Hirdetés

2022.02.14. 00:00

Szja-visszatérítés? Használd fel okosan!

delmagyar.hu

A személyi jövedelemadó (szja) visszaigénylésének lehetősége számos új lehetőséget nyit meg a családok számára. Bár a visszakapott pénz számtalan módon elkölthető, a legtöbben szeretnének okos döntést hozni. Ebben a cikkben segítünk, hogy ne tűnjön el a pénzed nyomtalanul!

Érdemes volt élni az szja-visszatérítéssel

A gyermeket nevelő szülők számára valószínűleg nem újdonság az szja-visszatérítés, amely lehetővé teszi, hogy az idén visszakapják az előző évre befizetett személyi jövedelemadójukat. A családi pótlékra jogosultaknak a tavalyi év végig kellett benyújtaniuk igényüket ahhoz, hogy most részesülhessenek ebben a kedvezményben. Érdemes volt élni a lehetőséggel, hiszen a szabályozás szerint a 2020-as átlagfizetés összegéig terjedő értékben lehetett visszatérítésben részesülni, ami azt jelenti, hogy van olyan, aki 809 ezer forintot is a zsebébe kap idén februárban. Az így befolyt összeget érdemes okosan felhasználni és valami maradandóba fektetni.

Párosítsd egyéb támogatási lehetőségekkel!

Az szja-visszatérítés mellett több olyan támogatási lehetőség is a lakosság rendelkezésére áll, amelyek segítségével akár nagyobb beruházások is elvégezhetők. 2021. január 1-től igényelhető a lakásfelújítási támogatás, amely még 2022-ben is felhasználható. A támogatás elnyerésével a család maximum 3 millió forintnyi támogatást vehet fel a munkálatok és az anyagköltség fedezésére. Ha tehát otthonunk fejlesztésébe szeretnénk beruházni, érdemes lehet az szja-visszatérítést egyéb támogatási lehetőséggel, például az 50%-os lakásfelújítási támogatással párosítani. Az egyik legelterjedtebb lakásfejlesztési területet a napelemek telepíttetése jelenti, hiszen ilyen mértékű támogatás segítségével jelentősen csökkenthető a beruházáshoz szükséges önerő mértéke. A lakásfelújítási támogatás kiváló lehetőség lehet frissházasok, teljes családok, egyszülős családok vagy elvált emberek számára is.

Napelem-telepítés akár 0 forintért?

Az szja-visszatérítés keretében visszaigényelt összeget tehát érdemes lehet például a lakásfelújítási támogatással kombinálni, hiszen így akár ingyen felszereltethetjük a házunkat a szükséges mennyiségű napelemmel. Az alábbi számítást egy 4 fős háztartásra vetítve végeztük el, ahol a havi átlagos villanyszámla 18 000−20 000 Ft.

  • Számításainkban egy 5,2 kWp-es rendszer telepítésével kalkuláltunk, amely 13 darab 400 wattos panelt foglal magába.
  • Ez 18 000−20 000 Ft-os villanyszámla kiváltására elegendő energiát termel. Kiépítéséhez 13 db napelemre és 1 db háromfázisú inverterre van szükség.
  • Ezek fogyasztói ára 2 146 734 Ft, 50%-os lakásfelújítási támogatással pedig 1 073 367 Ft.
  • Egy átlagos családban, ahol 2 személy kereső, havi bruttó 664 000 Ft bevétellel számolhatunk a 2021-es bruttó mediánbérek alapján.
  • Ez bruttó 7 968 000 Ft-ot jelent évente,
  • amiből az szja (15%) visszaigénylésével megkaphatnak 1 195 200 Ft-ot.
  • Így a lakásfelújítási támogatás igénybevételével és az szja visszaigénylésével 0 Ft önrészre van szükség a napelemek telepítéséhez.
  • Ugyanis 2 146 734 Ft (fogyasztói ár) / 2 (lakásfelújítási támogatás) – 1 195 200 Ft (szja) = -121 833 Ft.
  • Tehát a beruházáshoz nincs is szükség a visszaigényelt szja teljes összegére, hiszen a példa értékeit használva 121 833 Ft továbbra is a rendelkezésünkre áll.

22 darab Hyundai napelem 8,8 kW összteljesítménnyel, SolarEdge inverterre kötve a Solarmania kivitelezésében.

Nullaforintos villanyszámla napelemekkel

A fent említett módszerrel jelentősen csökkenthető a telepítéshez szükséges önrész. Tehát minimális vagy nulla beruházással hozzájárulhatunk egy fenntarthatóbb jövő kialakításához és a zöldenergia elterjedéséhez. Nem mellesleg valóban „ingyen” energiáról beszélünk, hiszen egy napelemes rendszer képes az ingatlan teljes energiaigényének kielégítésére, azaz a villanyszámla lenullázására is, ami természetesen hosszú távon is sokban segíti egy háztartás mindennapjait.

További információkért keresse bemutatótermünket! 

Elérhetőség:

Solarmania Kft.

https://www.solarmania.hu

[email protected]

06-20/432-2626

6722 Szeged, Kossuth Lajos sgt. 85.

 

 

Címkék#PR

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában