ParkettPróba

2009.05.05. 21:49

Mi is az a Rock and Roll?

A Rock & Roll jellemzője a gyors, lendületes zene. A tánciskolák egyik legkedveltebb tánca. Ma az akrobatikus Rock & Roll külön réteget képez a divattánc versenyeken.

A versenyzők az elő- és középdöntőben saját zenére táncolhatnak, míg a döntőben már a helyszínen kapják a zenét, amire a kürt bemutatják. Egy-egy ilyen Rock & Roll verseny óriási sikert arat a közönség köreiben.

Mint ahogy a versenytánc egyik leghíresebb és legnagyobb hagyományokkal rendelkező városa Szombathely (Savaria), úgy a divattáncversenyek egyik fő színhelye Dunaújváros. Évről-évre rengeteg nézőt vonzanak a versenyek e városokba, akiknek többsége felejthetetlen élménnyel tér haza.

 

//

var so = new

SWFObject("http://csp.picsearch.com/players/mediaplayer.swf?customimage=http%3A//csp.picsearch.com/img/-/n/3/g/thumb_-n3gXplb-q6hBs-d0Rop2A/2.jpg&playlist=http%3A//csp.picsearch.com/playlist%3Fauth%3DjrLLe_BCL8aDdTx7iZgkIrxv0XHo5_5dxOJCm2M9LD1fxMFh30C4GeYf8sSaBsrifOiZEK9DGJuaJFA7NFTAqBFpC57uXA-o5Z4DAhuwasEM7Dwk4lHdpsC9jRe1eMAf00vOLBpJObvxBVLhdp_zBr6_z1BG8dSZtwlt-lkH6O5FinLFyHL1QjX-Mj84aA-nL0W8gJsnua1vNR_aYsY25mKvr-wU3wBE&fullscreenpage=fullscreen%3Fpermaid%3D-n3gXplb-q6hBs-d0Rop2A&fsreturnpage=main%3Frequest%3Dframe%26permaid%3D-n3gXplb-q6hBs-d0Rop2A&repeat=list&allowfullscreen=true&", "mediaplayer", "340", "292", "8", "#FFFFFF");

so.addParam("wmode", "transparent");

so.addParam("quality", "high");

so.addParam("width", "340");

so.addParam("height", "292");

so.addParam("allowScriptAccess", "always");

so.addParam("allowFullScreen", "true");

so.write("-n3gXplb-q6hBs-d0Rop2A");

// -->

 

A Rock & Roll versenyek ténylegesen a 70-es években kezdődtek. Az akrobatika, kápráztatás és temperamentum mellett sportos jelleget is tükrözött, s ez megfelelt az ifjúkori dinamikának. A svájci René Sagarra hozta át Németországba a 70-es évek elején a Rock & Roll-t a rá jellemző ugrálós lépéssel. A németországi Rock & Roll Szövetség a világ egyik legnagyobb Rock & Roll szövetsége. Nemzeti és nemzetközi vonatkozásban 1985 óta táncolnak együtt amatőrök és profik.

A Rock & Roll függetlenül attól, hogy régi vagy új zenére szól, ma is - mint hajdanán - lelkesíti az ifjúságot, és az 50-es évek Rock & Roll-generációját is újra lázba hozza. A zene és a tánc is megtalálta helyét. A tánc társaságképes lett. Alig találni olyan tánciskolát, amely nem indít Rock & Roll kurzust. A szabadidős szórakozás mellett a tánc teljesítménysporttá is fejlődött, melyben ma már helyi, nemzeti és nemzetközi bajnokságokat is rendeznek.

 

//

var so = new

SWFObject("http://csp.picsearch.com/players/mediaplayer.swf?customimage=http%3A//csp.picsearch.com/img/l/W/J/k/thumb_lWJkztAjPMdB4wMf6ypyYg/2.jpg&playlist=http%3A//csp.picsearch.com/playlist%3Fauth%3DcaQAXlqiVGHp_-i8AmXsUIjZm74EAGrKz6CrJ62WMnY39Lb_J86VMvZT88v4XDWqgraD7xHqdB5_e6nCqR2-ukGYwm5GykrMkJY-YnwqRCZrNvJy3s2C_JCkbtXjO249nzCyO3hKSr2ViqahKZxOXjhYOgb_k2SnUFrH_ihzpjR1_2I7DTFCPqZO69gGP4r578Ry8pUikEpMQmONCyOM6X4oKcL2CNS-&fullscreenpage=fullscreen%3Fpermaid%3DlWJkztAjPMdB4wMf6ypyYg&fsreturnpage=main%3Frequest%3Dframe%26permaid%3DlWJkztAjPMdB4wMf6ypyYg&repeat=list&allowfullscreen=true&", "mediaplayer", "340", "292", "8", "#FFFFFF");

so.addParam("wmode", "transparent");

so.addParam("quality", "high");

so.addParam("width", "340");

so.addParam("height", "292");

so.addParam("allowScriptAccess", "always");

so.addParam("allowFullScreen", "true");

so.write("lWJkztAjPMdB4wMf6ypyYg");

// -->

 

A zeneipar már az 50-es években rájött arra, hogy a Rock & Roll-ban mekkora üzlet rejlik. A népszerűsítés érdekében külön filmet is készítettek a Rock & Roll-ról. Ebben az időben születtek a következő filmek: "Rock around the clock", "Rock, rock, rock" és "Don't knock the rock", melyekben még Alan Freed is játszott. E filmek a zenéből és a táncból éltek. A Foxtrot-tal vagy a Walzer-ral összehasonlítva forradalmi volt az új táncstílus akrobatikája. Abban, hogy a Rock & Roll nagy áttörést hozott, szerepe volt Alan Freed-nek is, aki magát a rock atyjának nevezte. Rádióműsorai zárásaként énekelt, pl. azt a részt, hogy "Rock, rock, rock everybody - Roll, roll, roll everybody". Ez a szóösszetétel Freed találmánya volt, és segített a Rock & Roll-t új alapokra helyezni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!