PR cikk

2022.09.05. 00:00

Babakocsma és traktorshow a deszki Ajvárfesztiválon

Szeptember 10-én rendezik meg az Ajvárfesztivált Deszken, ahol a délszláv régió egyedi ízvilágába és kultúrájába kóstolhat bele a deszki szabadidőközpontba érkező vendég. Ha ajvár, akkor Balkán, ha Ajvárfesztivál, akkor Deszk, szeptember 10., szombat 10 óra.

delmagyar.hu

Összkulturális találka 

– A balkáni kultúra gyűjtőhelyeként rendezik meg a hazai szerb és más balkáni nemzetiségi kultúrát ápoló közösségek fesztiválját, amely magába foglalja a népzenét, a néptáncot, a gasztronómiát és a kézművességet. Az utóbbihoz kapcsolódva a fesztivál egyik leglátványosabb eleme az 50–60 népi kézműves kiállító munkáját bemutató Kézműves utca lesz – mondta el a fesztivál kapcsán Brczán Krisztifor, a Bánát Szerb Kulturális Közhasznú Egyesület vezetője. 

A délutáni folkfesztivál seregszemléje összefogja a Magyarországon működő szerb és más nemzetiségeket, ide értve a görögöket, a horvátokat is. Természetesen nem hiányozhat a Nagy Körtánc megrendezése sem, amely 20 éve Guinness Rekordként vonult be Deszk történelmébe. 

 

Ajvár, ami összeköt 

A Gasztroudvar balkáni specialitásokat kínál, középpontban a jellegzetes balkáni ételként elhíresült ajvárral. A Deszken is nagy hagyományoknak örvendő ajvár szimbolikus jelentőséggel bír: a sokféle változatban ismert (kápia) paprikakrém a balkáni gasztrokultúra megkerülhetetlen részeként összehozza a délszláv nemzeteket. Nem csoda, hogy délelőtt, a fesztivál főzőversenye az ajvárkészítés tudományába is betekintést ad a Magyarországról és külföldről érkező nemzetiségi csapatok jóvoltából. 

Deszken a paprikatermesztés a földművelés szerves része, innen jött pár éve az ötlet, hogy traktorshow formájában akadálypályás versenyen és felvonuláson mérettessék és mutassák meg magukat a gazdák – akár fűnyíró traktorral, akár nagy méretű mezőgazdasági géppel érkeznek. 

 

Babakocsma anyukáknak 

Újdonság, hogy a kisgyermekek számára kialakított foglalkoztatók mellett babakocsmát alakítanak ki a lurkókra vigyázó anyukáknak, akik beszélgetés közben is szemmel tarthatják a kicsiket. A balkáni romkocsmák hangulatát idézi meg a Balkán terasz, amely a fesztivál központjaként ad lehetőséget a balkáni finomságok – például a török kávé – kóstolgatására. Evés, ivás után jólesik a mozgás! A gyerekek számára meghirdetett tizenegyesrúgó verseny erre ad lehetőséget. 

A színes (gasztro)kulturális programokat Básits Branka magyar–szerb származású népdalénekes esti koncertje koronázza meg. 

Mindenkit vár az Ajvárfesztivál ! 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában