2022.01.21. 11:29
Kedveskedni szeretnél a párodnak? Próbálkozz ezzel!
Rendezz be számára egy olyan konyhát, amit kifejezetten neki terveztél meg. Passzoljon a személyiségéhez, a szokásaihoz, az igényeihez.
Forrás: dreamstime
Itt egy informatív konyhai kalauz a szegedi Csongi Bútortól. E nélkül csak tanácstalanul nézelődnél az üzletben.
Úgy tervezd meg az új konyhát, hogy legyen hely mosogatni, élelmiszereket tárolni, sütni-főzni, tálalni, és a megfelelő méretű munkafelületről se feledkezz meg!
Jó, de melyik milyen legyen, és hol kapjon helyet? Mutatjuk.
1. Élelmiszertárolás: A boltban vásárolt alapanyagok elhelyezéséhez nagyon hasznos, ha van erre egy külön szekrény. Ha van otthon spájz, nem szükséges túl nagy tárolórészt kialakítani a konyhában, elég egy kisebb szekrény a gyakrabban használt élelmiszereknek.
2. Tálalás: Az élelmiszerektől külön tartjuk a poharakat, a tányérokat és az edényeket. Ahol ezek vannak, talán az a konyhabútor leggyakrabban használt része, hiszen ezt nemcsak a háziasszony használja, hanem az egész család.
3. Munkafelület: Ez a konyhabútor azon része, ahol a legtöbb munka folyik. Javarészt itt kapnak helyet a konyhai kisgépek, és a nagy nyugalmat igénylő főzés-előkészítés is itt történik. Szerencsés vagy, ha nagy a konyhád: abban érdemes főzőszigetet kialakítani, amivel még jobban kihasználható a terület.
4. Sütés-főzés: Beépített sütő, főzőlap, páraelszívó, mikrohullámú sütő: ezekkel álom lesz a sütés-főzés. Mindennek különíts el akkora területet, hogy a főzést kényelmesen lehessen befejezni.
5. Mosogatás: Egy- vagy kétfázisú mosogatótálcát és ha lehet, mosogatógépet is tervezz be a konyhabútorba.
Ezt az öt munkaterületet kell úgy összeállítanod, hogy minden a párod kezére essen, ne kelljen sokat gyalogolnia a konyhában.
Hogy esik majd minden kézre?
Például úgy, ha az alsó szekrényekben kapnak helyet a fiókok. Ez megkönnyíti a keresést a szekrényekben, mert nem kell hozzá lehajolni, és a leghátrébb lévő eszközök is csak egy karnyújtásnyira lesznek. Kevesebb matatás, jobb helykihasználás.
Tippek a konyhabútor elrendezésére
Egysoros elrendezésű konyhabútor:
Akkor válaszd ezt a lehetőséget, ha mindössze egy falfelület alkalmas a bútor elhelyezésére, illetve a kisebb lakásokban is érdemes ezt az alakzatot választani. Ha a konyha szélessége 180−240 cm között mozog, ez lehet az ideális választás: a közlekedésre is gondolni kell.
Kétsoros elrendezésű konyhabútor:
Ha a konyha szélessége 240 cm, valószínűleg lehetőség nyílik mindkét falfelület beépítésére. Ez sokkal előnyösebb helyzet, hisz a munkaterület is jóval nagyobb lehet, és a helyiséget használni is kényelmesebb: kevesebb utat kell megtenni.
L alakú konyhabútor:
Ha két egymás melletti falfelületünk alkalmas a beépítésre, a minimális helyszükséglet általában 240 x 280 cm.
U alakú konyhabútor:
Ehhez az elrendezéshez, hasonlóan a kétsoros konyhabútorhoz, megfelelő nagyságú terület szükséges, a konyha ajánlott szélessége szintén 240 cm! Nem fontos, hogy a konyhabútor (az U forma) szárai egyenlő hosszúak legyenek − ahogy a hely adja!
G alakú konyhabútor:
Ahol az étkező és a konyha egy légtérben van, jól jön ez a típus. Persze feltétel az elegendő hely. A benyúló részhez kialakítható átadópult, esetleg étkezőrész is. Akkor használható ki optimálisan, ha legalább 300 x 350 cm-es a konyha.
Konyhabútor szigettel:
Az igazi amerikai stílusú konyhabútor. Kialakításába minimum 15 m2-es konyha nélkül bele se fogj! Nagyon jól mutat egy sziget a konyhában, ráadásul rendkívül praktikus. Kerülhet ide mosogató, főzősziget, munkafelület, és helytakarékos fiókokat is rakhatsz bele. Ha a konyha az étkezővel vagy a nappalival egy helyiségben van, kár kihagyni!
Az ideális konyhabútorokról bővebben is hallhatsz élőben a Csongi Bútorház (alá: http://www.csongibutorhaz.hu/) Szeged, Csongrádi sgt. 58. szám alatti üzletében, ahol elemes szériabútort és egyedi tervezésű konyhabútorokat is rendelhetsz!
Elérhetőség
Telefonszám: 06-62/310-488
e-mail-cím: [email protected]