Szponzorált tartalom

2020.03.29. 08:00

Gyermekvállalás előtt: hogyan spóroljunk a költségeken?

A gyerekvállalás előtt állók már jól tudják, hogy egy gyermek felnevelése akár több tízmillió forintos kiadást jelent a felnőtt koráig. Az első lurkó születésekor sokan vétik el azt a hibát, hogy több holmival készülnek a kicsi érkezésére, mint amire valójában szükségük volna.

Ahhoz, hogy ,,költséghatékonnyá” tegyük a gyerekek születését, nem kell feltétlenül nagy dolgokra gondolnunk. Elég csupán néhány szempontot szem előtt tartani, és máris jelentős összeget spórolhatunk a kiadásainkon.

Ez persze nem jelenti azt, hogy bármit is nélkülöznünk kellene, inkább csupán leleményesnek kell lennünk a szükséges holmik beszerzésekor.

Jelen cikkünkben olyan spórolási tippeket gyűjtöttünk össze, amelyek segítik a leendő szülők költségeit a minimálisra csökkenteni. Nézzük meg, mik azok a lehetőségek, amikkel érdemes élnünk, ha gyermekvállalás előtt állunk!

Hogyan vásároljunk (és spóroljunk) okosan?

A legnagyobb összegektől például akkor válunk meg, amikor elmegyünk ,,körülnézni”, és egyik szegedi bababoltról a másikra járva hirtelen máris több tízezer forintot költöttünk el.

Ezekben az üzletekben általában óriási kínálattal találkozunk: egyik aranyos holmi a másik után, és észre sem vesszük, máris kétszer annyit költöttünk, mint szükséges. Ha vásárolni megyünk, mindig vegyünk figyelembe pár szempontot, amivel hatékonyan spórolhatunk.

Tudatos vásárlás

Ne vegyük meg az első dolgot, ami a kezünkbe kerül és megtetszik. Inkább nézzük meg a teljes kínálatot, és hasonlítsuk össze az árakat – akár egy online árukereső oldalon is (például arukereso.hu, olcsobbat.hu, argep.hu). Ezután listázzuk ki a lehető legjobb ár-érték arányú termékeket és azokból válasszunk.

Szintén sok pénzt tudunk megtakarítani akkor, ha korlátozzuk magunkat heti egy vásárlásra. Próbáljuk meg elkerülni, hogy kíváncsiságból, unaloműzésképp a boltokat rójuk az aranyos babaholmikat vizslatva.

Sajnos ilyenkor fordul elő a leggyakrabban, hogy nem tervezett dolgokra költenek a kismamák és kispapák. A lehető legjobb, amit tehetünk, ha tartjuk magunkat a kitűzött ,,bevásárlónapunkhoz” és csak akkor megyünk boltba. (Ezzel a módszerrel egyébként később is tudunk spórolni, hiszen könnyű elcsábulni akkor is, amikor a kicsik már nagyobbak lesznek.)

Némileg viccesnek tűnhet, de arra is érdemes odafigyelnünk, hogy ne menjünk éhesen vásárolni. Ha szeretnénk megtakarítani a baba érkezésére, akkor még az efféle apró dolgokra is érdemes odafigyelni.

Ilyenkor ugyanis sokkal több mindent teszünk a kosarunkba, mint egyébként kellene. Erre figyeljünk oda akkor is, amikor már a kicsi megszületett, hiszen neki is különféle bébiételeket kell vásárolnunk – ilyenkor pedig ebből is több kerülhet a bevásárlókocsiba.

Emellett arra is gondoljunk, hogy egy-egy vásárlás során vigyünk magunkkal szatyrokat, amibe majd a megvásárolt árukat pakolhatjuk. Okos trükk lehet az is, ha igyekszünk a lehető legtöbb alkalommal készpénzzel fizetni. Ebben az esetben ugyanis sokkal jobban érzékeljük, hogy ténylegesen mennyire fogy a pénzünk, mintha bankkártyával fizetnénk. Az előbbi ugyanis materiális, vagyis kézzelfogható készpénzcsökkenéssel jár.

Érdemes körülnéznünk és figyelnünk a különböző boltok által hirdetett időszakos akciókat is. Ilyenkor ugyanis megeshet, hogy sokkal több mindent tudunk venni a megszokott dolgokból, mint akár az akciót megelőző napon.

Sokszor nem nagy összegekről van szó, de években és évtizedekben érdemes gondolkodnunk. A gyermekről való gondoskodás ugyanis egy hosszú folyamat. Adott esetben pedig 15-20 év alatt már nagyon is sok megtakarított pénzről beszélhetünk.

Nem szégyen a használt, sőt!

Szerencsére ma már egyre többen ismerik fel az újrahasznosítás és a környezetvédelem fontosságát.

Ennek köszönhetően sokkal kevesebb hulladékot termelünk, és nem válunk meg olyan kinőtt vagy megunt holmiktól, amelyek minősége kifogástalan. Pontosan ezek közé tartoznak a gyermekholmik is, hiszen pár hónapos vagy egy-két éves használat után már kinövi a kicsi és másra van szüksége.

Ráadásul ezek általában nem is olcsók, hiszen egy-egy kisruha sokszor több ezer forintba kerül, egy jobb babakocsi pedig akár százezres nagyságrendű tétel is lehet.

De miért ne kaphatnánk meg ezeket a minőségi dolgokat olcsóbban?

A használt áruk vásárlásával tehát sokat spórolhatunk, emellett később mi is továbbadhatunk a kinőtt holmikon. Az interneten számos lehetőséget találhatunk ezeknek a babaholmiknak az eladására vagy megvételére. Nem feltétlenül a népszerű, aukciós oldalakra kell gondolni, vannak lokális, helyi Facebook-oldalak is. (A környéken ilyen például a Szeged baba-mama ruhák, játékok csoportja.)

Mi jöhet később?

A baba születésével egy hosszú, rögös, de gyönyörű út veszi kezdetét. A kicsi előbb bölcsibe, majd oviba kerül, később iskolába, egyetemre megy. Éppen ezért albérletre vagy kollégiumi ellátásra lesz szüksége, a magas tandíjakról már nem is beszélve.

Érdemes már az első pillanattól felelősségteljesen gondolkozni, és megtakarításként tekinteni a lassú gyűjtögetésre is. Hiszen sokkal könnyebb apránként, a hosszú évek során összegyűjteni, semmint gyorsan, ne adj’ isten hitelbe menekülve összeszedni az erre szükséges összeget.

Gondoljunk csak bele, hogy egy havi pár ezer forintos megtakarítás gyermekünk részére mekkora összeggé duzzadhat az évek során.

Tegyük fel, hogy gyermekünk születésekor elkezdünk egy gyermekcélú megtakarítást, és a fent említett módszerekkel havi 8.000 forintot sikerül félretennünk. Ebben az esetben a 17. születésnapjára már majdnem 3 millió forintot tudunk megtakarítani. Ezzel az összeggel pedig már könnyedén útnak indíthatjuk, és biztosított lesz a tandíja egy jó egyetemre – de kiváló kezdőtőke lehet akár egy saját ingatlan vásárlása során is.

(X)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában