Nem lehetünk elég óvatosak a termékbemutatókkal – vásárlási kényszer

2019.12.02. 09:55

Tizennégy napon belül meggondolhatjuk magunkat

Sorozatunkban az átverős termékbemutatókkal kapcsolatban vártuk olvasóink kérdéseit. A fogyasztóvédelmi szakértők válaszából kiderült, az üzlethelyiségen kívül vásárolt termékekre 14 napos elállást biztosít a jog.

K. A.

Nem biztos, hogy a víztisztítótól egészségesebb lesz. Illusztráció: Kuklis István fotó: Kuklis István

Fotó: Kuklis István

– Nyugdíjas barátnőm invitálására elmentem egy árubemutatóra, ahol vettem egy víztisztító készüléket. A gyermekeim azt mondták, semmit nem ér, küldjem vissza. Megtehetem? Visszakapom a pénzemet?

– Igen, amennyiben a termék átvételétől számított 14 naptári nap még nem telt el, indoklás nélkül elállhat a vásárlástól. Ez egy évvel meghosszabbodik, ha az eladó nem tájékoztatta az elállási jog gyakorlásának ha­­táridejéről és feltételeiről.

Békéltető eljárás

– Ha kapott elállásinyilatkozat-mintát, töltse ki, vagy csak írja le röviden elállási szándékát, és ezt a termékkel együtt küldje vissza. Az eladó köteles a vételárat 14 napon belül visszafizetni önnek. Ha ez nem történik meg, akkor javasoljuk, hogy a vitás ügy rendezése érdekében kezdeményezzen in­­gyenes békéltető eljárást a me­­gyeszékhelyen működő Békéltető Testületnél, illetve te­­gyen panaszt a vállalkozással szemben a Járási Hivatal fogyasztóvédelmi osztályánál.

Kiszolgáltatottak

– Egy ismerősöm illóolajok és hoz­­zá tartozó eszközök forgalmazásába kezdett, és meghívott egy termékbemutatójára. Az egészségmegőrzés érdekel – az invitálót sem akarom megsérteni –, de a termékbemutatókról sok rosszat hallani. Mire figyeljek?

Nem biztos, hogy a víztisztítótól egészségesebb lesz. Illusztráció: Kuklis István

– Jogosan merülnek a kétségek, hi­­szen legtöbbször a koruknál, egészségüknél, anyagi helyzetüknél fogva kiszolgáltatottabb embereket célozzák a hirdetések. Fontolja meg, valóban szüksége van-e a termékre, majd tájékozódjon mind a szervezőkről, mind az áruról. Győződjön meg arról is, máshol mennyiért adják ugyanazt a terméket.

Tanúsítványok

Tájékozódjon, rendelkezik-e a termék a róla hirdetett egészségre gyakorolt hatásokkal, kérje el a dokumentációját, hatósági tanúsítványait. Informálódjon az áru vagy a terápia mellékhatásairól. Még ha a szervezők mindent meg is tesznek azért, hogy meggyőzzék a jelenlévőket, nem kell feltétlenül üzletet kötnie. Ha a a vásárlás után meggondolta magát, éljen az üzlethelyiségen kívül kötött szerződések 14 napos elállási jogával.

Járt már pórul wellness-szolgáltatással?

Gyakori, hogy valaki azért választ ki egy magyar szállodát, mert a wellnessrészleg-szolgáltatást szeretné igénybe venni. Járt már úgy, hogy a medencéket, a jakuzzit vagy a szaunát nem használhatta? Kért már ilyen ügyben árleszállítást? Ossza meg velünk panaszát, mi pedig megkérdezzük fogyasztóvédelmi szakértőinket. Sorozatunk partnere a Gazdasági Versenyügyi Tanácsadó Iroda – leveleiket a [email protected] címre várjuk.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!