Hirdetés

2023.05.30. 15:14

Gyálai Holt-Tisza vízgazdálkodási infrastruktúrájának komplex fejlesztése

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság és az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság a „Gyálai Holt-Tisza vízgazdálkodási infrastruktúrájának komplex fejlesztése” címmel – a holtág ún. „Feketevíz” szakaszának kármentesítése mellett – a Fehér-parti szakaszon újabb projekt megvalósítását hajtja végre a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program (KEHOP) keretében.

PR-cikk

A beruházás elsődleges céljai a jó ökológiai állapot elérése, a biodiverzitás növelése, a degradált állapotok megszüntetése, a holtág teljes, 18 km-t meghaladó szakaszának összekapcsolása, valamint a megfelelő minőségű és mennyiségű vízpótlás biztosítása, a holtág ezen részének újra bevonása a komplex ökológiai hálózatba.

A projekt célkitűzéseinek elérése érdekében az elmúlt időszakban megtörtént a kijelölt területen a meder vezérárkos kotrása, valamint kiépült a mederanyag megtartására kiépített zagygát teljes hossza. A facölöpös partvédelem építése befejeződött a jelzett csatornakilométer szelvények között, és jól halad a Hattyasi szivattyútelep átalakítása a holtág vízpótlása érdekében. A meglévő műtárgyak felújításai a tervezett ütemben zajlanak, a Szérűskerti, Lisztesi, Röszkei és Fehérparti átjáró tekintetében, míg a vízminőségi monitoring állomások korszerűsítése és a vízhozam mérő állomás kialakítása is hamarosan megkezdődik. Az átfogó fejlesztések eredményeként javul majd a belvízvédelmi biztonság, a holtág ökológiai állapota.

Projektadatok

  • A projekt címe: Gyálai Holt-Tisza vízgazdálkodási infrastruktúrájának komplex fejlesztése
  • A projekt azonosító száma: KEHOP-1.3.0-15-2021-00028
  • A projekt megvalósításának kezdete: 2021. október 08.
  • A projekt fizikai befejezésének tervezett határideje: 2023. szeptember 30.
  • A támogatás összege: 2.528.387.500 Ft
  • Kedvezményezett: Országos Vízügyi Főigazgatóság
  • Konzorciumi partner: Alsó-Tisza vidéki Vízügyi Igazgatóság
  • A támogatás intenzitása: 100 %
  • A finanszírozás a covid19-világjárványra adott uniós válasz részeként történik
     

További információk:

A projekt honlapja: http://gyalavizgazdalkodas.ovf.hu

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában