt kormányzati tisztségviselő írta alá.

“Nincs elfogadható bizonyíték arra, hogy ma olyan rendkívüli állapot volna, amely felhatalmazza az elnököt, hogy más célokra elkülönített pénzalapokat vonjon el a fal építésére a déli határon” – szögezték le a közleményben.
    
A dokumentumot mások mellett Madeleine Albright, Bill Clinton külügyminisztere, Chuck Hagel, az Obama-kormány védelmi minisztere, John Kerry volt külügyminiszter, Susan Rice, Obama nemzetbiztonsági tanácsadója, Thomas Pickering volt ENSZ-nagykövet, Leon Panetta volt CIA-igazgató és védelmi miniszter, valamint több volt hírszerzési és nemzetbiztonsági szakember írta alá.
    
A 11 oldalas deklaráció hivatalosan hétfőn, egy nappal azelőtt jelenik meg, hogy a képviselőház szavaz az elnök által február 15-én bejelentett rendkívüli állapot megakadályozását célzó határozatról. Donald Trump már pénteken jelezte: vétót emel majd a demokrata párti többségű képviselőház döntése ellen.
    
Trump február 15-én a Fehér Házban tartott sajtókonferencián jelentette be: mivel a kormányzat működését biztosító költségvetési törvényben kérése ellenére sem szerepelt a déli határfal megépítésére kért 5,7 milliárd dolláros összeg, rendkívüli állapotot hirdet. Ennek révén ugyanis a kongresszus megkerülésével teremtheti elő a fal építési költségeit.

szponzorált tartalom
Új műsorral jelentkezik Várkonyi Andrea
Huszonnégy határsértőt állítottak meg a rendőrök
Csongrád megyében huszonnégy határsértővel szemben intézkedtek a rendőrök tegnap.
ÚtOn: Csőtörés miatt nagy a torlódás
Több helyen torlódás van, megteltek a hidak, araszolva lehet haladni.
Gálaműsorral ünnepli a magyar szépprózát a Petőfi Irodalmi Múzeum
Szerte a Kárpát-medencében csaknem száz rendezvény várja majd a közönséget a magyar széppróza napja alkalmából.
Csaknem kétszáz határsértőt fogtak a magyar rendőrök a hétvégén
182 határsértő ellen intézkedtek a rendőrök és katonák péntektől vasárnapig – közölte az Országos Rendőr-főkapitányság hétfőn.
Feloszlatta magát az észak-macedón parlament
A balkáni ország törvényhozó testülete vasárnap este hozta meg döntését, hogy lehetővé váljon az április 12-ére tervezett előre hozott választás.
Van, ahol már több a migráns, mint a helybéli
Már vannak olyan települések a déli határ szerbiai oldalán, ahol több a migráns, mint a helyi.