PR cikk

2022.09.28. 00:00

Gyálai Holt-Tisza kármentesítése

Több milliárd forintos környezetvédelmi beruházás zajlik Csongrád-Csanád megyében, az Országos Vízügyi Főigazgatóság és az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság koordinálásával, KEHOP pályázatnak köszönhetően. A Feketevíz medrének kármentesítése várhatóan 2023 novemberére zárul.

Delmagyar.hu
 

Előzmények, a beruházás szükségessége

A Gyálai Holt-Tisza Magyarország egyik legnagyobb holtága. Medre három, egymástól lényegesen eltérő állapotú és vízminőségű ún. bögére osztott (Halászvíz, Fehérpart, Feketevíz). Elsődleges feladata a belvízvisszatartás, valamint Szeged város záporvizeinek befogadása, öntözővíz tározás, halászat és horgászat. A feliszapolódottság, illetve a szennyezett iszap jelenléte a mederben a holtág valamennyi funkcióját kedvezőtlenül befolyásolja. A medret és a vízteret rendkívül rossz, erősen degradálódott állapotok jellemzik. Erős és intenzív a szaghatás, a víz minősége rossz.

A Gyálai Holt-Tisza erősen degradálódott és szennyezett medre / Forrás: Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság 
 

 A belterület közelsége miatt a lakosság számára kiemelten fontos a környezet állapotának rendezése, melyre hosszú idő óta várnak az ott élők. A vízügyi szakma részéről az 1990-es évektől cél a fennálló probléma kezelése. A szennyezés egyre súlyosabbá válását követően a Gyálai Holt-Tisza kármentesítésének előkészítése 2017 óta zajlik. A projekt megvalósítására az Országos Vízügyi Főigazgatóság és az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság konzorciumot hozott létre, amely 2019 áprilisában pályázatot nyújtott be az Innovációs és Technológiai Minisztériumhoz – eredményesen. A 2019 júniusában aláírt, mintegy 4,5 milliárd forint összegű Támogatási Szerződés alapján, a konzorcium rendelkezésére áll a forrás a holtág tényfeltárására és a szennyezettség megszüntetésére. 

Hogyan valósul meg a kármentesítés? 

A feladat igen összetett, hazánkban még nem volt példa ilyen mértékű rehabilitációra. A beruházás első lépéseként tényfeltárást végeztek, mintákat vettek, kiértékelték azokat, majd szennyezőanyagonként lehatárolták a holtág medrének szennyezett területeit és az optimális technológia kiválasztása érdekében a beruházók úgynevezett PILOT tesztet hajtottak végre. 

A „Gyálai Holt-Tisza kármentesítése” projekt keretében végzett PILOT teszt eredményei alapján elkészült a holtág teljes Fekete bögéjét érintő műszaki beavatkozási terv. A munkálatok során a szennyezett iszap egy részét veszélyes hulladékként szállítják el hulladékkezelőhöz. A fennmaradó szennyezett iszap kezelése a holtág mederében valósul meg. A helyben kezelés során minden alkalmazott technológiai lépés a mederben történik, így a szennyezett iszap szennyezőanyag koncentrációi határérték alá csökkenthetők. A kezelés befejezését követően a területen maradó iszap a mederben kerül elhelyezésre, a hidraulikailag ellenőrzött, végleges mederformához alakítva, a belvízelvezetési és tárolási funkció figyelembevételével. 

A projekt jó ütemben halad, a Feketevíz medrének kármentesítése várhatóan 2023 novemberére zárul. A holtág vízminőségének és környezetének monitoringozása a kármentesítést követően is zajlik majd. 

Pillanatképek a Feketevíz medrének kármentesítési munkálataiból / Forrás: Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság 
 

Projektadatok 

A holtág szennyezéssel érintett mederszakaszának kármentesítése, a „KEHOP 3.3.0 – Szennyezett területek kármentesítése” pályázati konstrukcióban, európai uniós alapokból származó 100 %-os támogatás felhasználásával valósul meg összesen bruttó 4.500.000.000 Forintból. 

A projekt címe: Gyálai Holt-Tisza kármentesítése 
A projekt azonosító száma: KEHOP-3.3.0-15-2019-00008 
Kedvezményezett neve: Országos Vízügyi Főigazgatóság 
Konzorciumi tag: Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság 
Szerződött támogatás összege: 4 500 000 000 Ft 
Támogatási döntés dátuma: 2019. május 13. 
Támogatás mértéke: 100% 
A projekt fizikai befejezésének tervezett napja: 2023. november 30. 

www.ovf.hu • ativizig.hu 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában