Hirdetés

2023.03.31. 00:00

Hagyományőrző húsvéti vigadalom Csongrádon

Vödrökkel készülnek a legények…

PR-cikk

Fotó: Révész Gábor

Csongrádon hagyományőrző húsvéti mulatságot rendeznek április 9-én, vasárnap. A húsvéti népszokásokat egy napba sűrítve, gazdag programmal várják az idelátogatókat. Lesz zöldág-járás, ételszentelés, hagyományos „vödrös löttyintéses” locsolkodás, kézműves- és néptáncbemutatók.

Az egész napos program 9.30-tól kezdődik a templom előtti téren. Az Árendás Néptáncegyüttes táncosai a Sergő Zenekarral a természet megújulását jelképező zöldág-járás táncot mutatják be. 10 órától a Nagyboldogasszony-templomban ünnepi szentmisét tartanak ételszenteléssel egybekötve a csongrádi húsvét alkalmával. 
A program 14 órakor ételszenteléssel folytatódik a nemrég teljesen felújított belvárosi Szent Rókus-templomban. Ezt követően Gulyás László vándormuzsikus vezetésével a Tisza-gáton jó hangulatban, énekelve vonulnak a legények a közönséggel a belvárosi házakig, ahol a húsvéti hagyományokhoz hűen meglocsolják a leányokat.

Csongrád „szíve” a belváros, amely szinte érintetlenül megőrizte középkori településszerkezetét. Ez Magyarország egyik legrégebbi műemlékileg védett területe. A városrészben valamikor halászok, napszámosok, kubikosok és hajósok éltek. Utcái fésűs szerkezetűek. A halászházak majdnem mind vert falúak, nádtetősek. A házak külső falát fehérre meszelték, alját venyigefeketével „húzták el”. 
A belvárosi házakban az Alföld néptáncegyüttes csapata is közreműködik. A hagyományos locsolkodás első helyszíne a halászház (Ék u. 1.). Ezután az Öregvár utcában lévő mesteremberek portáit látogatják sorba, ahol a citerás, a cipész és a fafaragó családja várja a locsolkodókat és a vendégsereget.

Fotó: Révész Gábor

A kézművesházakban más-más hagyományőrző programmal készülnek.  A gyerekek népi játékokat próbálhatnak ki a játszótéren. A Bölcső NCSE tojáskereséssel és kézművesfoglalkozással várja a gyermekseregletet.  Gólyalábasok, a Langaléta Garabonciások is mókáznak a vendégek között. Aki megéhezne, finom ételekkel tömheti degeszre magát a „gasztro- és kézművesudvarban”.
A résztvevőket kézművesbemutatók várják, de tojást is festhetnek; a táncházban népzenére rophatják a talpalávalót, kalácssütésen ügyeskedhetnek.

Fotó: Révész Gábor

Kádár Ferkó Fotószínháza a korabeli ruhákba öltözött vendégekről készít ingyenesen fotókat. 

A csongrádi húsvéti vigadalom alkalmával vendégeink részesei lehetnek és átélhetik egy múlt századi vidéki ünnep hangulatát. Igazi időutazás!
 

Szeretettel várjuk Csongrádra húsvétozni 

 https://kultur.csongrad.hu/husveti-programok
 

Fotó: Révész Gábor


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában